Δημοσκόπηση DATA C: Χαμόγελα, χαμηλοί τόνοι και δουλειά από Φαρμάκη – Πως σχολιάζει η αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της DATA C για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κερδίζει σε όλα τα σημεία.

Φαρμάκη Η περιφερειακή αρχή, όσο κι αν ικανοποιήθηκε από την έρευνα, δείχνει προσηλωμένη στο έργο της και στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών

Πολλούς αυτοδιοικητικούς της Περιφέρειας, αλλά και δεκάδες ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας απασχόλησε η μεγάλη έρευνα της εταιρείας DATA C για την εφημερίδα «Πελοπόννησος», που δημοσίευσε χθες και στην οποία ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναδεικνύεται κυρίαρχος του «παιχνιδιού» με ανεβασμένα ποσοστά αποδοχής αλλά και εκλογικότητας, ενώ διεισδύει σε παραταξιακές και κομματικές «δεξαμενές» ανεξαρτήτως αν ο ίδιος στηρίχθηκε το 2019 και ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΠΟΔΟΧΗ

Η ευρεία αναγνωρισιμότητα στους πολίτες με 97,4%, οι θετικές γνώμες (ή μάλλον θετικές) σε ποσοστό 56,4% και από αυτές το 24,7% λόγω των έργων που υλοποιεί η ΠΔΕ αλλά και το 20,2% από το ενδιαφέρον που δείχνει και το γεγονός ότι «προσπαθεί για το καλύτερο», δεν έμειναν απαρατήρητα από το επιτελείο του. Αλλωστε, μετά από 2 χρόνια θητείας, περισσότεροι από 1 στους 2 πολίτες (51,3%) αξιολογούν θετικά το έως τώρα έργο του περιφερειάρχη.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Αν και ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης απέφυγε ευγενικά να σχολιάσει το γκάλοπ, ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Μάκκας, δήλωσε στην «Π»: «Είναι μια μέτρηση που μας προβληματίζει ευχάριστα. Σκάμε και το χαμόγελό μας, αλλά πάνω απ’ όλα μας ικανοποιεί πως αποτυπώνει το δείγμα δουλειάς μέχρι τώρα, όπως και πράγματα που πρέπει, από δω και πέρα να κάνουμε. Κυνηγάμε τον καλύτερό μας εαυτό».

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου α’ γύρου για τον περιφερειάρχη, το στοιχείο πως αν αύριο είχαμε εκλογές και οι υποψήφιοι ήταν οι ίδιοι με το 2019 τότε αυτή φθάνει στο 32,5% (49,5% επί των εγκύρων) ενώ ακολουθεί ο Α. Κατσιφάρας με ποσοστό 15,2% (23,1% επί των εγκύρων), με συσπείρωση του 74,7% των ψηφοφόρων του χωρίς σημαντικές απώλειες προς άλλους υποψηφίους και 13,5% του εκλογικού σώματός του να δηλώνει αναποφάσιστοι, ο κ. Μάκκας έδειξε μια περιφερειακή αρχή πάνω απ’ όλα «προσγειωμένη».

ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Σχολίασε σχετικά: «Δεν είναι για εμάς το αν εκλέγεσαι, γιατί είναι σε 2 χρόνια οι εκλογές. Το πιο σημαντικό είναι αν ο κόσμος βλέπει έργο. Μας αρκεί το θετικό στοιχείο της έρευνας ότι το βλέπει. Εχουμε πολύ δουλειά, χαμόγελο και σωστό προγραμματισμό έργων. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται, όπως η Πατρών – Πύργου κ.ά.».

 

 

Το «ουδέν σχόλιο» και η παρελθοντολογία

Ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προκύπτει από την έρευνα γνωστός σε όλο το εκλογικό σώμα της Δυτικής Ελλάδας και συγκέντρωσε αναγνωρισιμότητα 98%. Οι θετικές γνώμες (και μάλλον θετική) για τον καταγράφονται στο 42,9%, ενώ οι αρνητικές (και μάλλον αρνητική) στο 39%. Η δημοτικότητά του είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της Αχαΐας, και σε πολίτες του αυτοτοποθετούνται στο κέντρο και κεντροαριστερά. Παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση στους ψηφοφόρους του 2019 (στο 48%) με απώλειες προς τον Ν. Φαρμάκη (17,5%) μικρότερες προς Β. Χατζηλάμπρου (4,2%), αλλά και ποσοστό 19,3% αναποφάσιστων· Τροφοδοτεί την εκλογική του βάση αναλογικά περισσότερο από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, την εργατική τάξη και τους ανέργους. Ο πρώην φιναλίστ των τελευταίων εκλογών Απ. Κατσιφάρας, κληθείς από την «Π» να σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης, εμφανίστηκε σταθερός στην επιλογή του να μην μιλήσει, αν και με αρκετά καλή διάθεση, απάντησε: «Ουδέν σχόλιο, ουδέν σχόλιο, ουδέν σχόλιο…».

 

Η πρόθεση ψήφου για τον Κώστα Σπηλιόπουλο (με την παραδοσιακή στάθμιση) φθάνει στο 4,5% (6,9% επί των εγκύρων). Τροφοδοτεί την εκλογική του βάση αναλογικά περισσότερο από τον Νομό Αχαΐας, τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και την ανώτερη Κ/Ο τάξη και παίρνει ψηφοφόρους από όλη την κλίμακα Δεξιάς – Αριστεράς. Ο ίδιος, αν και κλήθηκε από την «Π» να σχολιάσει την τωρινή μέτρηση, επέλεξε να το κάνει με όρους ενός «δικού» του παρελθόντος. «Οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας είναι παντελώς αναξιόπιστες. Οταν ήμουν βουλευτής, και τις 5 φορές που εκλέχθηκα, στις δημοσκοπήσεις της, πριν, ποτέ δεν με είχε ότι εκλέγομαι κι εγώ έβγαινα… και σε καλή θέση. Πριν τις περιφερειακές εκλογές (2019) σε δημοσκόπησή της με είχε 5% – 6% και πήρα 13%. Τι έδειξε το έξιτ πολ το βράδυ των εκλογών; Ας μας πει η εταιρεία. Διαχρονικά, οι δημοσκοπήσεις της είναι αναξιόπιστες. Δεν τα λέω επειδή δεν με βολεύει, αλλά επειδή αυτό έχει αποδειχθεί».

«Συναίνεση Φαρμάκη από την αντιπολίτευση»

Η πρόθεση ψήφου για τον Νίκο Καραθανασόπουλο (με την παραδοσιακή στάθμιση) φθάνει στο 6,8% (10,4% επί των εγκύρων). Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων κατατάσσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους «κερδισμένους» της έρευνας.
Ωστόσο, στο σχόλιό του προς την «Π», δεν στάθηκε στην άνοδο των ποσοστών της παράταξης που εκπροσωπεί, αλλά άσκησε κριτική στις υπόλοιπες πτέρυγες τςη ΠΔΕ: «Η δημοσκόπηση αποτυπώνει την εικόνα, ουσιαστικής συναίνεσης που έχει η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τη δική μας ν’ αποτελεί την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η οποία προβάλλει, αντιπαραθετικά με την περιφερειακή αρχή, τα προβλήματα που βασανίζουν την λαϊκή οικογένεια και την ανάγκη ικανοποίησής τους».

 

«Με σπρώχνει να ξαναβάλω υποψηφιότητα…»

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου έκανε την εξής τοποθέτηση στην «Π»: «Με το ποσοστό που μου δίνει η δημοσκόπηση είναι σαν να με σπρώχνει να ξαναβάλω υποψηφιότητα. Σώνει και καλά, δηλαδή, να με ξανακατεβάσετε (γελώντας…); Να σας πω. Είναι αλήθεια ότι αυτό που υπάρχει ως «εικόνα» έξω είναι Φαρμάκης. Κάποιοι θυμούνται και τον Κατσιφάρα… Ομως αυτά πλέον παίζουν ελάχιστο ρόλο στη ζωή του καθενός. Αλλα παίζουν ρόλο: η πανδημία, η κρίση, οι οικονομική γωνία. Το υψηλό ποσοστό που παρουσιάζει, λοιπόν, ο κ. Φαρμάκης σημαίνει, κατ’ εμέ, τη φιλοσοφία μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου ότι «αλλού είναι τα σοβαρά θέματα». Δεν περιμένουμε από την Περιφέρεια να μας λύσει ή να μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ολα εξαρτώνται απ’ την κεντρική πολιτική σκηνή. Αν προσπαθήσει κάποιος, με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής να ερμηνεύσει τη διαφορά Φαρμάκη-Κατσιφάρα στη δημοσκόπηση, δεν στέκεται με τίποτα…».

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ