Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή – 6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση αυτών των νοσημάτων.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τι είναι αυτά τα αυτοάνοσα νοσήματα, γιατί παρουσιάζουν αύξηση και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε διατροφικά; Οι παρακάτω 6 συμβουλές διατροφής θα βοηθήσουν στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Θεωρούνται οι ασθένειες της εποχής μας. Και πολύ σωστά άλλωστε αφού τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αυξηθεί έως και 400% τα τελευταία 50 χρόνια. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση αυτών των νοσημάτων

Όταν το σώμα μας επιτίθεται στον εαυτό του

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα.

Πώς γίνεται αυτό; Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο ειδικών κυττάρων και οργάνων, που προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια και άλλους ξένους εισβολείς. Διαθέτει την ικανότητα να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του εαυτού και του ξένου. Όμως, πιθανό ελάττωμα μπορεί να κάνει αδύνατη τη διάκριση της διαφοράς.

Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργούνται αυτοαντισώματα που επιτίθενται κατά λάθος στα φυσιολογικά κύτταρα. Ταυτόχρονα, τα Τ κύτταρα αποτυγχάνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα είναι μια εσφαλμένη επίθεση στο σώμα. Αυτό προκαλεί τη βλάβη που γνωρίζουμε ως αυτοάνοση πάθηση ή νόσημα.

Η αυτοανοσία αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 ασθένειες, με κοινό σημείο μεταξύ τους τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως: θυρεοειδίτιδα Hashimoto, διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, λεύκη, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ελκώδης κολίτιδα, κοιλιοκάκη κ.ά.

Η διατροφογονιδιωματική επιστήμη

Όπως δείχνει η επιστήμη της διατροφογονιδιωματικής (Nutrigenomics), που αποτελεί κλάδο της γονιδιωματικής και εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της διατροφής και των γονιδίων, αυτό που τρώτε, όχι μόνο σας παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία σας, αλλά επηρεάζει άμεσα την έκφραση των γονιδίων και την ανοσορυθμιστική δράση.

Σχεδόν όλες οι τυποποιημένες τροφές περιέχουν πολλά πρόσθετα, γεύσεις, χρωστικές, εκχυλίσματα και διογκωτικά, κάτι που οδηγεί σε αλλοίωση της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού.

Για να καταλάβετε την επιστήμη της διατροφογονιδιωματικής, σκεφτείτε ότι κάθε μπουκιά που τρώτε μπορεί είτε να ενεργοποιήσει είτε να απενεργοποιήσει τα γονίδιά σας. Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, η σωστή διατροφή να μπορεί να βοηθήσει κάποιον με αυτοάνοσο νόσημα.

Για να καταλάβετε την επιστήμη της διατροφογονιδιωματικής, σκεφτείτε ότι κάθε μπουκιά που τρώτε μπορεί είτε να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τα γονίδιά σας.

Γιατί εμφανίζουμε αυτοάνοσα;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες ως προς την αιτία. Η αυτοανοσία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, προκύπτει μέσα από τρεις παράγοντες: γενετική, έντερο και περιβάλλον.

Η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων αλλά και φρέσκων τροφίμων που έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή χλωρίδα και τη σύσταση του μικροβιώματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Παλαιότερα, τρώγαμε τρόφιμα που προέρχονταν αποκλειστικά από τη φύση, αλλά τώρα καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, που περιλαμβάνουν πολλές νέες χημικές ουσίες και ενισχυτικά, με συνέπεια την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αλλάξτε διατροφή!

Οι παρακάτω διατροφικές αλλαγές βοηθούν στη διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων:

Επιλέγετε βιολογικές τροφές
Αποφύγετε τη γλουτένη
Μην επιλέγετε συσκευασμένα τρόφιμα
Θρέψτε το έντερό σας
Προσοχή στις ελλείψεις βιταμινών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
Κάντε την αποτοξίνωση συνήθεια
1. Επιλέγετε βιολογικές τροφές
Έτσι δεν εκτίθεστε στο ζιζανιοκτόνο συστατικό γλυφοσάτη (glyphosate). Η γλυφοσάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες στα φυτοφάρμακα. Είναι βιοκτόνο και αντιμικροβιακό, που σημαίνει ότι σκοτώνει τα βακτήρια του εντέρου.

Η γλυφοσάτη θέτει σε κίνδυνο τα τοιχώματα του εντέρου, επιτρέποντας στα σωματίδια τροφίμων και στις τοξίνες να κινηθούν ανεμπόδιστα στο αίμα, προκαλώντας ανοσοαπόκριση και αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης της αυτοανοσίας.

2. Αποφύγετε τη γλουτένη
Αυτός ο συνδυασμός πρωτεϊνών που υπάρχει στους σπόρους του σιταριού και άλλων δημητριακών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας εντερική διαπερατότητα.

Έτσι, μεγαλομόρια όπως η γλουτένη, άπεπτες τροφές, τοξίνες, μικρόβια κ.ά. διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας την ανοσοαπόκριση.

Κάθε έρευνα που γίνεται σχετικά με τη γλουτένη και μια αυτοάνοση ασθένεια καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: η γλουτένη μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα που επιτίθενται στο συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα στο σώμα.

3. Μην επιλέγετε συσκευασμένα τρόφιμα
Ο οργανισμός μας δεν έχει εξελιχθεί με χημικές ουσίες και οι συνέπειες είναι άγνωστες. Πάντως, όσο περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα καταναλώνετε (υπερ-επεξεργασμένα) τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

4. Θρέψτε το έντερό σας
Καταναλώνετε ζωμούς για να θρέψετε το έντερό σας και να αυξήσετε την ποικιλομορφία των βακτηρίων του και το μικροβίωμα. Δοκιμάστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το κεφίρ, το kimchi (κιμτσί: κορεάτικο πιάτο με λαχανικά τουρσί) και το παραδοσιακό γιαούρτι, τα οποία βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου να ευδοκιμήσουν, κάτι που προστατεύει τα τοιχώματα του εντέρου.

5. Προσοχή στις ελλείψεις βιταμινών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο, τα προβιοτικά κ.ά., έχουν ανοσορυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητα, δηλαδή, για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Κάντε την αποτοξίνωση συνήθεια
Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα καλό είναι να βοηθούν τον οργανισμό τους σε καθημερινή βάση στη διαδικασία απομάκρυνσης τοξινών. Αυτό περιλαμβάνει κατανάλωση πράσινων, φυλλωδών λαχανικών, όπως λαχανίδα και σπανάκι, αλλά και αποφυγή ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών.

 

Τέλος διαχειριστείτε το στρες. Προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης αυτοανοσίας.

 

Πηγή: oloygeia.gr