Φεστιβάλ Ιθάκης: Βάζοντας εικόνες στο έπος του Ομήρου
Στο γειτονικό νησί της Ιθάνης, εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην επική ιστορία του Ομήρου «Η Οδύσσεια». Τίτλος του «Paint the lyric» και πρόκειται για «ένα εκκολαπτόμενο φεστιβάλ, με μία κεντρική έκθεση εικαστικών έργων – ζωγραφικής, γλυπτικής, έργων με πηλό, κέντημα, textile και mixed media – και γύρω από αυτό, μέσα στις εννέα μέρες που διαρκεί κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποιούνται κάποια δρώμενα τα οποία χρόνο με τον χρόνο γίνονται ακόμα περισσότερα» λέει χαρακτηριστικά στην «ΠτΔ» o Aristoteli Parmijiano, που μαζί με τους Μιχάλη Ρέγκλη, Ιωάννη Ειρηναίο Κρόκο, Rachel McBeth και Mark Friend διοργανώνουν και «τρέχουν» το φεστιβάλ κάθε χρόνο.
Ολα ξεκίνησαν από την ανάγκη του Aristoteli για επικοινωνία όσον αφορά στα εικαστικά, τον χώρο που δραστηριοποιείται. «Ζω στην Ιθάκη, δεν είμαι από εκεί, και είδα πως δεν υπήρχε κάποιο δρώμενο που να αφορά τις εικαστικές τέχνες» μας λέει. «Ενα μεσημέρι, σε ένα μικρό μαγαζάκι και ενώ πίναμε καφέ με τον Μιχάλη (σ.σ. Μιχάλη Ρέγκλη), του είπα τον προβληματισμό μου, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για τα εικαστικά, έναν τομέα που έχω γνώσεις και γνωριμίες. Ετσι ξεκίνησε όλο αυτό» μας σημειώνει με την πρώτη διοργάνωση να πραγματοποιείται το 2019. Αυτό που θέλουν οι διοργανωτές του είναι να υπάρχει στο φεστιβάλ εξωστρέφεια, κάτι που έχουν καταφέρει: «Πέρυσι είχαμε συμμετοχές κυριολεκτικά και από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου! Από τη Χιλή, την Αφρική, την Αυστραλία, την Αγγλία, την Ινδία, τις ΗΠΑ. Φέτος έχουμε συμμετοχή από τον Καναδά» μας λέει ενθουσιασμένος ο Aristoteli Parmijiano.
Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Paint the Lyric, ένα φεστιβάλ που γιορτάζει τη διάσημη ιστορία της Οδύσσειας. Αραγε, υπάρχει κάποια άλλη ιστορία πιο υποβλητική από αυτή την ιστορία θεών και τεράτων; Το έπος του Ομήρου είναι ένας από τους παλαιότερους μύθους του κόσμου και αφηγείται την οδυνηρή επιστροφή του Οδυσσέα στο αγαπημένο του σπίτι και την οικογένειά του. Μια ιστορία παγκόσμια με πολλές ερμηνείες. «Ο κάθε καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει πάνω στους στίχους της Οδύσσειας, να δώσει ο καθένας τη δική του ερμηνεία. Αρχικά ήταν κάτι πιο “κλειστό”, αφορούσε μόνο την Οδύσσεια του Ομήρου, όμως σιγά – σιγά μεγάλωσε. Τώρα ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει και να απεικονίσει την δική του Οδύσσεια, όπως π.χ. αν κάποιος ήταν χρήστης ναρκωτικών και πέρασε τη δική του Οδύσσεια, αν αυτό μπορέσει να το μεταφέρει σε εικόνες, είναι δεκτό. Το φεστιβάλ έχει να κάνει με την Οδύσσεια του καθενός μας» επισημαίνει ο Aristoteli.
Αραγε πώς «διαβάζουν» οι ξένοι την Οδύσσεια και πόσο διαφέρει από την «ανάγνωση» των Ελλήνων; «Για εμάς τους Ελληνες, η Οδύσσεια είναι κάτι το δεδομένο. Είναι κάτι που το έχουμε συνδέσει με το σχολείο και έχουμε “παγιδευτεί” σε αυτό» επισημαίνει ο Aristoteli και συνεχίζει: «Οταν μας την ανέλυαν, το πιθανότερο είναι πως δεν ακούγαμε. Ομως οι ξένοι διαβάζουν το συγκεκριμένο έργο αργότερα, το ανακαλύπτουν και το αναλύουν και πραγματικά προσπαθούν να εμβαθύνουν περισσότερα στα νοήματα της Οδύσσειας».
Και μπορεί η πανδημία εδώ και ένα χρόνο να έχει επηρεάσει τα πάντα, βάζοντας φρένο σε εκδηλώσεις και διοργανώσεις, όμως το φεστιβάλ Paint the Lyric, άντεξε, ενώ όπως μας λέει ο Aristoteli: «Πέρυσι ήρθαν περισσότεροι διαγωνιζόμενοι στο νησί από ό,τι πρόπερσι, που δεν υπήρχε η καραντίνα. Το επέτρεπαν βέβαια και οι συνθήκες. Ομως για εμάς πέρυσι ήταν διπλή η δυσκολία, καθώς η Ιθάκη χτυπήθηκε και από τον Ιανό με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να κλείσει για τρεις ημέρες. Παρ’ όλα αυτά είχαμε μεγάλη συμμετοχή. Δεν το πιστεύαμε πως είχε τόσο κόσμο». Μάλιστα φέτος το φεστιβάλ μετρά ήδη 50 καταγεγραμμένες συμμετοχές ενώ υπάρχουν και άλλες 20 που θεωρούνται σίγουρες και αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα για φέτος, όπως τονίζει, ο Aristoteli την εικαστική έκθεση θα πλαισιώσουν αρκετές εκδηλώσεις, όπως ένας θεατρικός μονόλογος, η ημέρα κινηματογράφου στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μία ταινία και θα ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς πάνω σε αυτή, ένα workshop με θέμα την κατασκευή μασκών, χορό Five Rythmes, μουσική συναυλία αλλά και το καθιερωμένο βραδινό beach party.
Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα «αυτοδιαχειριζόμενο φεστιβάλ» όπως το χαρακτηρίζει ο Aristoteli Parmijiano με τα χρήματα να προέρχονται από τους ίδιους τους διοργανωτές και ένα μέρος τους να προέρχεται από την πώληση ειδών κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ενώ φέτος τέθηκε και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Μάλιστα, οι διοργανωτές προσπαθούν να συστήσουν έναν σύλλογο, ώστε να μπορέσουν, μέσω κονδυλίων που προβλέπονται για πολιτιστικές δράσεις, να μπορέσουν να μεγαλώσουν το φεστιβάλ.
Οσον αφορά στο μέλλον, τα πλάνα των διοργανωτών είναι μεγάλα. «Σκοπός του φεστιβάλ είναι η διάδραση και ένας από τους στόχους και τα όνειρά μας είναι να δημιουργηθεί ένα είδος αγώνα, με καράβια ή ιστιοπλοϊκά, να ξεκινούν από την Ιθάκη, να ακολουθούν την πορεία του Οδυσσέα και να επιστρέφουν στο νησί. Υπάρχουν οι άνθρωποι που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να το κάνουν» επισημαίνει ο Aristoteli Parmijiano.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News