Ερευνα – Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο φακός της «Π» στο μεγαλύτερο εστιατόριο των Βαλκανίων – Τι τρώνε οι φοιτητές – ΦΩΤΟ
Ο φακός της «Π» κατέγραψε όλη τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, του σερβιρίσματος και της απόλαυσής του από τους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό εστιατόριο της χώρας και των Βαλκανίων.
Υπό ποιες συνθήκες σιτίζονται 10.000 φοιτητές στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών;
Στο ερώτημα αυτό απαντάει το Β΄ μέρος της έρευνας της «Π». Υπενθυμίζουμε ότι στο Α΄ μέρος αναδείξαμε τις συνθήκες διαμονής των φοιτητών στους χώρους της φοιτητικές εστίας.
Έρευνα: Πού ζουν οι φοιτητές της Πάτρας – ΦΩΤΟ
Ο φακός της εφημερίδας «Πελοπόννησος» κατέγραψε όλη τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, του σερβιρίσματος και της απόλαυσής του από τους χιλιάδες φοιτητές. Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό εστιατόριο της χώρας καθώς καθημερινά παράγει χιλιάδες μερίδες φαγητού για το μεσημέρι, το βράδυ και ετοιμάζει και πρωινό για τους διαμένοντες στην εστία του Πανεπιστημίου.
«Το πιο μεγάλο μας εστιατόριο είναι στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Παράλληλα έχουμε εστιατόρια στο Κουκούλι που και σε άλλες πόλεις που εδρεύουν τμήματά μας» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού στους φοιτητές μας και είμαστε περήφανοι διότι εισπράττουμε ικανοποίηση. Τα φαγητά μας είναι αρίστης ποιότητας. Οι συνθήκες παρασκευής τους δε, είναι από τις καλύτερες καθώς τηρούνται στο ακέραιο οι συνθήκες υγιεινής. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους φοιτητές μας και διορθώνουμε ότι μας επισημαίνουν πώς θέλει βελτίωση ή αλλαγή».
ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Ο διευθυντής της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Αθανασόπουλος, μας είπε: «Το εστιατόριό μας είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και πιθανόν και σε όλα τα Βαλκάνια. Δικαίωμα σίτισης έχουν 10.000 φοιτητές. Καθημερινά σιτίζονται 3.700 φοιτητές το μεσημέρι, 1.000 το βράδυ και 500 παίρνουν το πρωινό τους».
Είναι σημαντικό ότι η παρασκευή του φαγητού γίνεται στον χώρο της εστίας. «Καθημερινά παρασκευάζουμε 5.000 μερίδες φαγητό. Είναι ένα ολόκληρο εργοστάσιο. Ολα παρασκευάζονται εδώ εκτός από τις συσκευασμένες μαρμελάδες κ.λπ. Δεν έχουμε προβλήματα όλα τα υλικά είναι Α’ ποιότητας. Οι φοιτητές υποδεικνύουν ότι δεν τους αρέσει και τα διορθώνουμε. Δεν υπάρχει τέτοιο εστιατόριο σε όλη την Ελλάδα και αυτό προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε».
Η πανδημία επέβαλε την λήψη μέτρων. Στο πλαίσιο αυτής «τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούμε με διπλό τρόπο. Οι εμβολιασμένοι τρώνε στο εστιατόριό μας και το 1/3 των δικαιούχων που είναι ανεμβολίαστοι, το παίρνουν σε πακέτο. Το μεσημέρι ετοιμάζονται 1.000 πακέτα. Είναι μία διαδικασία δύσκολη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλο τρόπο να καλύψουμε τους φοιτητές μας» εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η σίτιση που παρέχεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών παίρνει τη θετική ψήφο των φοιτητών. Αρκετοί από αυτούς που περίμεναν στην ουρά για να απολαύσουν τη μπριζόλα και το σουφλέ που θα περιλάμβανε το μενού την ημέρα που τους επισκεφτήκαμε μας εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για το μενού της εστίας.
Εκ μέρους του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών μας μίλησε η τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δανάη Κασσάρα.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από το φαγητό και δεν υπάρχουν παράπονα. Το καλό είναι ότι όταν δεν μας αρέσει κάτι και το συζητάμε μαζί τους αμέσως το αλλάζουν και το αντικαθιστούν με άλλο. Είναι σαν σπιτικό φαγητό και οι ποσότητες είναι επαρκείς για όσους θέλουν να φάνε λίγο παραπάνω» μας είπε η Δανάη.
Στα αρνητικά που μας ανέφερε είναι οι ουρές και συνωστισμός που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Εχει δημιουργηθεί θέμα με τις ουρές και τον έλεγχο των πιστοποιητικών καθώς δημιουργείται συνωστισμός. Τρέχουν οι φοιτητές να πιάσουν θέση στην ουρά για να μην καθυστερήσουν να φάνε. Αλλοι αναγκάζονται να φεύγουν νωρίτερα από τα μαθήματα και άλλοι καθυστερούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα. Βέβαια αυτό είναι κάτι αναγκαστικό διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνεται έλεγχος».
«ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αφού διαθέτει το μεγαλύτερο εστιατόριο, διαθέτει και μία από τις μεγαλύτερες κουζίνες. Οταν περάσαμε το κατώφλι της δεν ξέραμε πού να εστιάσουμε τα μάτια μας.
Μας εξέπληξε η τάξη και η καθαριότητα παρά το γεγονός ότι συμπέσαμε την ώρα του μαγειρέματος. Πίσω από τη σίτιση των φοιτητών υπάρχουν δύο νέοι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτή τη δύσκολη αποστολή.
Η Σωτηρία Μπούρου και ο Χρύσανθος Μπρατίτσας μαζί με τα 35 άτομα που εργάζονται στην κουζίνα του Πανεπιστημίου δίνουν καθημερινά μάχη για να σερβίρουν άριστο φαγητό στα πιάτα των φοιτητών.
«Εχουμε 35 άτομα τα οποία ξεκινούν την εργασία τους το πρωί ώστε να ετοιμάσουν έγκαιρα το πρωινό και εργάζονται συνεχώς έως τις 9.45 το βράδυ που έχουμε σερβίρει και το βραδινό» μας είπε η Σωτηρία Μπούρου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας μας δεν μας έκρυψε ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο αυτό καθώς απαιτεί πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. «Είναι αρκετά δύσκολα καθώς σιτίζονται χιλιάδες φοιτητές κι αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Το φαγητό προσπαθούμε να είναι αρίστης ποιότητας και παραδοσιακό ώστε να τους θυμίζει και το σπίτι τους, το φαγητό της μαμάς. Να είναι δηλαδή αυτό που αρέσει και στους φοιτητές να τρώνε στο σπίτι τους. Πάντα είμαστε σε επικοινωνία με τους φοιτητές ώστε να προσαρμόζουμε το μενού μας σε αυτό που τους αρέσει. Υπάρχουν και τα παράπονα βέβαια, τα οποία δεν αγνοούμε και προσπαθούμε να τα διορθώνουμε ακόμα και από την επόμενη ημέρα».
Η πανδημία, όπως σε όλους τους τομείς, προκάλεσε και στους ίδιους μεγάλες δυσκολίες.
«Τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία έχουμε και τα πακέτα που είναι μία διαδικασία αρκετά δύσκολη. Πρέπει να είναι στις σωστές θερμοκρασίας κι αυτό είναι δύσκολο όταν έχεις να ετοιμάσεις 1.000 πακέτα. Τα καταφέρνουμε όμως και οι φοιτητές είναι ευχαριστημένοι. Αυτή είναι η καθημερινή μας αγωνία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News