Δυτική Ελλάδα – Πρόγραμμα ενίσχυσης: Στην αναμονή για τις ενστάσεις των 397 που κόπηκαν

Εγκρίθηκε ο συγκεντρωτικός πίνακας αποτελεσμάτων αξιολόγησης του προγράμματος των 30 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας λόγω της πανδημίας. Η αγωνία έχει μεταφερθεί πλέον στους 397 «κομμένους» του προγράμματος που συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης, αλλά απορρίφθηκαν για τυπικές προϋποθέσεις και ελλιπή δικαιολογητικά.
Το βάρος της αξιολόγησης των ενστάσεων θα πέσει στην τριμελή επιτροπή που ορίστηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Την επιτροπή αποτελούν οι: Δημήτρης Καραβίδας (πρόεδρος, γενικός διευθυντής αναπτυξιακού προγραμματισμού) με αναπληρωτή τον Μάριο Καρπέτα (προϊστάμενο τμήματος κινήτρων περιφερειακής ανάπτυξης), Αναστασία Πυργάκη (αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού) με αναπληρωτή τον Διονύση Καρβέλη (προϊστάμενο τμήματος τεκμηρίωσης) και Φώτης Γεωργιτσόπουλος (υπάλληλο της διαχειριστικής ευρωπαϊκών προγραμμάτων) με αναπληρώτρια την Παρασκευή Ντζούφρα (υπάλληλο της διαχειριστικής ευρωπαϊκών προγραμμάτων).
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», αναμένεται σύντομα η ανάρτηση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να λάβουν γνώση οι απορριφθέντες. Στην ηλεκτρονική ενημέρωση που θα λάβουν, θα αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι της απόρριψής τους. Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς με βάση το περιεχόμενο της ενημέρωσης θα μπορούν να καταθέσουν ένσταση «απαντώντας» τεκμηριωμένα, με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν, στην απορριπτική κρίση του φορέα που εξέδωσε τα αποτελέσματα. Η ενημέρωση στους απορριφθέντες θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.
Κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων αφορούν το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα και η νομική μορφή των 1017 επιτυχόντων.
Στην Αχαΐα, θα επιχορηγηθούν (ανεξάρτητα από την πορεία των ενστάσεων) 419 επιχειρήσεις με 15,6 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις στην Α’ κατηγορία (επιχειρήσεις στον κλάδο της Μεταποίησης και μέρος του κλάδου του πρωτογενή τομέα) κυμαίνεται στις 37.500 ευρώ. Στην Β’ κατηγορία (εμπορίου και παροχής υπηρεσιών) ο μέσος όρος της στήριξης κυμαίνεται στις 26.400 ευρώ ενώ στη Γ’ κατηγορία (εστίασης και τουρισμού) ο αντίστοιχος μέσος όρος της οικονομικής στήριξης κυμαίνεται στις 34.400 ευρώ. Προσοχή: Αυτός είναι ο μέσος όρος για τις τρεις κατηγορίες. Δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι αυτά τα χρήματα, αφού η δημόσια χρηματοδότηση ανά έργο κυμαίνεται από πέντε έως πενήντα χιλιάδες ευρώ.
Η νομική μορφή των 1017 επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι: 667 ατομικές, 92 ανώνυμες εταιρείες, 109 ομόρυθμες εταιρείες, 41 ετερρόρυθμες εταιρείες, 18 εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, 38 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες, 36 κοινωνικές, 13 ΝΕΠΑ, 2 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ένα συνεταιρισμός.
Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να υποβάλουν αίτημα καταβολής το επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα αρχίσει η ροή εκταμίευσης της δημόσιας δαπάνης. Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν, να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες, θα επιφέρει άμεση ρευστότητα στην αγορά.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
vasilak@pelop.gr