Αφιέρωμα – Ουκρανία: Ένας χρόνος πολέμου, ένας χρόνος αλληλεγγύης από τους Πατρινούς – ΦΩΤΟ

Η Πάτρα στην πρώτη γραμμή της στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας.

Ουκρανία

Ένας χρόνος πολέμου, ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η τραγωδία συνεχίζεται.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο έκανε και η Πάτρα, στηρίζοντας τον ουκρανικό λαό σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε.

Η στήριξη των Ουκρανών παραμένει αμείωτη και σήμερα, με τις δράσεις που διοργανώνουν και συντονίζουν φορείς, η Εκκλησία, σύλλογοι και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες να είναι συνεχείς. Από τη φιλοξενία οικογενειών από την Ουκρανία και ανθρώπων που έχασαν – στην κυριολεξία – το σπίτι τους και την πατρίδα τους, μέχρι τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και τη διοργάνωση συναυλιών, αθλητικών αγώνων και γενικότερων δράσεων μέσα από τις οποίες εκφράζεται η αλληλεγγύη των πολιτών της περιοχής μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «PALYANYTSYA»

Το πρώτο επίκαιρο παράδειγμα είναι εκείνο της ΑΜΚΕ «Palyanytsya», οι δράσεις της οποίας είναι συνεχείς και στοχευμένες. Συγκεκριμένα, μετά το Χριστουγεννιάτικο bazaar με χειροποίητες ουκρανικές δημιουργίες και πολύχρωμες δράσεις για παιδιά, σειρά παίρνει το Σάββατο (13:00) η βουβή διαδήλωση εναντίον της ρωσικής εισβολής, στο κέντρο της Πάτρας. Πολίτες ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας κίτρινα και γαλάζια «γαλόνια», θα μεταφέρουν μέσα από συνθήματα στην ελληνική και την ουκρανική γλώσσα, το αντιπολεμική μήνυμα σε όλη την Πάτρα, από την Ρήγα Φεραίου και την Τριών Ναυάρχων, μέχρι τα Ψηλαλώνια. Την προσπάθεια στηρίζουν 10 οργανισμοί ΜΚΟ, ενώ το «παρών» θα δώσουν και πολλά παιδάκια από την Ουκρανία, που είδαν την πατρίδα τους να καίγεται!

Ουκρανία

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα-κάλεσμα του μέλους της «Palyanytsya» Μαρίας Ζαφειροπούλου προς όλους μας: «Ένας χρόνος αδικίας. Ενας χρόνος ξεριζωμένων γυναικόπαιδων χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς τη ζεστασιά των συζύγων τους. Ένας χρόνος προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Ένας χρόνος αδιαφορίας. Δίπλα μας βρίσκονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Ανάμεσά μας παλεύουν να ξαναβρούν την αξιοπρέπειά τους. Να ενσωματωθούν σε άλλες πόλεις – όχι και τόσο φιλόξενες – προσμονώντας το τέλος του πολέμου».

Η Μαρία Ζαφειροπούλου ανέπτυξε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τις μέχρι τώρα δράσεις της «Palyanytsya»: «Στην περιοχή μας ζουν 200 οικογένειες από την Ουκρανία, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Όλοι τους είναι κανονικοί άνθρωποι σας εμάς. Είμαστε πολύ κοντά στην κουλτούρα. Έχουμε από γιατρούς, δικηγόρους μέχρι και βοηθό εισαγγελέα, αλλά και αισθητικούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν μια φυσιολογική ζωή σαν κι εμάς, αλλά δυστυχώς την έχασαν. Η βασική μας επιδίωξη είναι η ευαισθητοποίηση στην κοινότητα. Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα, φιλοξενώντας οικογένειες μέχρι να βρουν σπίτια και λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας, να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Παράλληλα, διοργανώνουμε εκδηλώσεις, κάνουμε μαθήματα Ουκρανικών, ζωγραφικής, μουσικής κ.λπ. Καλούμε εθελοντές να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Ανάμεσα στους ανθρώπους που υποδεχόμαστε και στηρίζουμε είναι και ομογενείς που προσπαθούν να ενσωματωθούν. Πολλά παιδιά ακολουθούν, μάλιστα, το ελληνικό πρόγραμμα στα σχολεία. Είναι μια προσπάθεια που πραγματικά αξίζει να στηριχθεί».

ΝΕΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΦΑΡΟ»

Ουκρανία

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δράσεις του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Φάρος». Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι ο δραστήριος σύλλογος πρωτοστάτησε στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στα μέρη μας, με συνολικά 132 άτομα να μένουν σε σπίτια στην Πάτρα την ευρύτερη περιοχή, αλλά και με συνολικά 1639 διανυκτερεύσεις στη διάρκεια αυτού του χρόνου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Ηλείας στη Σκαφιδιά του γειτονικού νομού. Ήδη, μάλιστα, ο Σύλλογος έχει δεχτεί νέα «βροχή» αιτημάτων από την Ουκρανία προκειμένου το διάστημα από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου να φιλοξενήσει μικρούς μαθητές από σχολεία του Κιέβου λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. «Είμαστε σε συνεχή γραμμή με την πολιτική ηγεσία, με το υπουργείο Εξωτερικών και τη γραμματεία αποδήμου ελληνισμού, με την Εκκλησία και με δήμους και συλλόγους της περιοχής μας προκειμένου να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό», δήλωσε ο επικεφαλής του «Φάρου» Μιχάλης Ροδόπουλος. «Τα αιτήματα από την Ουκρανία είναι πολλά και επεξεργαζόμαστε τρόπους προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο και να δώσουμε λύσεις σε όλα. Το καλοκαίρι θα φιλοξενήσουμε 130 παιδιά χωρισμένα σε 15νθήμερα γκρουπ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα και η στήριξη όλων σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητη», ανέφερε ο μ. Ροδόπουλος.

Οι τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας υποδέχονται την Ουκρανία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο, που αφορούσε στη δημιουργία διακοσμητικών με θέμα την Αλληλεγγύη προς την Ουκρανία.
Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια και το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, με υποστηρικτές την Ελληνοουκρανική Οργάνωση Πάτρας «PALYANYTSYA», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας – Παιδικά Χωριά SOS, τον Οργανισμό «5WE», την εταιρεία Data Consultants, Χορηγό Επικοινωνίας την «Πελοπόννησο» και φιλοξενίας τον Πολυχώρο Κοινωνικής Καινοτομίας «Co2gether».

Σκοπός της δράσης « – Οι τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών υποδέχονται την Ουκρανία», ήταν η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση των Ουκρανών προσφύγων.

Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πανέμορφες καρφίτσες, στα χρώματα της Ουκρανίας.
Το Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με κύκλο συζητήσεων και με όραμα για την ειρήνη.

Ουκρανία

Ουκρανία

Ουκρανία