Αλέξης Τσίπρας: Πλαφόν στις τιμές αλλιώς το «ψωμί ψωμάκι» θα είναι πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στην μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί στον κατώτατο συντελεστή, που όπως είπε «έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ, δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο».

Αλέξης

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου «το ψωμί να είναι προσιτό σε κάθε οικογένεια και εσείς ως επιχειρηματίες να έχετε τη δυνατότητα να ξεπεράσετε αυτήν την κρίση χωρίς να γονατίσετε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καταστροφικό συνδυασμό» αναφερόμενος στις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, από την οποία εισάγουμε σιτηρά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «πολύ σοβαρό θέμα και επάρκειας αλλά κυρίως νέας εκτίναξης των τιμών». «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην επιβαρυνθεί και άλλο ο καταναλωτής, που βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής και βασικής κατανάλωσης» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως το ψωμί «δεν είναι ένα προϊόν πολυτελείας αλλά το αναγκαίο για κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό».

Στο πλαίσιο αυτό, επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για άμεσο «έλεγχο και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας, από όπου ξεκινάει η ιστορία με τα τρομακτικά υπερκέρδη για τις ηλεκτροπαραγωγές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ», για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα όπως έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για όσο διαρκεί η κρίση και για «μείωση του ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού». Προειδοποίησε δε, πως αν δεν γίνουν αυτές οι κινήσεις η ρήση «το ψωμί ψωμάκι θα είναι μία πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά, και εσείς θα έχετε θέμα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις σας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στην μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί στον κατώτατο συντελεστή, που όπως είπε «έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ, δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο», στηλιτεύοντας «άλλου είδους προτεραιότητες και επιλογές» για τις οποίες η κυβέρνηση «βρίσκει δημοσιονομικό χώρο» αν και αφορούν όπως είπε «όχι αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά όσους έχουν μεγάλη περιουσία». Προς επίρρωση, ο κ. Τσίπρας έφερε το παράδειγμα αφορολόγητων γονικών παροχών ακίνητης περιουσίας δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για μεγάλες ιδιοκτησίες.

Ως εκ τούτου, κατέληξε πως «πρέπει να είναι προτεραιότητα το ψωμί να είναι προσιτό σε κάθε οικογένεια και εσείς ως επιχειρηματίες να έχετε τη δυνατότητα να ξεπεράσετε αυτήν την κρίση χωρίς να γονατίσετε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση, κάνοντας λόγο για καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συναδέλφους που του επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Μου λένε θα κλείσουμε, θα αναστείλουμε την λειτουργία, μου στέλνουν τιμολόγια και λογαριασμούς ρεύματος. Θα αναστείλουμε την λειτουργία για 2-3 μήνες γιατί μπαίνουμε μέσα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε με ιδιαίτερη έμφαση ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του ΦΠΑ αλλά και για διπλασιασμό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. «Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι θα είναι στο 65% η επιδότηση, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στους λογαριασμούς είναι 20-25%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών έδειξε ένα λογαριασμό ρεύματος φούρνου. «Ένα μικρό αρτοποιείο είχε 1.000 ευρώ ρεύμα και τώρα έχει 3.000 ευρώ. Ένα μεσαίο από 2.000 ευρώ τώρα έχει 6.000 ευρώ ρεύμα» σημείωσε ο πρόεδρος και ανέφερε έναν λογαριασμό με κατανάλωση 13.673 κιλοβατώρες. «Αυτός ο μηνιαίος λογαριασμός ήταν στα 1.200-1.300 ευρώ και τώρα στα 5.550 ευρώ». Η κιλοβατώρα ήταν στο 0,101 και τώρα 0,33 ευρώ και η επιδότηση μόλις 6,5 λεπτά. Τι να καλύψει όταν η ρήτρα είναι 3.126 ευρώ;» διερωτήθηκε.

«Κίνδυνος για αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές και του νερού»
Νωρίτερα, την ανησυχία του για αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών και στο νερό, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη οικονομικά τη συγκυρία» στην οποία βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

«Όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους καθιστά το λειτουργικό κόστος μη βιώσιμο. Και όταν γίνεται μη βιώσιμο το λειτουργικό κόστος, δύο κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο ένας είναι να δούμε μετακυλίσεις σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του νερού και στον καταναλωτή και ο άλλος είναι να δούμε μία πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε της ύδρευσης είτε της αποχέτευσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «θέση δική μας είναι ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίσει στην πηγή την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας», κάνοντας λόγο για «τρομακτική αισχροκέρδεια». Τόνισε δε, πως «με βάση τους υπολογισμούς μας, το υπερκέρδος των παραγωγών εταιριών από τα υπέρογκα κέρδη από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι κοντά στο 1,5 δις. ευρώ», ενώ επεσήμανε πως «οι επιδοτήσεις που γίνονται έρχονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών όταν δεν υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τόνισε πως «θα πρέπει να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ακριβώς ζήτησα και για τα αγροτικά τιμολόγια», χαρακτηρίζοντας «τρομακτικό» το κόστος από λογαριασμούς δήμων, που έφθασε και το 355%.

Τέλος, επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%, «για να αποφύγουμε τις αυξήσεις και στο νερό για τους καταναλωτές» αλλά «και για να δώσουμε και μια ανάσα στις δημοτικές επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης είναι εξαιρετικά οξύ.

Όπως εξήγησε έχουν ήδη σωρευτεί χρέη αφού δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Σημείωσε πως «άλλοι δεν πληρώνουν την βασική κατανάλωση χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής, άλλοι πληρώνουν έναντι και άλλοι καθόλου», με αποτέλεσμα όπως είπε «να έχουμε ήδη κρούσματα διακοπών και από την ΔΕΗ και από ιδιώτη πάροχο», το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό».

Πέραν αυτών, αποκάλυψε ότι έχουν ενημερώσει τους υπουργούς για το πρόβλημα και ότι αν κάνουν μια προβολή του προβλήματος στους επόμενους μήνες «ή η ΔΕΗ θα είναι σε μια ζημιογόνο κατάσταση ή εμείς θα πρέπει να μετακυλήσουμε ένα τεράστιο κόστος στους καταναλωτές ή να κλείσουμε. Αν κλείσει μια ΔΕΥΑ το χρέος πηγαίνει στους δήμους».