Δυτική Αχαΐα: Πόσο θ’ αντέξουν ακόμα οι αγρότες;

Απανωτά τα χτυπήματα που δέχονται οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας. Το ένα μετά το άλλο… Λες και δεν τους έφτανε η χασούρα τόσων μηνών εξαιτίας της πανδημίας και των δεινών που τους προκάλεσε, σε παραγωγικό και οικονομικό επίπεδο, έρχονται τώρα και τα στοιχεία της φύσεως να τους κυνηγήσουν!
Λειψυνδρία, πλημμύρες και τις προάλλες παγετός.
Το πλήγμα για όσους είχαν καλλιέργειες σε πατάτες, κηπευτικά και δημητριακά μοιάζει ισχυρό.
Από Δευτέρα, όταν κλιμάκιο ειδικών εποπτών γεωπόνων θα κάνει επιτόπιους ελέγχους και καταγραφή, θα διαπιστωθεί και το ακριβές μέγεθος της ζημιάς.
Εμείς το πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Η περιοχή πλήττεται. Και μάλιστα σοβαρά. Τα οικονομικά απόνερα της πανδημικής λαίλαπας στις παραγωγές τους απειλούν να πνίξουν τις αγροτικές οικογένειες. Αρα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Δυτικής Αχαΐας.
Υπάρχει λύση, έστω στο βάθος του τούνελ; Πόσο απειλητικό είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα; Και τι προεκτάσεις έχει;
Καταθέτουν τις απόψεις τους δύο πρόσωπα που γνωρίζουν επακριβώς το θέμα.

Θανάσης Πετρόπουλος (πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας):
-«Το θετικό, καταρχάς, είναι ότι παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, οι αγροτικές εργασίες ουδέποτε ανεστάλησαν. Συνεχίστηκαν κανονικά γιατί είναι προφανές ότι πρέπει να έχουμε διατροφική επάρκεια. Και ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας, ως πρωτογενής παραγωγικός τομέας της περιοχής, είναι βασικός κρίκος στη διατροφική αλυσίδα όλης της Αχαϊας».
-«Οσον αφορά στις ζημιές, που προκλήθηκαν λόγω του παγετού σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές, κυρίως σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες, για να μπορούμε να διαπιστώσουμε το ακριβές μέγεθος τους, θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον δυο-τρεις μέρες ακόμα. Eπειδή είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο κακοκαιρίας, μόλις τελειώσει, θα βγουν από τον ΕΛΓΑ επόπτες γεωπόνοι να κάνουν πρώτη εκτίμηση. Εχει γίνει ζημιά, αλλά πόση ζημιά, θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες».
-«Γενικότερα, τώρα, οι αγρότες έχουν δείξει τεράστια προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στη χρηματοπιστωτική κρίση πριν μερικά χρόνια, σε σχέση με άλλους κλάδους που δεν άντεξαν, όπως προσαρμόστηκαν και τώρα, στην υγειονομική κρίση. Βεβαίως και έχουν απώλεια εισοδήματος, και μεγάλη. Η πίεση στο εισόδημά τους είναι πολύ μεγάλη, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν».
-«Η κρίση στο γεωργικό εισόδημα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Δεν είναι ο παγετός, φυσικά, που θα προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά όσα έχουν προηγηθεί. Συσσωρεύονται προβλήματα συνεχώς και εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Αποψή μου ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τη σωτηρία από την επιδοματική πολιτική, με επιδόματα και ενισχύσεις. Υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και ίσως είναι ώρα να τεθούν μπροστά-μπροστά στο τραπέζι. Για παράδειγμα, το πρώτο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της Δυτικής Αχαϊας είναι το πρόβλημα της άρδευσης. Δεν θα λύσει το πρόβλημα των αγροτών ένα επίδομα. Είναι πολύ πιο πλατιά τα προβλήματα και αυτά πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα».
Γιώργος Σιγαλός (γεωπόνος, πρώην πρόεδρος των γεωπόνων Αχαΐας, πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων).
«Θα ‘χουν φτάσει στ’ αφτιά του κ. Λιβανού…»
-«Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και από το υπουργείο και από την Περιφέρεια να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες-παραγωγοί, όπως έγινε και με την επιδότηση των ελαιοπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών, λόγω πανδημίας. Υπάρχουν όμως άλλα προϊόντα στα οποία δεν έχει δοθεί βοήθεια, όπως το καρπούζι το υπαίθριο και στη φθινοπωρινή πατάτα. Το μεγάλο πρόβλημα, κυρίως Αχαΐας και Ηλείας, είναι η επιδότηση που ζητούν οι παραγωγοί αμπελιών, επειδή ο ροδίτης, η ποικιλία που κυριαρχεί στην περιοχή μας, κατρακύλησε η τιμή του λόγω λοκντάουν των καταστημάτων εστίασης. Αυτές οι δύο οινοποιήσιμες ποικιλίες, ο ροδίτης και το μοσχάτο, δεν πήγαν καλά, κατέρρευσαν οικονομικά εξ αιτίας της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Εχει ζητηθεί ειδική επιδότηση αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί».
-«Υπάρχουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα ετών για τους αγρότες. Συμμερίζομαι τα προβλήματα τους, γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση. Για παράδειγμα, τα αρδευτικά προγράμματα για γεωτρήσεις και εξοπλισμούς έχει υποσχεθεί το Υπουργείο ότι θα τα βγάλει, επιτέλους. Θα τα προωθήσει. Μιλάμε για προγράμματα που ήταν στο πρόγραμμα 2014-2020 κι ακόμα τίποτα… Οι τιμές είναι ένα ακόμα θέμα. Δεν μπορεί να ζητηθεί παρέμβαση του κράτους, αλλά μπορεί να ζητηθεί παρέμβαση του κράτους σε άλλα θέματα: το αγροτικό πετρέλαιο δεν έχει επιστραφεί, που το ζητάνε τόσο καιρό, ζητήματα αναδιαρθρώσεων με τη σταφίδα, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών».
-«Επειδή, πάντως, υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα έχουν φτάσει στ’ αυτιά του νέου Υπουργού, που είναι από την περιοχή μας, από την Αιτωλοακαρνανία. Ο νομός μας είναι αγροτικός, άρα ευελπιστώ ότι με την παρουσία και του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Σπήλιου Λιβανού, μπορούμε να ελπίζουμε. Πιστεύω ότι ο κ. Λιβανός μπορεί να επιληφθεί των προβλημάτων πιο γρήγορα και να τα προωθήσει. Υπάρχουν, βεβαίως, και προβλήματα με τους κτηνοτρόφους στην ευρύτερη περιοχή».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ