Για όλες τις λέξεις που λένε Μητέρα

Της Μαριάννας Σταματιάδου, ιατρού Παθολόγου, πρώην Αντιδημάρχου Δήμου Πατρέων, μέλους Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Προέδρου του Συλλόγου «Φίλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας»

γιορτή-της-μητέρας

Μητέρα , Μάνα ,Μαμά ,Μανούλα και πόσες ακόμα λέξεις για το ποιο υπέροχο πλάσμα.

Είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο. Είναι η γυναίκα που μας έδωσε ζωή, η γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο, η γυναίκα που μας μεγάλωσε και πολλές φορές θυσιάζεται για τα παιδιά της .

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι ετήσια εορτή προς τιμήν της μηέρας, και της μητρότητας, καθώς και της επιρροής των μητέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Όλα ξεκίνησαν από την Άννα Τζάρβις.

Η  Άννα Τζάρβις από την Πελσυνβανια η γυναίκα που βοήθησε στη δημιουργία μία ημέρας αποκλειστικά αφιερωμένης στη γυναίκα- μητέρα.

Η μητέρα της, η Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις,  είχε ιδρύσει σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν αποκλειστικά από μητέρες, με σκοπό τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών. Οι ομάδες αυτές παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε τραυματισμένους στρατιώτες, ρουχισμό και τρόφιμα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ.

Η Τζάρβις είχε χάσει τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της. Έτσι στις 12 Μαΐου του 1907, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, διοργάνωσε μία τελετή εις μνήμην της ενώ αργότερα διεξήγαγε μία εκστρατεία για να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας σαν αναγνωρισμένη γιορτή.

Η εκστρατεία είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις σε μία εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας» καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνηση της. Η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε και επίσημα από το κογκρέσο, ως εθνική εορτή η οποία γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα η γιορτή ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν την μέρα με τις μητέρες τους.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Κάθε άνοιξη υπήρχε μία μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Γαία, μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Στο πέρασμα των αιώνων η γιορτή αντικαταστάθηκε από την ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα που ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία αλλά και όλων των Θεών στην αρχαία Ελλάδα.

Αλλά και στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την γιορτή και πάλι άνοιξη, μόνο που τώρα η μάνα υμνείται μέσα από το πρόσωπο της θεάς Κυβέλης.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.

Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την ημέρα της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Απο τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακής του Μαΐου.

Χρόνια πολλά σ’ολες τις μητέρες του κόσμου