Μπορέλ: Χώρες της Ευρώπης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος τον Μάιο
Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος μέχρι τα τέλη Μαΐου, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ
Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προαναγγέλλει ο Μπορέλ, την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία καλούν τη Χαμάς να δεχθεί τη νέα πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας το ανακοίνωσε αυτό στο περιθώριο της ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, την ώρα που η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο καλούν τη Χαμάς να δεχθεί τη νέα πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα.
Τον Μάρτιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ.
ΗΠΑ και Βρετανία: Γενναιόδωρη η πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς
Την ίδια ώρα, τόσο ο Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τη Χαμάς να δεχθεί τη νέα πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η Χαμάς αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της.
«Η Χαμάς έχει μπροστά της μια πρόταση η οποία είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Ριάντ.
«Το μόνο που χωρίζει τους πολίτες της Γάζας από την εκεχειρία είναι η Χαμάς. Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να το κάνουν γρήγορα. Ελπίζω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», συμπλήρωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Γενναιόδωρη» χαρακτήρισε την πρόταση του Ισραήλ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο Ριάντ. «Ελπίζω η Χαμάς να δεχθεί αυτή τη συμφωνία. Ειλικρινά, όλη η πίεση και τα βλέμματα του κόσμου θα έπρεπε να είναι πάνω τους σήμερα, με το μήνυμα “δεχθείτε τη συμφωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει τη συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 ομήρων εκ των 130 που πιστεύεται ότι κρατά ακόμα η Χαμάς στη Γάζα. Σε αντάλλαγμα, θα αποφυλακιστούν Παλαιστίνιοι που κρατούνται στο Ισραήλ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια «περίοδο ηρεμίας» με κατάπαυση πυρός 40 ημερών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News