Η αποστολή της «Π» στη ΔΕΘ: Αυτά που είδαμε και… δεν γράφτηκαν
Βασικό θέμα συζήτησης το εάν ο πρωθυπουργός θα τολμούσε να πάει, μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Τι κρατάμε από την παρουσία μας στη συμπρωτεύουσα. Οι απόντες υπουργοί. Ο Ανδρουλάκης. Η οδηγική συμπεριφορά, έναντι της Πάτρας. Ο κλιματισμός στο «Βελλίδειο» και τα χαμόγελα Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη ΔΕΘ. Ολο αυτό το διάστημα της παρουσίας μας στη Θεσσαλονίκη, αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης: «Θα έρθει ο πρωθυπουργός ή δεν θα το τολμήσει μετά από ό,τι συνέβη στη Θεσσαλία;». Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και με τους ανθρώπους της ΔΕΘ που συναντήσαμε στα περίπτερα της έκθεσης, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη σωστή απόφαση».
Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Το πρώτο γίνεται αμέσως κατανοητό με βάση τις θετικές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι εξαγγελίες του, αλλά και τη στοχευμένη αλλαγή στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της πρωθυπουργικής απόφασης, απλά σας παραθέτουμε τους αριθμούς που μιλούν από μόνοι τους: Οι εκθέτες ήταν 1.500 από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, οπότε ήταν αναγκαία η κυβερνητική παρουσία για την προώθηση προϊόντων και την προβολή φορέων και οργανισμών, ενώ μετριάστηκε σε σημαντικό βαθμό και η απώλεια εσόδων των 50 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αρχική αποτίμηση για τη «χασούρα» της πόλης από τις ακυρώσεις ξενοδοχείων και την κίνηση στην (πλούσια) αγορά της συμπρωτεύουσας.
Τι άλλο κρατάμε από την παρουσία μας στη ΔΕΘ;
– Το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ –Helexpo ότι «στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το πιο σημαντικό, άτυπο, πολιτικό debate, της χώρας». Εστω κι αν φέτος είχε τις γνωστές ιδιαιτερότητες λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία, αλλά και των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.
– Αν εξαιρέσουμε τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη που έκανε μια βόλτα σε κάποια (όχι σε όλα) περίπτερα της ΔΕΘ, ουδείς άλλος υπουργός έπραξε το ίδιο, προφανώς μετά από πρωθυπουργική εντολή.
– Κάθε βράδυ στη ΔΕΘ είχε συναυλία. Και συναυλία κορυφαίων καλλιτεχνών επιπέδου Χατζηγιάννη, Ρόκκου, κ.λπ. Μάλιστα, όλες οι συναυλίες αφιερώθηκαν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους του Εβρου.
– Οι διοργανωτές διέθεσαν το 10% των εσόδων στις πληγείσες περιφέρειες.
Επιστρέψαμε στην Πάτρα με ένα παράπονο: Γιατί να μην έχουμε κι εμείς μια… ΔΕΠ;
ΣΥΝΤΕΥΞΗ: Χωρίς Υπουργούς
Στο περιθώριο της ΔΕΘ αναζητήσαμε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για να αλιεύσουμε πληροφορίες σε σχέση με έργα της περιοχή μας. Ενα εξ αυτών ήταν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφόρων Χρήστος Σταϊκούρας, από τον οποίον θα πέρναμε σίγουρα απαντήσεις για το που βρίσκονται οι εργασίες τόσο σε ό,τι αφορά το τρένο και την υπογειοποίησή του, όσο και σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.
Η παρουσία, όμως, του Χρ. Σταϊκούρα στη ΔΕΘ διήρκεσε όσο η ομιλία του Πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο», καθώς κινήθηκε αστραπιαία στη Θεσσαλονίκη, ενώ ούτε και την επόμενη ημέρα, στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε «παρών» (όπως και οι άλλοι υπουργοί). Θυμίζουμε, άλλωστε, την κυβερνητική οδηγία του να μην υπάρξει υπουργική παρουσία στα περίπτερα της ΔΕΘ.
ΜΟΙΡΑΣΕ …ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ!
Ο κλιματισμός στο «Βελλίδειο» ήταν πολύ δυνατός με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να κάνουν παραπονάκια ότι κρύωναν. Ολο αυτό έφτασε με κάποιον τρόπο στα αφτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με το που μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου προχώρησε σε μια κίνηση που προκάλεσε πολλά χαμόγελα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μοίρασε σκούφους και γάντια στους δημοσιογράφους, λέγοντάς τους με νόημα: «Είδατε; Η κυβέρνηση έχει προνοήσει και γι’ αυτό και σας σκέφτεται». Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη εξ αρχής να διαρκέσει ένα δίωρο, όμως ο Πρωθυπουργός, με παρότρυνση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, δέχθηκε μερικές ακόμη ερωτήσεις. Τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ άνετος και διαχυτικός με τους εκπροσώπους του Τύπου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Παρασκευή βράδυ και ότι έχουμε φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Μια γρήγορη βόλτα μεταξύ Λαδάδικων και πλατείας Αριστοτέλους να σου φάντης μπαστούνι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μιλούσε εκείνη την ημέρα στη ΔΕΘ. Τελευταία φορά τον είχαμε δει στο συνέδριο των Δελφών, όμως δεν είχε ξεχάσει όλα όσα είχε δηλώσει τότε στην «Π», τα οποία επανέλαβε με φόντο τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου: «Η Πάτρα, όπως και η Κρήτη, αποτελούσαν πάντα τα κάστρα της δημοκρατικής παράταξης. Και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Πάτρας πρέπει να στηρίξει αυτήν την παράδοση». Στην παρέα προστέθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος θέλησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις υποψηφιότητες των Κώστα Καρπέτα, Σπύρου Σκιαδαρέση και Βασίλη Αϊβαλή σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Πατρέων αντίστοιχα.
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ
Οπως κάνουμε σε κάθε αποστολή, έτσι και τώρα δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις συγκρίσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Τι μας έκανε εντύπωση; Οι μεγάλοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, τους οποίους δυστυχώς δεν έχει η δική μας πόλη, η υψηλού επιπέδου εστίαση (ποιότητα, υποδοχή, τιμή), η νυχτερινή ζωή για όλα τα γούστα (δεσπόζουν οι Αντώνης Ρέμος και Νίκος Οικονομόπουλος), η απουσία αδέσποτων στο κέντρο, η νοοτροπία του δεν «διπλοπαρκάρω» και η καθαριότητα. Ασχημη εντύπωση προκαλούν, δυστυχώς, οι πολλοί άστεγοι, ενώ -για να τα λέμε όλα- ο ποδηλατόδρομος της Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιο επικίνδυνος σε σχέση με αυτόν της Πάτρας. Και κάτι τελευταίο: Κάποτε είχαμε και στην πόλη μας πλοιάρια-καφετέριες που έκαναν μίνι κρουαζιέρες στα ανοικτά του Λιμανιού. Στη Θεσσαλονίκη μετρήσαμε τουλάχιστον τρία τέτοια πλοιάρια, τα οποία έφευγαν και γύριζαν στον Λευκό Πύργο πάντα γεμάτα!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News