Αχαΐα: Ανασφάλιστοι μένουν χωρίς γιατρό και φάρμακα – Κινητοποίηση συλλόγων ασθενών και Νοσοκομειακών Γιατρών

Σύμφωνα με διάταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι αποκλεισμένοι από την από  την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ανασφάλιστοι Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου - διαμαρτυρία διακρίνονται οι: Νίκη Καρακάση, Μαρία Βουτυράκη, Τάσος Γιακουμής, Μαργαρίτα Καραγιώργου, Μάχη Σαλαμαλίκη. Αγγελική Στεφανάκη, Αδαμαντία Χριστοπούλου και ένθετη η Ιουλία Συροκώστα.

Με σύνθημα «μην αφήνετε τους ανασφάλιστους χωρίς περίθαλψη» έντεκα Σύλλογοι Ασθενών και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), προχώρησαν χθες σε διαμαρτυρία ζητώντας την άρση της σχετικής τροπολογίας.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή από την 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι αποκλεισμένοι από την από  την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας ή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Η αιτιολογία που προβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λήψη της απόφασης αυτής στις 4 Δεκεμβρίου, είναι η υπέρβαση των εξόδων του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ
«Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τις ιδιωτικές δομές σηματοδοτεί την επιστροφή σε μαύρες ημέρες, δεδομένου ότι σε αυτή τη συγκυρία με τον κορoνοϊό και τους εμβολιασμούς το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος» επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «τα Κέντρα Υγείας αυτή την περίοδο είναι πολύ λαβωμένα λόγω της πανδημίας. Ενα μεγάλο κομμάτι των γιατρών και του προσωπικού ασχολείται με τον εμβολιασμό, που σημαίνει ότι πάρα πολλά τακτικά ραντεβού δεν γίνονται. Ηδη το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα για ένα χρόνο, έχει 17.500 ραντεβού λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Επομένως που θα εξυπηρετούνται αυτοί οι άνθρωποι; Δεν θα μπορούν να γράψουν ή να πάρουν τα φάρμακά τους και θα κινδυνεύσει η υγεία τους. Θέλουμε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του γιατρού τους».

ΙΟΥΛΙΑ ΣΥΡΟΚΩΣΤΑ
Η γιατρός δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης «Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα», Ιουλία Συροκώστα, ανέφερε: «Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που ζούμε λόγω της πανδημίας, της πίεσης στο σύστημα υγείας, αλλά και ενόψει του 5ου κύματος λόγω της «Ομικρον», δεν μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που θα μένουν ακάλυπτοι. Δεν μπορεί να χάνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον γιατρό του».

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Μαργαρίτα Καραγιώργου είπε: «Οχι στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία. Ο δείκτης πολιτισμού ενός κράτους αναγνωρίζεται και αξιολογείται από το πώς η πολιτεία συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνιους πάσχοντες».

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Αδαμαντία Χριστοπούλου από τον Ομιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, ανέφερε: «Οι ανασφάλιστοι πολίτες αποκλείονται από την ιδιωτική ΠΦΥ, ειδικά εν μέσω πανδημίας με τους συνωστισμούς στα δημόσια νοσοκομεία μια τέτοια απόφαση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα».

ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ
Η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Νόσο Κρον και Ελκώδη Κολίτιδα Αχαΐας, Νίκη Καρακάση σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο για τους ανασφάλιστους. Εχουμε πολλούς συμπάσχοντες που τους παρακολουθούν οι ιδιώτες γιατροί, μας συνταγογραφούν τα φάρμακά μας. Τακτικά ιατρεία λόγω Covid δεν υπάρχουν και για να βρούμε ραντεβού μας παραπέμπουν σε δύο μήνες».

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΣΑΛΑΜΑΛΙΚΗ
Η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα) Αχαΐας, Μάχη Σαλαμαλίκη τόνισε: «Ερχεται αυτό το λιβελογράφημα, να διαλύσει τα ανασφάλιστα άτομα, να αναγκαστούν να μην έχουν επικοινωνία με τους ιδιώτες γιατρούς τους και να έχουν στην ουσία δύο γιατρούς. Θα πρέπει να μεταβούν σε μια δημόσια νοσοκομεία σε διαλυμένες δομές λόγω της πανδημίας. Ζητάμε από τον Υπουργό να το σκεφτεί καλά για να επανέλθει η κανονικότητα στους ασθενείς, γιατί δεν είμαστε ασθενείς αλλά άνθρωποι».

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗ
Η εκπρόσωπος του Κοινωνικού Φαρμακείου, Μαρία Βουτυράκη δήλωσε: «Εχουμε ολική επαναφορά στο 2011 όταν μέσα από τις μνημονιακές επιταγές έμειναν ανασφάλιστοι πάνω από 1,5 εκατ. συμπολίτες και δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακά τους. Τότε δημιουργήσαμε τα κοινωνικά φαρμακεία, τα οποία κράτησαν όρθια την κοινωνία. Αυτή η ρύθμιση γίνεται με πρόσχημα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ομως αυτό είναι τελείως προσχηματικό γιατί πάντα θα είμαστε εκτός προϋπολογισμού».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» Αχαΐας, Αγγελική Στεφανάκη μας είπε: «Είμαστε στο πλευρό των ανασφάλιστων από τα μαύρα χρόνια πίσω, με τον Σύλλογο να λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο μαστού. Εχουμε ένα πισωγύρισμα σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας το Δημόσιο Σύστημα ασφυκτιά και όλοι οι γιατροί εξυπηρετούν την πανδημία ή τους εμβολιασμούς. Δεν υπάρχει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους ανασφάλιστους. Χάνεται ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για να έχουν όλοι πρόσβαση στην Υγεία.