Αχαΐα: Εναρξη σχολείων με καλούς οιωνούς, ελάχιστα τα κενά σε εκπαιδευτικούς
Αγιασμός για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σήμερα Τετάρτη 11/09/2024 κα επιστροφή στα θρανία για 42.000 μαθητές, στην Αχαΐα.
Με μαθητές όλων των βαθμίδων θα γεμίσουν σήμερα Τετάρτη 11/09/2024, τα προαύλια 444 σχολικών μονάδων στην Αχαΐα. Στα θρανία τους θα καθίσουν 42.000 μαθητές και τη θέση τους στην έδρα θα πάρουν 5.400 εκπαιδευτικοί.
ΤΩΝ ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην «Πελοπόννησο» οι διευθυντές εκπαίδευσης της Αχαΐας το κουδούνι έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα χτυπήσει απλώς σε όλες τις σχολικές μονάδες, αλλά σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών θέσεων θα είναι καλυμμένες. Σήμερα πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την τέλεση του αγιασμού σε όλα τα σχολεία και ακολούθως της διανομή των βιβλίων στους μαθητές.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας φοιτούν στις 320 σχολικές μονάδες 22.000 μαθητές, τους οποίους διδάσκουν 2.800 εκπαιδευτικοί.
«Ξεκινάμε με αισιοδοξία» είπε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Νικόλαος Κλάδης και εξηγεί: «Ολα μας τα σχολεία, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών θα ανοίξουν για να υποδεχτούν τους μαθητές μας εκτός φυσικά αν προκύψει σε κάποια περίπτωση κάποιο έκτακτο περιστατικό. Οι θέσεις των εκπαιδευτικών μας είναι καλυμμένες με ελάχιστα κενά στις ειδικότητες τα οποία, όμως, δεν ξεπερνούν τα 30 και τα οποία θα καλυφθούν άμεσα».
Επίσης, όπως μας ανέφερε ο κ. Κλάδης κενά υπάρχουν και στην παράλληλη στήριξη, καθώς δεν έχουν καλυφθεί το σύνολο των αιτημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα ειδικά σχολεία όπου εκκρεμούν κάποια αιτήματα για παροχή παράλληλης στήριξης. Ωστόσο φέτος επαναλειτουργεί το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο Ρίου.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αχαΐας ανήκουν 124 σχολικές μονάδες, γυμνάσια και λύκεια, στις οποίες φοιτούν 20.000 μαθητές τους οποίους διδάσκουν
2.600 καθηγητές.
«Ξεκινάμε με πολύ καλές συνθήκες» μας είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγενία Πιερρή και πρόσθεσε: «Είναι καλυμμένες οι θέσεις διδασκόντων σχεδόν στο 100%. Και λέω σχεδόν διότι έχουμε μονοψήφιο αριθμό κενών στα ξενόγλωσσα και στης Φυσικής Αγωγής. Σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές απομένουν ελάχιστοι που θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση των προσλήψεων. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις αλλαγές στα σχολεία και όπου προκύπτει ανάγκη σπεύδουμε να τα καλύψουμε».
Ανάλογα καλή είναι η εικόνα και στα ειδικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας με μελανό σημείο τις εγκαταστάσεις όπου είναι πολύ κατώτερες των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρίες.
ΦΟΡΕΙΣ
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους σήμερα ώρα 08.30, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θα βρεθεί κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες του 54ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, ενώ στη συνέχεια, στις 09.15 θα παραστεί στον αγιασμό που θα γίνει στο 3ο Γενικό Λύκειο Πατρών και στις 10.00 στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας. Οι αντιπεριφερειάρχες θα παρευρεθούν σε σχολεία των τριών νομών.
Ο δήμαρχος Πάτρεων Κώστας Πελετίδης και μέλη της δημοτικής αρχής επίσης θα επισκεφτούν σχολεία του Δήμου μας. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πατρέων θα παραστεί στον αγιασμό στο σχολικό συγκρότημα στην πλατεία Μαρούδα (4ο και 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο).
ΠΑΤΡΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
Οι γονείς δηλώνουν έκπληκτοι από τις αποφάσεις και αναρωτιούνται αν «οι συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμα και σε τμήματα που αποδεδειγμένα φοιτούν μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής φροντίδας, είναι η αναβάθμιση που διαλαλεί το υπουργείο Παιδείας».
Τονίζουν, επίσης: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και επομένως στην ενίσχυση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που διενεργείται σε κάθε τμήμα, στοιβάζετε πλέον 28 μαθητές ανά τάξη». Ζητούν να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα και κάθε τάξη να έχει έως 15 μαθητές.
Με χρωστούμενα η νέα σχολική χρονιά
Το πρώτο κουδούνι χτυπά σήμερα για τα σχολεία της Πάτρας και όλης της χώρας και προφανώς το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων συγκεντρώνεται και στην ετοιμότητα των σχολείων να τους υποδεχτούν.
Η «Πελοπόννησος» ζήτησε από την αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Σίμου να σχολιάσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που προανήγγειλε νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.
Η κ. Σίμου, εξηγώντας πως αυτά τα χρήματα δεν αρκούν καθώς με μια απλή διαίρεση φαίνεται πως αντιστοιχούν περίπου 19.000€ για κάθε σχολείο, τόνισε: «Στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε 250εκ. ευρώ για τα περίπου 13.000 σχολεία της χώρας, με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί μέσω χορηγιών και την περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο, κάτι που ήδη προετοιμάζεται με διευθυντές-μάνατζερ, που θα κυνηγάνε χορηγούς και ειδικά στην επαγγελματική εκπαίδευση θα τροφοδοτούν την αγορά με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό μέσω της μαθητείας και της πρακτικής. Τα παραπάνω εξειδίκευσε με δηλώσεις του ο υπουργός κ. Πιερρακάκης, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι τα σχολεία ανήκουν στους δήμους και είναι ευθύνη τους. Ομως και οι δύο ξέχασαν να αναφερθούν στα παρακρατηθέντα των δήμων τα οποία είναι 5,7δις, και για την Πάτρα είναι περίπου 67 εκατ. τον χρόνο, στην αποψίλωση των υπηρεσιών σε εργατοτεχνικό προσωπικό -αφού προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν επιτρέπονται, αλλά και στα έργα που είναι σε εξέλιξη και έχει παγώσει η χρηματοδότησή τους, με τις σκαλωσιές να παραμένουν μέσα και έξω από τα σχολεία».
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας να αναφέρει ποιες εργασίες έγιναν φέτος το καλοκαίρι στα σχολεία της Πάτρας κατά την προετοιμασία για τη νέα σχολική σεζόν. Ανέφερε:
«Οι εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών, της καθαριότητας και του πρασίνου, δίνουν τη μάχη στα σχολεία, αλλά και σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου της Πάτρας. Υπάρχουν εργασίες που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και μετά το άνοιγμα των σχολείων. Μέσα στο καλοκαίρι πάρθηκαν μέτρα για να προχωρήσουν μια σειρά μελετών για εργασίες που πρέπει να υλοποιηθούν όπως αποφράξεις, αντικατάσταση προστατευτικών μεταλλικών στοιχείων και φρεατίων, υδρορροές, υδραυλικά, ολοκληρώνονται οι μελέτες πυροπροστασίας, έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για κουφώματα και μονώσεις, που θα προχωρήσουν, ενώ διαγραμμίσεις, καθαρισμοί χόρτων, καθαριότητα προαυλίων και εξωτερικών τοίχων είναι σε εξέλιξη. Οι 189 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναλάβει στα σχολεία τους, παραμένουν όμως πολλοί λιγότεροι σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 10η χρονιά έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης στηρίζοντας μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας και όχι μόνο, από το Δημοτικό έως και την Γ΄ Λυκείου με τη στήριξη και τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών».
Κλείνοντας, η κ. Σίμου αναγνωρίζει πως οι ανάγκες και οι εργασίες που απαιτούνται είναι πολλές και γι’ αυτό κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων και τους μαθητές να διεκδικήσουν μαζί με τη δημοτική αρχή όλα όσα απαιτούνται «για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά, αλλά και για την ολόπλευρη, δημόσια και δωρεάν μόρφωση που πρέπει να έχουν, και η οποία δυστυχώς μπαίνει στο ζύγι απ’ όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αφού δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρόμος στον Περισσό: 31χρονος με πριόνι επιτέθηκε σε παρέα κοριτσιών, τι συνέβη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News