Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς οι δασμοί του Τραμπ έχουν φέρει τα πάνω-κάτω!

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 1.802,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.777,61 μονάδων (-2,77%) και 1.837,13 μονάδων (+0,48%)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς οι δασμοί του Τραμπ έχουν φέρει τα πάνω-κάτω!

Ο Τραμπ έχει φέρει τα πάνω κάτω έφερε στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί από το διεθνές sell off που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι θα επιβάλλει δασμούς 50% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και στο τέλος ήλεγξε κάπως τις απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 1.802,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.777,61 μονάδων (-2,77%) και 1.837,13 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 251,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 10,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50% στις 4.483,35 μονάδες, ενώ στο -1,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.646,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 1.738,37 μονάδες.

Αν και μέχρι τις 14:30 σήμερα το μεσημέρι το ΧΑ όδευε προς την έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, εν τέλει το σερί διακόπηκε απότομα, αφού ο γενικός δείκτης έχασε 0,09%, αλλά ο FTSE 25 κράτησε το θετικό του πρόσημο στο 0,01%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη 0,33%.

Πίσω από τις λέξεις

Μπορεί να βρέθηκε έως και τις 1.777 μονάδες, αλλά και πάλι το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 1.800 μονάδων, δείχνοντας την πιο κρίσιμη στιγμή αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Ακόμη και αν αυτή στηρίχθηκε σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola, οι οποίες λειτούργησαν ως δείκτη για να μην χαθεί το ψυχολογικό όριο της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η Λ. Αθηνών όσο και οι υπόλοιπες αγορές του πλανήτη και πάλι κινούνται στους ρυθμούς και τις διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου, μετά και τη νέα “βόμβα” που πέταξε, τεχνηέντως μάλιστα. Ουσιαστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε, και δεν επέβαλε, προς ώρας, δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια και μόνο η σχετική ανάρτησή του προκάλεσε μεγάλα “κενά” αέρος στις αγορές, και στο ΧΑ, αλλά πίσω από τις λέξεις δεν είναι λίγοι που βλέπουν τον Λευκό Οίκο να ασκεί πιέσεις για μια συμφωνία.

Χάλασε άδικα το σερί
Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής το 2025 εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες χρονιές για το Ελληνικό Χρηματιστήριο ανάλογη με αυτή που η αγορά βίωσε το 2019, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Συνεχή υψηλά, σερί θετικών αποδόσεων, υποστηρικτικά νέα, θετική εικόνα κερδοφορίας, ένταση σε συναλλαγές και αύξηση στο πλήθος των ενεργών κωδικών συνθέτουν ένα σκηνικό που δημιουργεί προϋποθέσεις ανανέωσης της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα όχι και τόσο ασφαλές ή προβλέψιμο διεθνές περιβάλλον. Κάθε άλλο.

Με την αγορά της Αμερικής να κινείται σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους, το +25% του Γενικού Δείκτη πριν κλείσει το πεντάμηνο και τα ισχυρά κέρδη που καταγράφονται σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων δίνουν την εντύπωση ότι η φυσιογνωμία της αγοράς έχει αλλάξει για τα καλά, ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός της ως «ώριμη» αργότερα μέσα στην χρονιά να αποτελεί μια τυπική επιβεβαίωση των όσων έχουν συμβεί ως τώρα με εμφατικό τρόπο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει χάσει την επαφή της με το εξωτερικό.

Οι συγκριτικές αποτιμήσεις αποτελούν ένα δυνητικό όριο στην άνοδο των μετοχών και δεδομένης της αυξημένης συμμετοχής θεσμικών κεφαλαίων πιθανόν η στασιμότητα που παρατηρείται σε ομάδες μετοχών να οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ανακύκλωσης (rotation) του ενδιαφέροντος καθώς οι επενδυτές αναζητούν εταιρίες που δικαιολογούν μεγαλύτερο περιθώριο ή δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι της αγοράς.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν μετά την άνοδο της Δευτέρας σε υπερτιμημένες ζώνες με την μεταβλητότητα να αυξάνεται στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Τα ισχυρά κέρδη των 6 συνεχόμενων θετικών εβδομάδων και η κόπωση της δυναμικής έφεραν μια φυσιολογική διόρθωση τιμών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η οποία αποφόρτισε τους ταλαντωτές χωρίς να διαταράξει ευαίσθητες τεχνικές ζώνες.

Τα κομβικά σημεία μεταβολής της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκονται στις 1.720 μονάδες και ακόμα και μετά την διόρθωση της Παρασκευής η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει ικανή απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο. Η αύξηση ωστόσο της μεταβλητότητας είναι ένα χαρακτηριστικό που χρήζει παρακολούθησης καθώς είναι φαινόμενο που η διατήρηση του συνοδεύει αλλαγές τάσης.

Πρώτη ζώνη στήριξης είναι οι 1752 μονάδες με διαγραμματική εκκρεμότητα το ανοδικό χάσμα τιμών μεταξύ 1752 και 1761 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν κάποια βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά αντίδρασης τα οποία θα αξιολογηθούν για το αν ολοκληρώθηκε το πέρας της διόρθωσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχασε 3,48%, με τις Helleniq Energy, Πειραιώς, Εθνική, Aegean, Cenergy, Eurobank, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Λάμδα να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ, Metlen, Aktor, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΑΑ και ΕΛΧΑ, ενώ η Motor Oil έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κατάφεραν να κλείσουν οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ η Optima Bank έδειξε απίστευτες αντοχές, κλείνοντας μάλιστα και στο +3,04%.