Μπάιντεν: Συναντήσεις με ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας – Xωρίς βάσεις και πυρηνικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, έπειτα κι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο του ταξίδι στην Ασία, ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, αλλά και και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νινίστο – προκειμένου να συζητήσουν τις αιτήσεις τους για το ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δύο έθνη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην ισχυρότερη αμυντική συμμαχία του κόσμου», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει ως κορυφαία προτεραιότητα την ενοποίηση της Ευρώπης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που η Τουρκία εγείρει αιτιάσεις, ζητώντας από τη Σουηδία να σταματήσει την υποστήριξη προς τους Κούρδους μαχητές και αμφότερες να άρουν τις απαγορεύσεις τους για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Ο Σάλιβαν δήλωσε, ωστόσο, στους δημοσιογράφους ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι αντιστάσεις της Τουρκίας μπορούν να καμφθούν.

Χωρίς πυρηνικά όπλα και βάσεις του ΝΑΤΟ
Ακόμη και μετά την ένταξή της, η Φινλανδία δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα την Πέμπτη.

Η Μαρίν – η οποία βρίσκεται στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι – δήλωσε ακόμη ότι πιστεύει ότι το θέμα των αντιστάσεων της Άγκυρας μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου.

«Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συζητήσεις με την Τουρκία και όλες τις άλλες χώρες-μέλη, απαντώντας σε ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν και διορθώνοντας τυχόν παρεξηγήσεις».

Διευκρίνισε, τέλος, ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων ή του ανοίγματος βάσεων στη Φινλανδία δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων του Ελσίνκι για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως και η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.