Αχαΐα: Ανυπόφορη κατάσταση με τα πυρηνελαιουργεία – Με εντολή Μπονάνου ξεκινούν έλεγχοι

Εντολή της Περιφέρειας για έλεγχους στη ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ

πυρηνελαιουργεία

Ανυπόφορη γίνεται, για μια ακόμα φορά, η κατάσταση για τους κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας, καθώς τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πάλι σε πλήρη λειτουργία τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Πατρών.

Η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων ακολουθεί πάντα την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής του ελαιοκάρπου με το προϊόν της επεξεργασίας από τα ελαιοτριβεία της περιοχής, να καταλήγει στη ΒΙΠΕ Πατρών για την περεταίρω επεξεργασία του πυρήνα και την εξαγωγή του πυρηνελαίου.

Ωστόσο, από τη λειτουργία αυτή τίθενται κάθε χρόνο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους αέριους ρύπους και τη διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων τους. Στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, ήδη οι τσιμινιέρες καπνίζουν εδώ και ημέρες, με τη δυσοσμία να είναι πάλι έντονη και τους περιοίκους να διατυπώνουν πάλι παράπονα και αν λάβουμε υπόψη ότι φέτος, η ελαιοπαραγωγή πήγε πολύ καλά, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι η μονάδα θα λειτουργήσει εντατικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, με δήλωσή του στην «Π» διαβεβαίωσε ότι ήδη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «να διενεργήσουν άμεσα συστηματικούς ελέγχους για τη μέτρηση των αέριων ρύπων αλλά και για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων των πυρηνελαιουργείων του νομού, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, φέτος, υπάρχει τεράστια συγκομιδή ελαιοκάρπου και άρα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο απόθεμα πυρήνα προς επεξεργασία. Οι συγκεκριμένες μονάδες θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν μπορούν να καταργηθούν, γιατί τότε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα ήταν πολλαπλάσια, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης σε χειμάρρους και ρέματα, των υπολειμμάτων της επεξεργασίας του ελαιόκαρπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι εντολές που έχουν δοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες, είναι να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, έτσι ώστε η όχληση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και η επιβάρυνση να περιοριστεί.