Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την πρόθεση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, εμπνευσμένο από το ισραηλινό «Σιδηρό Θόλο», το οποίο ονόμασε «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome). Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και ο Καναδάς, ενώ η λειτουργία του σχεδιάζεται να ξεκινήσει πριν λήξει η θητεία του Τραμπ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και διαστημικούς αναχαιτιστές και υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Τη διοίκηση του έργου ανέλαβε ο στρατηγός Μάικλ Γκέτλεϊν, αναπληρωτής αρχηγός διαστημικών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου δορυφόρων για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων, ακόμη και αν εκτοξευθούν από το διάστημα. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το σύστημα θα είναι το καλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ και θα καλύπτει ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.
Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά πως το κόστος του προγράμματος μπορεί να φτάσει έως και 831 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 χρόνια, ενώ πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την πρακτική υλοποίηση του «Χρυσού Θόλου» μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ο Michael O’Hanlon, ερευνητής στο Brookings Institution, υπογραμμίζει την τεράστια δαπάνη και την πολυπλοκότητα του έργου, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να είναι απόλυτα αξιόπιστο σε όλη την αμερικανική επικράτεια για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
Παρά τα τεχνικά εμπόδια, ειδικοί όπως ο Wes Rumbaugh του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών θεωρούν το πρόγραμμα εφικτό, αν και άλλοι παράγοντες, όπως η γεωπολιτική, θα καθορίσουν την τελική του υλοποίηση.
Ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ανάπτυξη του «Χρυσού Θόλου» μπορεί να πυροδοτήσει νέα κούρσα εξοπλισμών, κάνοντας τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς και οικονομικά πιο αδύναμες.
Παρόλα αυτά, ο O’Hanlon αναγνωρίζει πως ένα περιορισμένο και μερικώς λειτουργικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστασία απέναντι σε απειλές από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, ή περιορισμένες επιθέσεις από Ρωσία και Κίνα.