Πάτρα: Όλα του γάμου δύσκολα – Μπάχαλο με τα νέα μέτρα – Νύφη λιποθύμησε από το στρες
Άγχος, μούδιασμα, στεναχώρια και εκνευρισμός έχει αντικαταστήσει τα συναισθήματα χαράς στις γαμήλιες τελετές, δεξιώσεις και τραπέζια. Άλλωστε, όλοι πλέον έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από 01:00 τη νύχτα και έπειτα, με τις νύφες να βρίσκονται…στα όρια της κρίσης.
Στο παρά πέντε γλίτωσαν οι γάμοι του Σεπτεμβρίου
“Ψυχραιμία”, είναι η λέξη που χρησιμοποιείται στους γάμους του 2021 πιο πολύ και από την φράση “Να ζήσετε”. Με μια διαφορετική πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωπα δεκάδες ζευγάρια στην Αχαΐα που τις τελευταίες ώρες “κοκκίνισε” και μπήκε στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται πως οι γάμοι του Σεπτεμβρίου απέφυγαν τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα της μουσικής, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Άγχος, μούδιασμα, στεναχώρια και εκνευρισμός έχει αντικαταστήσει τα συναισθήματα χαράς στις γαμήλιες τελετέw, δεξιώσεις και τραπέζια. Άλλωστε, όλοι πλέον έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από 01:00 τη νύχτα και έπειτα, με τις νύφες να βρίσκονται…στα όρια της κρίσης.
Με το “έμπα ψυχή, έβγα ψυχή” έζησαν όλο το καλοκαίρι, κάνοντας προγραμματισμό και σχέδια για τον Σεπτέμβριο, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας και όλων όσων ίσχυαν μέχρι πρότινος στο Νομό.
Όπως λένε στην “Π” οι επαγγελματίες των γάμων, η δουλειά τους έχει δυσκολέψει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις ακυρώσεις και αναβολές που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι όμορφες φωτογραφίες βγαίνουν με διπλάσια προσπάθεια, αφού τα λαμπερά και “χαλαρά” πρόσωπα των νεονύμφων “κρύβουν” ένταση και ανησυχία. Όπως μας είπαν ζευγάρια που σχεδιάζουν να παντρευτούν, φέτος “εγκλωβίστηκαν”.
Για τους περισσότερους, το μπάτζετ του πρότζεκτ «γάμος» συμπεριλαμβάνει τα πάντα: από την εκτύπωση προσκλήσεων μέχρι το κέιτερινγκ και από το ράψιμο νυφικού μέχρι τις γεύσεις των κουφέτων, τα περισσότερα εκ των οποίων απαιτούν προκαταβολές. Λαμβάνοντας υπόψη πως τον Σεπτέμβριο οι γαμήλιες τελετές στην Ελλάδα είναι αισθητά αυξημένες, μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά κατά την διαδικασία αναβολής τους.
H event planner Άννα Μαρία Ρογδάκη διηγήθηκε στο facebook ένα δυσάρεστο περιστατικό με νύφη με την οποία συνεργάζονται για τον γάμο της. Συγκεκριμένα έγραψε: “Μια μέλλουσα νύφη λιποθύμησε σήμερα στο Γραφειο μου. Με γνώμονα και ενδιαφέρον μόνο για τον άνθρωπο, ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Σαν πολίτες, σαν συνάνθρωποι. Φυσικά οι γάμοι και οι βαπτίσεις δεν είναι το μόνο σημαντικό. Η υγεία πάνω από όλα. Αλλά και οι εργαζόμενοι που παλεύουν για το μεροκάματο, ψυχή έχουν!”
Χρήστος Κοσμάς – “Δεν σκέφτονται τι νυφικό θα φορέσουν και πόσο όμορφοι θα είναι στον γάμο, αλλά εάν θα γίνει ο γάμος και έρθουν οι καλεσμένοι…”
-Αυτό που με ενδιαφέρει για ένα ζευγάρι είναι να τους βγάλω ωραίες, αυθόρμητες και αληθινές φωτογραφίες. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί το φετινό καλοκαίρι, μιας και τα ζευγάρια ήταν αγχωμένα. Τώρα, με αυτό που έγινε στην Αχαΐα είναι πανικοβλημένα και εγκλωβισμένα. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους για σήμερα και το επόμενο Σάββατο για να γλεντήσουν, καθώς, πέρα από την θρησκεία και την εκκλησία, το πάρτι που ακολουθεί μετά, είναι αυτό που ενδιαφέρει τα περισσότερα ζευγάρια. Όλη αυτή η κούραση των προηγουμένων ημερών, ο εγκλωβισμός, η αγωνία και η κατάσταση που δημιουργούν οι περιορισμοί δεν τους αφήνει να το ευχαριστηθούν. Δεν σκέφτονται τι νυφικό θα φορέσουν και πόσο όμορφοι θα είναι στον γάμο, αλλά εάν θα γίνει ο γάμος, εάν θα έρθουν οι καλεσμένοι, εάν θα μπορέσουν να φύγουν, πώς θα γυρίσουν σπίτι τους λόγω ωραρίου, εάν θα χορέψουν, εάν θα έρθει η Αστυνομία, εάν θα τους αφήσουν να μπουν στην εκκλησία. Υπάρχει μια αγωνία χαραγμένη στο πρόσωπό τους. Αυτό εισπράττει ένας φωτογράφος από τα ζευγάρια του.
Έχουμε γάμους μέχρι τον Οκτώβρη και πολλές βαφτίσεις που τα παιδιά είναι σχεδόν ενάμιση χρονών (αν συνοπολογίσουμε πως δεν έγιναν ούτε το 2020). Έχουν αρχίσει πάλι και αναβάλουν τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις διότι φοβούνται μην εγκλωβιστούν με τα μέτρα αυτά που ανακοινώνονται ξαφνικά. Φέτος είχα πολλές ακυρώσεις από ανθρώπους που προγραμμάτιζαν από το εξωτερικό να έρθουν να παντρευτούν στην χώρα μας.
Χρήστος Κεϊμαλής – “Ως επαγγελματίες προσπαθούμε, μέσα από ραντεβού με τα ζευγάρια, να τα κάνουμε να αισθανθούν άνετα”
– Τα ζευγάρια είναι προβληματισμένα, είτε πρόκειται για γάμο είτε για βάπτιση λόγω των περιορισμών. Όταν δεν επιτρέπεται ο χορός σε ένα γάμο χάνει πολύ από την δυναμική του. Ζευγάρια που ακύρωσαν πέρυσι για φέτος, ακύρωσαν και φέτος για το 2022, ευελπιστώντας ότι δεν θα έχουμε περιορισμούς και θα μπορούν να τον κάνουν όπως τον ονειρεύτηκαν, με χορό, καλεσμένους κτλ. Υπάρχουν ακυρώσεις κυρίως στους γάμους. Οι βαπτίσεις γίνονται αναγκαστικά από την στιγμή που τα παιδιά.
-Σε όσους γάμους έχω πάει πληρούνται τα μέτρα ολοκληρωτικά. Δεν υπάρχει χορός. Τα ζευγάρια που θέλουν ο γάμος να γίνει όπως τον έχουν ονειρευτεί τον μεταθέτουν για πολύ αργότερα, ευελπιστώντας ότι τότε θα έχουν ξεμπερδέψει με την πανδημία.
-Στο κομμάτι της ψυχολογίας των ζευγαριών σίγουρα το άγχος είναι μεγάλο, πιο μεγάλο από το συνηθισμένο. Εμείς ως επαγγελματίες προσπαθούμε, μέσα από ραντεβού με τα ζευγάρια, να τα κάνουμε να αισθανθούν άνετα. Κάποιοι επιλέγουν μια ωραία φωτογράφιση επόμενης ημέρας που θα μας δώσει με περισσότερο υλικό, εμπλουτίζοντας το άλμπουμ του γάμου, ιδίως αν λείπει η δεξίωση.
-Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα με τους γάμους destination από το εξωτερικό, είτε αυτοί αφορούν Έλληνες του εξωτερικού, είτε ξένους που θέλουν να παντρευτούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του μπάτζετ του γάμου για τους επαγγελματίες. Υπολογίστε τις πτήσεις, τον αριθμό καλεσμένων που πρέπει να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και αντιλαμβάνεστε ότι υπήρξε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον γαμήλιο τουρισμό σε σχέση με τα ζευγάρια εντός της χώρας. Είναι μεγάλη ζημιά, τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική. Ιδίως για γάμους που κατά κύριο λόγο γινόντουσαν σε νησιά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News