Επιδόματα: «Κόφτες» στη χορήγηση από το 2025, ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Στην ενίσχυση τριών βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, προχωρά η Κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2025 αλλά με την εισαγωγή κριτηρίων για τους διαιούχους.

επιδόματα

Η Κυβέρνηση προχωρά, στην ενίσχυση τριών βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2025 αλλά με την εισαγωγή κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας

Εκτός από το κριτήριο του εισοδήματος που ισχύει σήμερα για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του στεγαστικού επιδόματος έρχονται άλλοι δυο «κόφτες» όπως ανέφερε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για το δημογραφικό και την στήριξη της οικογένειας.

Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων στις οικογένειες αναμένεται να «κλειδώσουν» στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την εισαγωγή κριτηρίων ακίνητης και κινητής περιουσίας πολλοί που λαμβάνουν σήμερα τα επιδόματα θα τα χάσουν με την υπουργό να τονίζει ότι στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων και η ενίσχυση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. «Η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Ειδικότερα:

1.Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

2. Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

3. Στο επίδομα παιδιού:

Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

4. Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Πηγή: newsbeast.gr