Αιγιάλεια: Βγήκαν τα όπλα για το λογότυπο με το «Α»

Ο Δήμος Αιγιάλειας, μέσω της ΔΗΚΕΠΑ, θέλησε φέτος να προβάλει το σημαντικό ιστορικό γεγονός, που αποτέλεσε το έναυσμα του Επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων (Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821) ως τον «σπόρο του επαναστατικού αναβρασμού, που φυτεύτηκε στην τότε Βοστίτσα, την πόλη των μποστανιών και των κήπων, στο σημερινό Αίγιο.
Πιστεύοντας πως αυτή δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου – και όχι μόνο- για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση, επέλεξε το γράμμα «Α», για να σηματοδοτήσει το σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την εθνική Ανεξαρτησία, ως το πρώτο πολιτικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που δίκαια ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς χαρακτήρισε τη συνέλευση ως «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας»
«Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης. Οφείλουμε να μη χαθεί ο σπόρος εκείνος ο παλιός, ως κόρη οφθαλμού να τον φυλάξουμε. Ας φυτέψει λοιπόν ο καθένας μας από έναν στο δικό του κήπο. Εχουμε ευθύνη…» ανέφερε η ΔΗΚΕΠΑ για να δεχθεί κριτική στην επιλογή του «Α» που διαβάζεται διπλά αλλά και «21».
> Ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθακόπουλος αντέδρασε άμεσα, αναφέροντας: «Αν αυτό είναι το λογότυπο που καθιερώθηκε για να τιμηθεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, τότε ντρέπομαι εκ μέρους των αγωνιστών του 1821 και των συμμετεχόντων. Εύχομαι να είναι λάθος, αλλά δεν είναι. Ούτε την Επαναστατική Κόκκινη Σημαία της Βοστίτσας δεν έχει».
> Ο τ. δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς σημείωσε δηκτικά: «Θέλω να μάθω ποιος ευφυής και καλόγουστος έφτιαξε αυτή την αηδία».
> Ο τ. αντιδήμαρχος Αιγίου Πάνος Γούσας ανέφερε:« Αυτό το πράγμα σηματοδοτεί – αντιπροσωπεύει την έναρξη της Επανάστασης του 1821 από το Αίγιο; Ανταποκρίνεται στην τοπική μας εορτή; Αν το δει κάποιος ξαφνικά θα νομίσει πως διοργανώνουμε έκθεση τροφίμων και ποτών».
> Ο πρ. πρόεδρος της Τοπικής ΝΔ Αιγιάλειας Γιώργος Νικολόπουλος, σχολίασε: «Οι γραφίστες προσπαθούν να φτιάξουν ένα προοδευτικό σήμα. Τα περισσότερα από αυτά με το 2 και το 1 σε μια αφαιρετική προσέγγιση μου θυμίζουν λογότυπα γιορτής κρασιού ή το σήμα του ΑΝΤ1. Ποια είναι η ελληνική ψυχή, ποιός είναι ο “αέρας” ελληνισμού; Είναι ο σταυρός, το τσαρούχι και η φουστανέλα, τα κουμπούρια και τα γιαταγάνια; Βάφτηκε με πολύ αίμα που προστέθηκε στον αγώνα, σαν τη σημαία του Λόντου. Αν δε βάλεις λοιπόν αίμα, πίστη και τα παραπάνω δεν πετυχαίνεις το σκοπό, δεν πετυχαίνεις ελευθερία».
Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, μιλώντας στην «Π», είπε ότι το λογότυπο επελέγη ανάμεσα σε άλλα (μεταξύ αυτών και ένα με την σημαία του Λόντου, την ημισέληνο κ.ά) από τον Αιγιώτη γραφίστα – που δραστηριοποιείται στην Πάτρα – Δημήτρη Κωστόπουλο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία κι έχει αναλάβει και τα ανάλογα της Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Αιγιάλεια. Εμείς προσπαθούμε να πούμε με το «Α» ότι έγινε η «Αρχή» της Επανάστασης και των αποφάσων και επίσης να σηματοδοτήσουμε το «Αίγιο και την Αιγιάλεια» πάλι με το «Α», που όμως φαίνεται και ως «21», όπως έγινε και με την «Αχαϊκή Συμπολιτεία» αλλά και με το «Αχαϊκό Συνέδριο για τον Τρωικό Πόλεμο κ.λπ. Επίσης το «Α» σηματοδοτεί πως είμαστε έτοιμοι το 2021 να κάνουμε μια νέα «Αρχή» από το Αίγιο. Είτε τους αρέσει, είτε όχι πρέπει να το στηρίξουν, γιατί είναι προς όφελος της πόλης. Κάποιοι ήθελαν κουμπούρια. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να το στηρίξουμε. Είναι πιο σύγχρονο και δείχνει πως πρέπει να πάμε κι ένα βήμα παρακάτω. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο το παρελθόν. Πάει αυτό, έγινε μας εξασφάλισε την ελευθερία μας, εμείς τώρα έχουμε την ευθύνη να πάμε παρακάτω. Ηταν εύκολο να βάλουμε τον Λόντο ή τη Βοστίτσα, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε πάντα εκεί».