ΕΕ: Επιστολή προς τους 27 ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου
Όσον αφορά τη μετανάστευση θα βρεθεί στην ατζέντα την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπογραμμίζει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά».
Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο (21-22 Οκτωβρίου), στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι θα γίνει συζήτηση για το «τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τους πληγέντες όσο και τα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Επιπροσθέτως, θα τεθεί το θέμα του κράτους δικαίου λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις.
Όσον αφορά τη μετανάστευση θα βρεθεί στην ατζέντα την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπογραμμίζει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά».
«Κατά την πρώτη μας συνεδρίαση, θα ασχοληθούμε με την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία και επηρεάζει σοβαρά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, θα εξετάσουμε προσεκτικά τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση προς τους πληγέντες όσο και τα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
«Θα συζητήσουμε επίσης την τρέχουσα κατάσταση της COVID-19. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και τα στοιχεία αυξάνονται σε πολλά κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός έχει φέρει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της COVID-19 αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά τον δισταγμό ως προς τα εμβόλια και την παραπληροφόρηση. Θα μιλήσουμε για τη διεθνή αλληλεγγύη, για να διασφαλίσουμε την ταχεία παράδοση των εμβολίων στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρέπει επίσης να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για πανδημίες στο μέλλον» προσθέτει. Επίσης, επισημαίνει ότι θα γίνει αναφορά «στις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με το κράτος δικαίου».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπληρώνει ότι «κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για το εμπόριο. Όσον αφορά την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ, το εμπόριο παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο στη εργαλειοθήκη μας. Θα συζητήσουμε πώς να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτό το μέσο, τόσο ως προς τους στόχους που επιδιώκουμε όσο και ως προς τη διαδικασία για τη συμμετοχή των κρατών μελών, υπό το φως των εμπειριών τα τελευταία χρόνια».
«Ένα άλλο θέμα θα είναι οι προετοιμασίες για σημαντικές προσεχείς συνόδους κορυφής, όπως η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP 26 και η διάσκεψη COP 15 για τη βιοποικιλότητα. Κοιτάζοντας προς τη σύνοδο κορυφής COP 26, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Θα προετοιμάσουμε επίσης τις προσεχείς συνόδους κορυφής ASEM (Ευρωασιατική Σύνοδος) και Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» προσθέτει ο κ. Μισέλ.
Επίσης, στην επιστολή σημειώνει ότι οι ηγέτες, την Παρασκευή, θα επανέλθουν στο θέμα της μετανάστευσης, για να παρακολουθήσουν «την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου σχετικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ιδίως όταν πρόκειται για χρηματοδότηση. Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων».
«Στη συνέχεια θα στραφούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Θα παράσχουμε πρόσθετη καθοδήγηση σχετικά με την ψηφιακή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της συνδεσιμότητας, και θα δώσουμε μια πολιτική ώθηση για να εργαστούμε σε υπάρχουσες και μελλοντικές προτάσεις και πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει.
Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν η ενότητα είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα» της ΕΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News