Αρχαία Ελίκη: Παρέμβαση μέσω της «Π» για επανεκκίνηση των ανασκαφών, Παρίσι «καλεί» Φωτήλα
Εκκληση του διεθνούς φήμης Αιγιώτη Γιάννη Βασιλακόπουλο, προς τον αχαιο υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, για την Αρχαία Ελίκη. Αποκαλυπτική στην «Πελοπόννησο» η αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Βαρυσήμαντη παρέμβαση, μέσω της «Πελοποννήσου», για την Αρχαία Ελίκη από τον αχαιό οικονομολόγο Γιάννη Βασιλακόπουλο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και της Σορβόννης, καθώς και πρώην πρόεδρο της Ναυτιλιακής Ενωσης Επιβατικών Πλοίων Γαλλίας.
Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ο κ. Βασιλακόπουλος, που είναι Αιγιώτης, αλλά μένει εδώ και πολλά χρόνια μόνιμα στο Παρίσι, με αφορμή το πάγωμα εδώ και πολλά χρόνια των ανασκαφών για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, στέλνει σαφές και ευθύ μήνυμα στον νέο υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα να μπει μπροστάρης, μαζί με την Ντόρα Κατσωνοπούλου, στην επανεκκίνηση των εργασιών, με τελικό στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως διεθνούς πολιτιστικού και αρχαιολογικού τουριστικού κέντρου.
Η είδηση, εκτός αυτού, είναι ότι ο κ. Βασιλακόπουλος προτείνει τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής υπό την αιγίδα του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων φιλελλήνων που γνωρίζουν την αξία, τον πλούτο και τη σημασία επαναφοράς από το σκοτάδι στο φως της αρχαίας αχαϊκής πρωτεύουσας, ώστε «όλοι μαζί να μετατρέψουμε την Αχαΐα σε έναν πόλο έλξης αρχαιολογικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης».
Η παρέμβαση του Γιάννη Βασιλακόπουλου:
«Ο γνωστός πολιτικός και νυν υφυπουργός Πολιτισμού, που έχει αγωνιστεί επί μακρόν για πολλά θέματα του αχαϊκού τόπου, έχει αποδείξει με τη συμμετοχή και την πολυετή εμπειρία του ότι έχει την ικανότητα και τη γνώση να φέρει εις πέρας θέματα τα οποία λιμνάζουν για δεκαετίες και απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ενα από τα πολύχρονα λιμνάζοντα ζητήματα είναι η στασιμότητα των ανασκαφών και της ανάδειξης της Αρχαίας Ελίκης, παρά τη σημαντική ανακάλυψη και τις διαρκείς προσπάθειες της διακεκριμένης αχαιής αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και της επιστημονικής της ομάδας, λόγω έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας και αποφασιστικότητας.
Μέσα σε αυτό το σκοτάδι των 30 χρόνων από την έναρξη των ερευνητικών προσπαθειών της επιστημονικής ομάδας, σε μια εποχή που κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν για το θέμα της Αρχαίας Ελίκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας πιστεύω ότι θα είναι ο Αχαιός που θα μπορέσει να αφυπνίσει την πολιτική βούληση και να επιλύσει τα προβλήματα του βαθέως κράτους που εμποδίζουν τη συνέχιση της περαιτέρω ανασκαφικής έρευνας, επιβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στασιμότητα σε ένα μεγαλόπνοο επιστημονικό έργο εις βάρος της ανάδειξης της μεγάλης τούτης αρχαίας πολιτείας και υποθάλποντας την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Εχω την πεποίθηση ότι ο Ιάσων Φωτήλας ως υφυπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες επίλυσης της πολύχρονης στασιμότητας, σε συνεργασία με την επικεφαλής του ερευνητικού έργου αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες.
Προτείνω σε άμεσο χρόνο τη δημιουργία μιας International Committee υπό την αιγίδα του υφυπουργού Πολιτισμού με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων φιλελλήνων που γνωρίζουν την αξία, τον πλούτο και τη σημασία επαναφοράς από το σκοτάδι στο φως της αρχαίας αχαϊκής πρωτεύουσας, με δεδομένη τη διεθνοποίηση της Αρχαίας Ελίκης μέσα από τα αφιερώματα των BBC, ZDF, Discovery Channel, Channel 5 κ.λπ. στο σημαντικό έργο της Ντόρας Κατσωνοπούλου και της ομάδας της, ώστε όλοι μαζί να μετατρέψουμε την Αχαΐα σε έναν πόλο έλξης αρχαιολογικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης».
ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο υφυπουργός είναι η τελευταία ελπίδα μας»
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» έθεσε υπ’ όψιν της κ. Κατσωνοπούλου την παρέμβαση του κ. Βασιλακόπουλου και ζήτησε το δικό της σχόλιο.
Και πραγματικά, βγήκε είδηση. Η τοποθέτηση της κ. Κατσωνοπούλου στην «ΠτΔ» ήταν ευθύτατη, απολύτως σαφέστατη και αποκαλυπτική:
Και μιλάμε για μια αρχαιολόγο γκουρού στο είδος της, με καθολική αναγνώριση και αποδοχή σ’ όλο τον κόσμο. Είναι πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης στην Αχαΐα και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων στην Πάρο.
Να τι είπε η κ. Κατσωνοπούλου:
«Δυστυχώς, έχει δίκιο ο κ. Βασιλακόπουλος. Ανεξήγητα και αδικαιολόγητα, η υπόθεση παραμένει εδώ και πολλά χρόνια εντελώς στάσιμη. Το βασικό πρόβλημα είναι η μη συνέχιση των ανασκαφών. Και προσέξτε: αυτό συμβαίνει κατά παράβαση του νόμου. Υπάρχουν τρεις εκθέσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που έκανε έλεγχο, οι οποίες πιστοποιούν ότι η μη συνέχιση των ανασκαφών συμβαίνει κατά μη νόμιμο τρόπο, κατά παράβαση του αρχαιολογικού, εν προκειμένω, νόμου.
Θεωρώ, συνεπώς, ότι ο κ. Φωτήλας είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος στην πιο κατάλληλη θέση. Γνωρίζει το θέμα, γνωρίζει τον χώρο, έχει ξεναγηθεί στον χώρο από εμένα και έχουμε συζητήσει για την υπόθεση. Το κυριότερο, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η ανασκαφή. Εχει ανακαλυφθεί η Αρχαία Ελίκη σε έναν χώρο της Αχαΐας και αντί να το αξιοποιήσουμε αυτό, μένουμε άπραγοι, με αποτέλεσμα να χάνει η επιστήμη, να χάνει και ο τόπος. Η Αιγιάλεια υφίσταται μια τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή ζημιά. Και ο πιο αδαής θα μπορούσε εύκολα να καταλάβει τι θα σήμαινε για την Αιγιάλεια η ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ο κ. Φωτήλας μπορεί, όμως, να πάρει το θέμα πάνω του και να το φέρει σε πέρας. Ενα θέμα, μάλιστα, που είναι καθ’ όλα νόμιμο και το οποίο άδικα και παράνομα παραμένει σε στασιμότητα. Είμαι, λοιπόν, στη διάθεση του κ. Φωτήλα, εφόσον το αποφασίσει, να τον βοηθήσω. Ποντάρουμε πάνω του πλέον. Είναι η ύστατη ελπίδα μας. Εάν δεν ξεκολλήσει το θέμα ούτε τώρα, ίσως αναγκαστούμε να πάμε σε πιο επιθετικές ενέργειες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News