Αιγιάλεια: Η σχολή οίνου και αμπέλου – Η ευκαιρία… του οικοσυστήματος

Πολλαπλά και σημαντικά τα οφέλη για την περιοχή, από τη δημιουργία της Σχολής Οίνου και Αμπέλου.

σχολή Η πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια και επαγγελματίας οινολόγος Σωσάννα Κατσικώστα.

Το έδαφος για την δημιουργία της μεταλυκειακής Σχολής Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιάλεια, φαίνεται ότι έχει «στρωθεί» για τα καλά, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Πανεπιστημίου Πατρών, Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, Αμερικανικής Γεωργικής  Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η συζήτηση στο Αίγιο μεταξύ του Δήμου και άλλων φορέων έχει ανοίξει για τα καλά, και η προοπτική για την δημιουργία μιας εκπαιδευτικής δομής που θα ενισχύσει την τοπική αγροτική οικονομία, είναι θετική.

σχολή

Η Σωσάννα Κατσικώστα

Την προσπάθεια στηρίζει όπως είναι φυσικό και η τοπική οινοποιητική κοινότητα. Η  πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια και επαγγελματίας με διεθνή εμπειρία, οινολόγος του Οινοποιείου «Αχαιών Οινοποιητική» Σωσάννα Κατσικώστα, μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για την σημασία μιας τέτοιας εκπαιδευτικής δομής στο Αίγιο.

«Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του κ. Μπούρα για την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής στην πόλη μας, εκφράσαμε εγγράφως τη στήριξη μας ως Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, εκπροσωπώντας και τα 11 οινοποιεία που εδρεύουν στην Αιγιάλεια και παράγουν επώνυμο ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί.

Πολλά δεδομένα συνηγορούν στην δημιουργία μιας τέτοιας δομής στο Αίγιο.

Στην Αιγιάλεια, που είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου, με τις άριστες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες καλλιεργούνται πλήθως γηγενών και διεθνών ποικιλιών αμπέλου σε 50.000 στρ. αμπελώνων από 3.000 αμπελοκαλλιεργητές.

Υπάρχουν πολλά μικρά πρωτοπόρα και επισκέψιμα οινοποιεία αλλά και μεγάλες οινοποιητικές εταιρείες. Επίσης στο χώρο της σταφίδας ηγετική δύναμη είναι η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, ενώ δραστηριοποιούνται και άλλοι μεταποιητές σταφίδας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Θεσμός Οινοξένεια έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα γύρω από το αμπέλι, το κρασί, την σταφίδα και τον πολιτισμό.

Ολοι οι παράγοντες της περιοχής και όλοι οι ενεργοί πολίτες της Αιγιάλειας διαθέτουμε ισχυρή βούληση να λειτουργήσει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα στο Αίγιο, και βρίσκει σύμφωνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Μια τέτοια εκπαιδευτική δομή θα αναβαθμίσει τον οινικό κλάδο όχι μόνο της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, τα μικροκλίματα, οι διαφορετικοί τύποι εδαφών, οι διαφορετικές ποικιλίες αλλά και οι υποδομές των τοπικών οινοποιείων, μπορούν να  προσφέρουν πεδίο για πτυχιακές εργασίες, έρευνες, πρακτική εργασία τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια, όσο και στις οινοποιήσεις αποκτώντας σημαντικά αποτελέσματα για τις γηγενείς και όχι μόνο ποικιλίες.

Μέσα από αυτά τα αποτελέσματα θα αποκτηθούν γνώσεις που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού οίνου».

Νέοι δρόμοι για την τοπική οικονομία

Οσον αφορά στην τοπική οικονομία ευρύτερα, η κυρία Κατσικώστα τόνισε πως, με τη Σχολή Οίνου και Αμπέλου ανοίγονται νέοι δρόμοι με πολλαπλά οφέλη για όλη την τοπική κοινωνία.

Η σχολή αυτή μπορεί να έχει μια ηγετική λειτουργία στα θέματα τοπικής ανάπτυξης με άξονα το κρασί, την γαστρονομία, τα τοπία και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Επίσης, η άφιξη τόσο των σπουδαστών όσο και του προσωπικού που θα εργάζεται στην σχολή θα προσφέρει ουσιώδη ώθηση στην οικονομία της πόλης.

Τέλος, η κυρία Κατσικώστα, κατέθεσε και μια πρόταση, ενόψει της ίδρυσης αυτής της Σχολής.

Οπως είπε, αυτή η σχολή πρέπει να είναι ένα σύνθετο εκπαιδευτικό οικοσυστήμα, μια Ακαδημία που να περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση, έρευνα και μεταπτυχιακές δυνατότητες.

Με επίκεντρο το αμπέλι και τον οίνο, να συμπεριλάβει και άλλους τομείς όπως η Ιστορία και ο Πολιτισμός του Οίνου, η Μεσογειακή Διατροφή, η Γαστρονομία, η προστασία και ανάδειξη των Τοπίων, ο Οινοτουρισμός, Γαστρονομικός Τουρισμός και όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η ξενάγηση ειδικών δραστηριοτήτων ή και άλλων τομέων.

Στόχος να είναι η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής, με τον τουρισμό φέρνοντας στο προσκήνιο τα  προϊόντα  της αγροδιατροφικής αλυσίδας και καθιστώντας βιώσιμη την ελληνική ύπαιθρο.