Δώρο Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμές, αυξήσεις και αυστηρούς ελέγχους

Σε δώδεκα ημέρες λήγει η προθεσμία καταβολής του Δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένα ποσά για τους χαμηλόμισθους και σαφείς οδηγίες για εργοδότες και εργαζομένους. Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Δώρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, το δώρο πρέπει να καταβληθεί έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου, με τους εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και νωρίτερα.

Φέτος, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, το Δώρο Πάσχα για όσους αμείβονται με αυτόν θα είναι αυξημένο κατά 6%, καθώς υπολογίζεται βάσει της μισθοδοσίας του Απριλίου 2025.

Παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης (πενθήμερο, 8ωρο), με κατώτατο καθαρό μισθό 742 ευρώ, θα λάβει Δώρο Πάσχα ύψους 371 ευρώ.

Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του Δώρου Πάσχα είναι όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Το ποσό του δώρου καθορίζεται ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Πώς υπολογίζεται

Για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, το ποσό αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό. Για όσους πληρώνονται με ημερομίσθιο, αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια. Αν η εργασία δεν καλύπτει όλο το διάστημα Ιανουάριος–Απρίλιος, τότε υπολογίζεται αναλογικά.

Λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές (μισθός, υπερωρίες, νυχτερινά, επιδόματα, πριμ, επίδομα αδείας κ.ά.). Ειδικά για το επίδομα άδειας, το Δώρο Πάσχα προσαυξάνεται με συντελεστή 0,04166.

Παράδειγμα: Για εργαζόμενο με δώρο 900 ευρώ, το ποσό διαμορφώνεται τελικά στα 938 ευρώ με την προσαύξηση.

Σε ποιες περιπτώσεις μειώνεται

Αν υπάρχουν περίοδοι απουσίας λόγω ασθένειας, αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που καλύπτονται από επίδομα ασθενείας, όχι τα τριήμερα χωρίς επίδομα.

Έλεγχοι & ποινικές κυρώσεις για μη καταβολή

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να γίνει σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα. Σε περίπτωση μη καταβολής, οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία προχωρά σε μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα και ενεργοποίηση αυτόφωρης διαδικασίας.

Η μηνυτήρια αναφορά πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης και, εφόσον είναι δυνατόν, και την κατοικία του εργοδότη, καθώς η διαδικασία του αυτοφώρου ισχύει για 48 ώρες. Οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση άμεσης παρέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Σβήνει σωρηδόν κλήσεις ο Δήμος, στην «Π» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

Ο καιρός σήμερα 4/4: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, πού θα χιονίσει

Η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τους δασμούς Τραμπ

Πάτρα: Σοκάρει ΒΙΝΤΕΟ με διαρρήκτες να «χτυπούν» σε επιχείρηση στο κέντρο ΦΩΤΟ

Στη Βουλή το θέμα δημόσιας υπηρεσίας χωρίς ρεύμα στην Πάτρα μετά το δημοσίευμα της «Π»

Λέων στην Πάτρα για Πισπιρίγγου, Μουρτζούκου και…Ιατροδικαστές

Αχαΐα: Οικολογική «γουρούνα» για μετακινήσεις από τους μαθητές Γυμνασίου Φαρών