Αυτό συμβαίνει στο στομάχι μας όταν φοβόμαστε – Τα συναισθήματα επηρεάζουν το pH του εντέρου μας αναφέρει μελέτη

Και όμως, τα συναισθήματα φαίνεται πως επηρεάζουν το pH του εντέρου μας.

fobos

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα συναισθήματα φαίνεται πως επηρεάζουν το pH του εντέρου μας και έτσι, όταν φοβόμαστε για παράδειγμα, επηρεάζεται και το στομάχι μας.

Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί το στομάχι μας τείνει να γουργουρίζει, όταν αισθανόμαστε έντονα συναισθήματα, όπως τρόμο ή αηδία. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εντοπίζει μια σχέση μεταξύ του pΗ του εντέρου μας και των συναισθημάτων μας.

Για παράδειγμα, αν ένα άτομο βιώνει μια απειλητική κατάσταση, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, το pH του εντέρου του μειώνεται και αυξάνεται η οξύτητα στο στομάχι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ευρήματα είχε αναφέρει πριν από 190 χρόνια, ο Γουίλιαμ Μπομόντ, ένας Αμερικανός στρατιωτικός χειρουργός, ο οποίος είναι γνωστός ως ο πατέρας της γαστρικής φυσιολογίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 31 άνδρες οι οποίοι έλαβαν ένα «έξυπνο» χάπι. Το χάπι στην πραγματικότητα ήταν συσκευή που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εντέρου, συλλέγοντας δεδομένα για το pH και τη θερμοκρασία του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, οι συμμετέχοντας κλήθηκαν να παρακολουθήσουν διάφορα βίντεο διάρκειας εννέα δευτερολέπτων και στη συνέχεια να συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ανέφεραν τι συναισθήματα ένιωσαν μετά από κάθε βίντεο.

Αφού εξέτασαν αυτές τις απαντήσεις μαζί με τα δεδομένα που συνέλεξαν τα «έξυπνα» χάπια σύμφωνα με το ethnos.gr, οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες βίωναν συναισθήματα όπως φόβο ή αηδία, το pH μειωνόταν και η οξύτητα αυξανόταν στο στομάχι τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο ρυθμός της αναπνοής ανέβηκε όταν τα άτομα ένιωθαν θλίψη. Οι συγγραφείς κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι τα έντονα συναισθήματα συνδέονται με αυξημένες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις σωματικές θεωρίες των συναισθημάτων, υποδηλώνοντας ότι συγκεκριμένα πρότυπα φυσιολογικών σημάτων συνδέονται με μοναδικές συναισθηματικές καταστάσεις», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Πιστεύουμε ότι τα παρόντα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν νέους δρόμους για τη μελέτη των ανεξερεύνητων επιδράσεων της νευροβιολογίας του γαστρεντερικού συστήματος στις τυπικές και άτυπες συναισθηματικές διεργασίες», πρόσθεσαν.