Ηχηση συναγερμού στην Ουκρανία, απογειώθηκαν βομβαρδιστικά της Ρωσίας, τι ειπώθηκε στην πρώτη επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

«Προσοχή! Κίνδυνος πυραυλικών πληγμάτων σε όλη την Ουκρανία», ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram.

Μαγδεβούργο

Σήμερα το πρωί Δευτέρα 11/11/2024, ήχησαν συναγερμοί για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε σχεδόν ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της χώρας, που έκανε λόγο περί απογειώσεων βομβαρδιστικών διαφόρων τύπων από αεροδρόμια στη Ρωσία.

«Προσοχή! Κίνδυνος πυραυλικών πληγμάτων σε όλη την Ουκρανία», ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, αναφερόμενη μεταξύ άλλων σε απογείωση MiG-31K, καθώς και στρατηγικών βομβαρδιστικών Τουπόλεφ Tu-95.

Ακούστηκαν εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, όπου ανέλαβαν δράση συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας· σε τμήματα της πόλης κόπηκε το ρεύμα.

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου είκοσι τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιδρομές στις πόλεις Μικολάιφ και Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Η πρώτη επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Εντωμεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε χθες η Washington Post, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη», ανέφερε η Post.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το κάνει.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα: Σαν να φθινοπωριάζει… πού θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Οι αλλαγές στα προγράμματα «Εξοικονομώ», πώς θα διαμορφωθεί η επιδότηση για την αντλία θέρμανσης

Υποθέσεις Πισπιρίγκου-Μουρτζούκου: Η Ρούλα δεν βλέπει την Ειρήνη

Πάτρα: Κρατούμενος εξέθεσε τους «φρουρούς» του! – Το παρασκήνιο της μεταφοράς του 49χρονου