Γυναικείο ποδόσφαιρο: Τρεις ομάδες στην Αχαΐα, πώς συντηρούνται, πού βρίσκουν χρήματα

Ο νομός Αχαΐας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διαθέτει τρεις εν ενεργεία γυναικείες ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα

ομάδες

Εδώ ο κόσμος καίγεται, τα ερασιτεχνικά σωματεία δίνουν αγώνα για να μην εξαφανιστούν, και αυτοί συντηρούν γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες. Τι είναι ρομαντικοί; Ανόητοι; Εχουν χρήματα για πέταμα; Γνωρίζετε ότι ο νομός Αχαΐας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διαθέτει τρεις εν ενεργεία γυναικείες ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα;
O Ατρόμητος Ζαρουχλεΐκων και ο Ικαρος Πετρωτού που συμμετέχουν στη Β’ Κατηγορία και οι Λύκοι Αιγιάλειας στη Γ’ Κατηγορία.
– Γιατί συνεχίζετε να συντηρείτε γυναικείες ομάδες;
– Πού βρίσκετε τα χρήματα;
– Ποια είναι έξοδα;
– Πόσο θα αντέξετε ακόμα;
Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε σε δύο ανθρώπους που ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Πάτρα και γνωρίζουν το αντικείμενο. Ειδικά ο Κώστας Αγγελόπουλος, που εκτός από μέλος της ΕΕ της ΕΠΣ Αχαΐας και παράγοντας του Ικαρου, είναι και μέλος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

«ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ»
«Κοιτάξτε. Μέχρι πέρυσι, η βοήθεια της ΕΠΟ ήταν να μας δίνει 0,50 ευρώ το χιλιόμετρο για τις μετακινήσεις. Για την Αθήνα δηλαδή κάλυπτε 200 ευρώ από τα συνολικά 600 που δαπανούσαμε. Για τις διαιτησίες μάς έδιναν 60 ευρώ, ενώ στοιχίζουν 250 μαζί με γιατρό και παρατηρητή. Γιατί συνεχίζουμε; Επειδή είμαστε ρομαντικοί για να πω τίποτα χειρότερο. Το καλό είναι ότι έχουμε κορίτσια από την ακαδημία, είναι ένα δημιούργημα δικό μας και δεν είναι εύκολο να τα παρατήσουμε», λέει ο Αγγελόπουλος και προσθέτει: «Φέτος γίνεται μια προσπάθεια από την ΕΠΟ να διπλασιάσουμε το ποσό για τα έξοδα μετακίνησης και αυτό για τη διαιτησία, ενώ ψάχνουμε κι άλλους τρόπους να βοηθήσουμε».

«ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ»
Στον Ατρόμητο Ζαρουχλεΐκων δεν είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η διαφορά είναι ότι υπάρχουν δύο άνθρωποι που βάζουν το χέρι στην τσέπη και έτσι προχωράει η ομάδα. «Ο Νεκτάριος Σκόνδρας βοηθάει σημαντικά, ενώ έχει προστεθεί και ο Χαράλαμπος Κοτσαύτης συν κάτι χορηγούς. Κρατάμε την ομάδα μ’ αυτόν τον τρόπο και στο τέλος κάθε περιόδου βλέπουμε αν μας παίρνει να το συνεχίσουμε ή όχι. Εφόσον υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βάζουν χρήματα έχει καλώς. Αν δεν υπήρχαν, θα ήταν πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο, καθώς τα έξοδα είναι πολλά. Ευτυχώς, φέτος υπάρχει μια μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΠΟ», λέει ο υπεύθυνος της γυναικείας ομάδας του Ατρομήτου Ζαρουχλεΐκων, Νίκος Καλαντζής.

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Η πρώτη ομάδα από την Πάτρα που συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (νυν Α’ Εθνική) ήταν ο Παμπατραϊκός που λειτούργησε από το 2001 μέχρι το 2008. Η βασικότερη αιτία διάλυσής του ήταν η διαφωνία που υπήρχε ανάμεσα στη διοίκηση και τις παίκτριες όσον αφορά τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας που θα ίσχυε για εκείνη την αγωνιστική περίοδο!
Οι άνθρωποι του Παμπατραϊκού θεώρησαν τότε ότι ο εσωτερικός κανονισμός ήταν απαραίτητος προκειμένου η ομάδα να λειτουργεί σωστά, ενώ οι αθλήτριες πίστευαν ότι τα περισσότερα άρθρα του κανονισμού ήταν υπερβολικά από τη στιγμή που το γυναικείο πρωτάθλημα είναι ερασιτεχνικό και όχι επαγγελματικό.
Ο Ικαρος Πετρωτού είναι η δεύτερη ομάδα από την Πάτρα που αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία. Στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ, έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς, η Νίκη Προαστείου, η ΑΕ Καλαβρύτων και η Αυτόνομη.