Γιατί νιώθουμε τόσες ενοχές όταν ξεκουραζόμαστε;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να ξεκουραστούμε;
Υποθέτω και φαντάζομαι πως έχει τύχει και σε εσένα, να έχεις χρόνο θεωρητικά και πρακτικά, για να ξεκουραστείς επιτέλους και να πάρεις μία ανάσα και αντί πραγματικά να το εκμεταλλεύεσαι και να αποφορτίζεται το μυαλό σου, να αισθάνεσαι ενοχές που «κάθεσαι» και δεν τρέχεις πανικόβλητη σε δέκα διαφορετικές μεριές.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να ξεκουραστούμε;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να είμαστε ειλικρινείς, άλλοι πιο γενικευμένοι και άλλοι περισσότερο προσωπικοί για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Σα γυναίκες όμως, έχουμε κατά πάσα πιθανότητα συνηθίσει μέσα στο κεφάλι μας να υπάρχει αυτή η φωνούλα πως είμαστε τεμπέλες ή δε δουλεύουμε αρκετά ή πως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό από το να καθόμαστε στον καναπέ μας και να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας comfort show.
Γιατί δυσκολεύεσαι με την ξεκούραση:
1. Το μυαλό σου τρέχει με χίλια ή είσαι ιδιαίτερα αγχώδης
Εάν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις όλα τα σενάρια και όλες τις σκέψεις που κατακλύζουν καθημερινά το μυαλό σου, είναι πιθανό το να είσαι πάντα απασχολημένη να αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να το καταφέρεις, άρα όταν σταματάς έστω και για ένα δευτερόλεπτο, γεμίζεις με ανεπιθύμητες σκέψεις που δε μπορείς εύκολα να διαχειριστείς.
2. Η σκληρή δουλειά είναι στο DNA μας
Υπάρχει αυτή η κοινωνική «διαταγή» πως η δουλειά μας αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας και πως διαρκώς, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό που κάποτε οριζόταν ως επιτυχία, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πάντα απασχολημένες, αλλιώς δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.
3. Δε βλέπεις τα οφέλη της ξεκούρασης
Ενίοτε, ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι, δε μπορείς να καταλάβεις άμεσα τα οφέλη, μιας που η ξεκούραση μοιάζει σα να κάνουμε λιγότερα βήματα προς την επίτευξη των στόχων ή της to-do λίστας μας, επομένως δε συνειδητοποιούμε άμεσα και πιο απτά τα θετικά αποτελέσματα της ξεκούρασης, όπως είναι η μείωση των συμπτωμάτων άγχους ή η βελτίωση της αυτοεκτίμησης.
4. Δυσκολεύεσαι να μείνει οργανωμένη
Εάν δυσκολεύεσαι κάπως με την οργάνωση και πάντα μεταπηδάς από τη μία εργασία στην επόμενη δραστηριότητα προκειμένου οι μέρες σου να έχουν δομή, τότε το να κάνεις απολύτως τίποτα πέραν του να ξεκουράζεσαι, μπορεί να σε γεμίσει με τις ενοχές πως δεν πετυχαίνεις κάτι χειροπιαστό και πως στην καθημερινότητά σου δεν υπάρχει η αναγκαία οργάνωση, για να φτάσεις στους στόχους σου.
Αντίθετα με όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δε χρειάζεται να πετύχουμε κάτι, για να δώσουμε το ελεύθερο στον εαυτό μας να ξεκουραστεί και πως η χαλάρωση δε λειτουργεί ως βραβείο για κάθε φορά που έχεις ολοκληρώσει μία εργασία ή έχεις πετύχει έναν στόχο σου. Είναι κάτι που αυτόματα δικαιούμαστε, μας αξίζει και οφείλουμε να μας το προσφέρουμε, ώστε να αντέχουμε, να φορτίζουμε μπαταρίες και να μπορούμε να διατηρούμε τη συγκέντρωση και τη θέληση να σηκωνόμαστε κάθε πρωί από το κρεβάτι.
Πώς θα εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας σε αυτό;
1. Για να μπορέσεις να χαλαρώσεις πραγματικά, θα πρέπει να μείνεις γειωμένη στο τώρα, στο παρόν και στη στιγμή που ζεις. Αντί να αγχώνεσαι για το μέλλον ή να αναλύεις ξανά και ξανά το παρελθόν, δώσε το ελεύθερο στο μυαλό σου να ηρεμήσει και να ρίξει τους ρυθμούς του. Προσπάθησε να δοκιμάσεις μάλιστα, και κάποιου είδους αντίστοιχο διαλογισμό.
2. Δημιούργησε μία to-do λίστα. Το να βλέπεις οπτικά πόσο έχεις καταφέρει να προχωρήσεις με όσα έχεις να κάνεις, ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις πως ήρθε η ώρα για ξεκούραση και να δημιουργήσεις τον χρόνο για αυτή. Πες για παράδειγμα, πως μόλις τελειώσεις το στρώσιμο του κρεβατιού και εκείνο το μέιλ που πρέπει να στείλεις, θα ξεκουραστείς για μερικά λεπτά. Μόλις συνηθίσεις να βάζεις την ξεκούραση στο πρόγραμμά σου, θα σταματήσεις και να την οριοθετείς ως επιβράβευση, αλλά baby steps.
3. Θυμήσου τα οφέλη της ξεκούρασης. Το μυαλό μας χρειάζεται διαλείμματα, αλλιώς θα αρχίσει να βγάζει καπνούς, κάτι που υποστηρίζουν και ποικίλες έρευνες, αναφέροντας πως η ξεκούραση βοηθά το μυαλό να επαναφέρει τη συγκέντρωση εκεί που πρέπει και να κάνει, τρόπον τινά, ένα reset στον εαυτό του.
4. Περιόρισε τα social media. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα social media μπορεί να λειτουργήσει σαν η μεγαλύτερη σπατάλη χρόνου που έχουμε κάνει ποτέ στη ζωή μας, οπότε αντί να λαμβάνουμε ακόμα περισσότερα ερεθίσματα που με κάποιον τρόπο πρέπει να επεξεργαστούμε και αντί να περνούν τα λεπτά με εμάς να σκρολάρουμε δίχως τέλος στο TikTok, βάλε airplane mode και άφησε το σώμα και το μυαλό σου να ηρεμήσουν για λίγο.
Με πληροφορίες από psychcentral.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News