Βατικανό: Εκλέγοντας τον επόμενο Πάπα, τα φαβορί και το απρόβλεπτο Κονκλάβιο
Οι καρδινάλιοι ξεκινούν σήμερα το μεγαλύτερο και πιο απρόβλεπτο κονκλάβιο στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας

Η εκλογή του επόμενου Πάπα ξεκινά σήμερα, 7 Μαΐου 2025, με τους 133 καρδινάλιους κάτω των 80 ετών να συγκεντρώνονται στην Καπέλα Σιξτίνα, υπό την επιβλητική τοιχογραφία της «Τελικής Κρίσης» του Μιχαήλ Άγγελου. Το κονκλάβιο αναμένεται να είναι το πιο πολυπληθές αλλά και το πιο απρόβλεπτο που έχει γίνει ποτέ, καθώς το Σώμα των Καρδιναλίων είναι πιο ποικιλόμορφο, αλλά και πιο διχασμένο από ποτέ.

Ο λευκός καπνός θα σημάνει τα χαρμόσυνα νέα στους δισεκατομμύρια καθολικούς του πλανήτη. Οι καρδινάλιοι θα έχουν καταλήξει στον νέο Ποντίφικα…
Οι καρδινάλιοι εγκαθίστανται στον ξενώνα Santa Marta και παραδίδουν τα κινητά τους. Θα ζουν σε απομόνωση έως ότου εκλεγεί ο νέος Πάπας. Κάθε ημέρα πραγματοποιούνται δύο ψηφοφορίες, πρωί και απόγευμα. Ο μαύρος καπνός δηλώνει αποτυχία εκλογής, ο λευκός την εκλογή νέου Ποντίφικα.
Δείτε ακόμα: Ωρα μηδέν στο Βατικανό σήμερα για την εκλογή Πάπα
Οι πιθανοί διάδοχοι
Μεταξύ των φαβορί περιλαμβάνονται:
- Robert Prevost (ΗΠΑ): μετριοπαθής, με φήμη για σοβαρότητα και ακρόαση.
- Pietro Parolin (Ιταλία): γραμματέας του Βατικανού, έμπειρος διπλωμάτης.
- Luis Antonio Tagle (Φιλιππίνες): μεταρρυθμιστής, με παρατσούκλι «ο Ασιάτης Φραγκίσκος».
- Péter Erdő (Ουγγαρία) και Robert Sarah (Γουινέα): πιο παραδοσιακοί υποψήφιοι.
- Raymond Burke (ΗΠΑ) και Gerhard Müller (Γερμανία): συντηρητικοί, με έντονη πολιτική παρουσία.
Οι καρδινάλιοι συμφωνούν ότι χρειάζεται ένας πνευματικός ηγέτης που θα σταθεί «ως γέφυρα και οδηγός για μια αποπροσανατολισμένη ανθρωπότητα». Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να συνεχίσει το έργο του Φραγκίσκου ή να επανακαθορίσει την πορεία της Εκκλησίας μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις.
Μια Εκκλησία σε μετάβαση
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα, άφησε πίσω του μια Καθολική Εκκλησία που βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο ίδιος είχε φροντίσει να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό το Κολέγιο των Καρδιναλίων, προωθώντας μετριοπαθείς και προοδευτικούς κληρικούς από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από τον Παγκόσμιο Νότο. Για πρώτη φορά εκπροσωπούνται το Πράσινο Ακρωτήριο, η Αϊτή, το Νότιο Σουδάν, η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ρουάντα.
Από τις 28 Απριλίου, οι καρδινάλιοι συμμετείχαν σε γενικές συνελεύσεις στο Βατικανό, όπου εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος της Τζακάρτα, Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, συνόψισε το κλίμα λέγοντας: «Υπάρχει πολλή σύγχυση. Έχουμε ακούσει πολλές φωνές». Αυτή η ποικιλομορφία σκέψης και προέλευσης καθιστά την εκλογή πιο περίπλοκη από ποτέ.
Η διαδικασία δεν είναι αποκομμένη από την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με Γάλλους καρδινάλιους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε δημοσίως έναν Αμερικανό καρδινάλιο. Το Πεκίνο διόρισε επισκόπους χωρίς έγκριση του Βατικανού, ενώ στην Ιταλία τα μέσα του κυβερνητικού συνασπισμού ασκούν πιέσεις για έναν συντηρητικό Πάπα. Αν και ο καιρός των επίσημων βέτο έχει παρέλθει, η προσπάθεια επιρροής παραμένει έντονη.
Διαβάστε επίσης
Ο καιρός σήμερα 7/5: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες, η πρόγνωση για την Πάτρα
Ωρα μηδέν στο Βατικανό σήμερα για την εκλογή Πάπα
Πάτρα: Βίασε ανήλικη με αναπηρία, μήνυσε την οικογένειά της
Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Νέα ψηφιακή αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες – Ποια είναι η διαδικασία
Καλάβρυτα – Πέρασμα Βουραϊκού: Ανασφάλεια ή οικονομικό ζήτημα;
Αγίου Πνεύματος: Πού να πάτε στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτό το τριήμερο ΦΩΤΟ
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαΐου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News