Μπακαλόγατος: Είναι υπαρκτό το μπακάλικο ή χρησιμοποιήθηκαν τα στούντιο της Φίνος Φιλμ;

Μπακαλόγατος

Της κακομοίρας: Οι δύο εκδοχές για το πού γυρίστηκε ο Μπακαλόγατος.

Είναι υπαρκτό το μπακάλικο ή χρησιμοποιήθηκαν τα στούντιο της Φίνος Φιλμ; – Τι «μαρτυρούν» τα καρέ της ταινίας.

Ο Μπακαλόγατος ή όπως είναι ο επίσημος τίτλος της ταινίας «Της Κακομοίρας» αποτελεί μια από τις πλέον αγαπημένες παλιές ελληνικές ταινίες. Μια ασπρόμαυρη ταινία που τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και σε έγχρωμη και χαρίζει άφθονο γέλιο με τις αμίμητες ατάκες και τις πρόζες, όσες φορές κι αν την δεις. Χατζηχρήστος, Δούκας και Ρίζος σε ρεσιτάλ ερμηνείας και με χιούμορ διαχρονικό καταφέρνουν να κάνουν την ταινία αγαπημένη και για τις επόμενες γενιές, όταν θα προβληθεί στην τηλεόραση.

Η κωμική ταινία «Της Κακομοίρας» γυρίστηκε και προβλήθηκε την ίδια χρονιά, το 1963 και γνώρισε μεν επιτυχία αλλά ίσως όχι τόση, όση τα χρόνια που ακολούθησαν. Βασικό σκηνικό, φυσικά, αποτελεί η μπακαλοταβέρνα του Παντελή στην οποία δουλεύει ο Ζήκος, δηλαδή ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Της κακομοίρας – Μπακαλόγατος: Η υπόθεση της ταινίας

Πριν εξετάσουμε τις δύο εκδοχές για το πού γυρίστηκε η ταινία Της κακομοίρας – (Μπακαλόγατος), να θυμηθούμε λίγο την ιστορία. Η υπόθεση, βεβαίως, είναι γνωστή στους περισσότερους, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας Ζήκο. Ένας επαρχιώτης από το Καρπενήσι ο οποίος δουλεύει υπάλληλος στην μπακαλοταβέρνα του Παντελή. Ο τελευταίος είναι ερωτευμένος με μια νεαρή, τη Λίτσα ενώ ο Ζήκος με τη φίλη της, Φιφίκα η οποία προσποιείται ότι ανταποκρίνεται, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να παντρευτεί με τον Κιτσάρα.

Ο έρωτας του Παντελή για τη Λίτσα προκαλεί τα συνεχή πειράγματα του Ζήκου, παρόλα αυτά ο ίδιος θα καταφέρει να κανονίσει τους αρραβώνες του με τη νεαρή σε συνεννόηση με τον πατέρα της. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Παντελής και ο πατέρας της Λίτσας αποφασίζουν να της ανακοινώσουν τους αρραβώνες την ημέρα των γενεθλίων της, σε ένα τραπέζι στο σπίτι τους. Η ίδια όταν μαθαίνει, ταράζεται και έπειτα προσπαθεί να κλεφτεί με τον αγαπημένο της, τον Αργύρη.

Τελικά δεν προλαβαίνουν και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη. Όλα λύνονται, ο κυρ-Μανώλης, πατέρας της Λίτσας δέχεται να παντρευτεί η κόρη του τον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μιας και είναι παρών ο πατέρας της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της. Ο Ζήκος και ο Παντελής φεύγουν άπραγοι.

Της κακομοίρας – Μπακαλόγατος: Πού γυρίστηκε

Μπακαλόγατος

Όπως προείπαμε, το βασικό σκηνικό που γυρίστηκε η ταινία ήταν το μπακάλικο του Παντελή το οποίο ήταν ταυτόχρονα και ταβέρνα. Εκεί εξυπηρετούσε και πάλι ο Ζήκος με το δικό του μοναδικό τρόπο. Αρχικά, πολλές από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην περιοχή του Μεταξουργείου – δείτε πώς είναι σήμερα οι δρόμοι που περπάτησε ο Ζήκος. Γι’ αυτό και η μία εκδοχή θέλει εκεί να βρίσκεται και το μαγαζί του Παντελή, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παύλου και στη γωνία των οδών Ψαρών και Μαιζώνος.

Μπακαλόγατος

Εκεί που βρίσκεται σήμερα ένα άλλο μεζεδοπωλείο, ο «Ακροβάτης» και που κάποτε βρισκόταν το μαγαζί «Οι Χρυσές Καρδιές». Λέγεται, λοιπόν, ότι και τότε ήταν μεζεδοπωλείο – παντοπωλείο το οποίο χρησιμοποίησαν οι συντελεστές της ταινίας για τα γυρίσματα «Της Κακομοίρας». Μπαίνοντας κανείς μέσα στο μαγαζί μπορεί να δει φωτογραφίες του Χατζηχρήστου και νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής από την ταινία.

Μπακαλόγατος

Οι απόψεις, βέβαια, για το μέρος των γυρισμάτων διίστανται και φαίνεται πως η πλειοψηφία δε συμφωνεί πως έγιναν σε αυτό το μαγαζί του Μεταξουργείου. Το πιο πιθανό θεωρείται ότι οι σκηνές του μπακάλικου είναι γυρισμένες σε στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Οι πιο παρατηρητικοί στέκονται στο φωτισμό που υπάρχει στις σκηνές που διαδραματίζονται στα τραπέζια έξω από το μπακάλικο, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει ένα ανοιχτό πλάνο, καταγράφοντας μια πιο γενική εικόνα του καταστήματος.

Μπακαλόγατος

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τους τίτλους της ταινίας. Και ενώ υπάρχουν μαρτυρίες από κατοίκους ότι είχαν δει να γίνονται γυρίσματα στη γωνία Ψαρρών και Μαιζώνος, συντελεστές έχουν παραδεχτεί στο παρελθόν ότι δεν υπήρξε αληθινό μπακάλικο, αλλά έτσι είχε διαμορφωθεί το στούντιο της Φίνος Φιλμ για τις ανάγκες της ταινίας.

Το σίγουρο είναι, πως όπου κι αν γυρίστηκε, κατάφερε να γίνει μια από τις πλέον αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τις αμίμητες ατάκες να αφήνουν εποχή. Γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Ζήκο να λέει: «Τι λες μωρέ μεγάλε καταστηματάρχη χαρά στο πράγμα. Τι είσαι; “μπακαλόγατος” είσαι εσύ κι εγώ το “μπακαλογατί”»;

πηγη https://exploringgreece.tv