Αχαΐα: «ΟΧΙ» Αρχηγού της ΕΛΑΣ στην ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων

Αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα από το αρχηγείο, αδύνατη όμως η υλοποίηση σύστασης του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στην Πάτρα.

αστυνομικών Φωτογραφία αρχείου

Την ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας κατά τα πρότυπα λειτουργίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας από τον αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

ΑΙΤΗΜΑ

Το αίτημα υπεβλήθη δια ζώσης στον αρχηγό, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, από την αντιπροσωπεία της ΕΑΥΑ, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα. Η ανάγκη δημιουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας με έδρα την Πάτρα, κρίνεται αναγκαία και δικαιολογείται, όπως επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές, δεδομένου πως στην πόλη καταγράφονται περιστατικά που απαιτούν την άμεση επέμβαση μονάδων αποκατάστασης της τάξης.

Η ύπαρξη «πυρήνα» αντιεξουσιαστών, αλλά και οργανωμένων κλαμπ οπαδών που και κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν «πηγή αναταράξεων», όπως τονίστηκε, επιβάλλουν τη σύσταση του εν λόγω Τμήματος στην Αστυνομική Διεύθυνση.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ

αστυνομικών

Αν και ο κ. Σκούμας βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση, παρά ταύτα έριξε «άκυρο», επιδεικνύοντας επιφυλακτικότητα, όχι ως προς την αναγκαιότητα, αλλά ως προς την υλοποίηση του αιτήματος. «Αν και ώριμο, προϋποθέτει την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού» δήλωσε στην  εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χάρης Τσίτσικας, προσθέτοντας πως «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω των τεράστιων ελλείψεων στην Αττική και των περιορισμένων προσλήψεων τα τελευταία χρόνια».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Επιπλέον, θίχτηκε και το ζήτημα της κατάργησης φύλαξης στόχων δημόσιων και όχι μόνο κτιρίων (π.χ. δικαστικό μέγαρο, πρεσβείες, υποπροξενεία) στο κέντρο της πόλης και του περιορισμού των δυνάμεων που διατίθενται για την προστασία επίσημων προσώπων. Κινήσεις που θα διασφάλιζαν όπως τονίστηκε ένα ικανό αριθμό ενστόλων που θα διατίθεντο σε καθημερινή βάση στην υπηρεσία του πολίτη. Προτάθηκε, όπου είναι εφικτό, να τοποθετηθούν μαγνητικές πύλες ελέγχου σε εισόδους κτιρίων, ενέργεια που θα μειώνεται στο ελάχιστο την αναγκαία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένα σημεία και χώρους.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του αστυνομικού ιατρείου, αυτή τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Ζητήσαμε επίσπευση της ίδρυσης του ιατρείου, οι υπηρεσίες του οποίου θα είναι τεράστιες για το προσωπικό. Ο χώρος είναι έτοιμος και έχει ήδη επιλεγεί το προσωπικό», ανέφερε ο κ. Τσίτσικας. Υπενθυμίζεται πως το περιφερειακό ιατρείο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, που θα καλύπτει του εν ενεργεία και απόστρατους της ΕΛΑΣ, στεγάζεται στο κτίριο της Ερμού.