Γεωργιάδης για Λήμνο και Clawback: «Τα μέτρα αποδίδουν – οι θέσεις στα νησιά αρχίζουν να καλύπτονται»
Στην πρόοδο κάλυψης των άγονων θέσεων στα περιφερειακά νοσοκομεία και στη μείωση του Clawback στα διαγνωστικά κέντρα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Τη σημαντική μείωση του Clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τη σταδιακή αποτελεσματικότητα των κινήτρων για γιατρούς σε άγονες περιοχές υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Λήμνου.
Όπως ανακοίνωσε από την Ολομέλεια της Βουλής, τα πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνουν ότι το Clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια έχει μειωθεί κατά 25 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στα μέτρα που εφαρμόστηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Όποιος έχει διαγνωστικό κέντρο γνωρίζει ότι σήμερα πληρώνει 25 μονάδες λιγότερο Clawback απ’ ό,τι πέρυσι. Άρα, είτε φωνάζετε είτε όχι, τα μέτρα δουλεύουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την κάλυψη θέσεων ιατρών σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός ανέφερε πως η τελευταία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, κατέγραψε 82% συμμετοχή, καλύπτοντας θέσεις που έμεναν άγονες επί πέντε χρόνια. Όπως είπε, πρόκειται για σημαντικό ποσοστό επιτυχίας και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη τον Σεπτέμβριο, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των επιλεγέντων γιατρών μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι η κατάσταση στα νησιά φέτος είναι αισθητά βελτιωμένη συγκριτικά με το 2024, κάτι που –όπως είπε– παραδέχονται ακόμα και συνδικαλιστές που δεν τον στηρίζουν.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ επέμεινε ότι τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά. Όπως είπε, πολλοί νησιώτες αναγκάζονται να μετακινούνται σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας από την τσέπη τους τα έξοδα, χωρίς καμία πρόνοια για τις μετακινήσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες για υποσχέσεις που δεν τηρούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση αγροτικής γιατρού στην Ατσική, η οποία –όπως υποστήριξε– βρήκε το υποσχεθέν σπίτι ακατάλληλο και δεν λαμβάνει το επίδομα που της είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η κ. Κομνηνάκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δειγματοληπτικές» προκηρύξεις, καθώς –όπως υποστήριξε– δεν βγαίνουν όλα τα οργανικά κενά προς κάλυψη, αλλά ένα μικρό ποσοστό αυτών, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε γιατρός να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες και να υπερεφημερεύει. Κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει το σύνολο των θέσεων, ώστε να φανεί αν οι θέσεις είναι πραγματικά άγονες ή όχι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News