Brite Solar: Η start up που σχεδιάζει τα θερμοκήπια του μέλλοντος στη ΒΙΠΕ Πατρών
Η startup που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα και μια από τις 64 εταιρείες απ’ όλη την Ευρώπη που επιλέχθηκαν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για το Green Deal, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.
Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Brite Solar δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας προσφέροντας φωτοβολταϊκά πλαίσια, πιστοποιημένα για εφαρμογή σε θερμοκήπια. Η startup που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα και μια από τις 64 εταιρείες απ’ όλη την Ευρώπη που επιλέχθηκαν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για το Green Deal, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.
Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brite Solar είναι ο κ. Νικόλαος Κανόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατασκευάζεται μια μονάδα παραγωγής στην ΒΙΠΕ Πατρών, η οποία θα είναι έτοιμη σε 12 μήνες. Η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα δώσει στην εταιρία την ευελιξία σε σχέση με τα μεγέθη του γυαλιού που θα παράγονται και θα μπορούν να ρυθμιστούν πλήρως σε διαφανή κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μέγιστη μετάδοση φωτός και θερμότητας.
«Η Brite ιδρύθηκε για να αναπτύξει διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ για εφαρμογές στην γεωργία έτσι ώστε να συμβάλλει στην εξασφάλιση της διάθεσης τροφίμων εν όψει της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνολογία της Brite χρησιμοποιεί νανοϋλικά που αυξάνουν την διαπερατότητα του γυαλιού του πάνελ και μεταθέτουν το υπεριώδες φως (που είναι άχρηστο για τα περισσότερα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) στο κόκκινο, όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Αυτά τα υλικά, όταν συνδυάζονται με αμφίπλευρες ηλιακές κυψελίδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου, μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε Agri-PV πάνελ με βέλτιστη απόδοση τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης», επισημαίνει ο κ. Κανόπουλος.
Το πλεονέκτημα των πάνελ της Brite είναι ότι έχουν την βέλτιστη απόδοση και για την γεωργική παραγωγή αλλά και την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης ταυτόχρονα. Τα πάνελ περιέχουν επιχρίσματα με νανοδομημένα υλικά που αυξάνουν τη διαπερατότητα του γυαλιού, διώχνουν το βρόχινο νερό και κάνουν χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (που είναι άχρηστη και για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) για να αυξήσουν την φωτοσυνθετική ενέργεια για τα φυτά.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, είναι η ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής του προϊόντος της στην ΒΙΠΕ της Πάτρας η οποία αρχικά θα έχει δυναμικότητα 150MWp και σύντομα 300MWp και το scale-up των πωλήσεών της στην παγκόσμια αγορά. Προς το παρόν τα προϊόντα της κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία αλλά στο τέλος του 2024 θα κατασκευάζονται στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Αχαϊκής: Εξασθένησε η μνήμη των μαρτύρων – Δεν θυμούνται τίποτα οι ελεγκτές
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News