«Κουράγιο φίλοι, Πατρινοί,
και μην ανησυχείτε!
Του χρόνου, τέτοια εποχή,
Στους δρόμους ξεχυθείτε!».
Με αυτό το τετράστιχο έκλεισαν οι τελάληδες την προχθεσινή τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού για να ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα. Φέτος, ούτε στους δρόμους ξεχυθήκαμε, ούτε αγκαλιαστήκαμε, ούτε ακολούθησε το καθιερωμένο ξενύχτι μετά την τελετή, ούτε πηγαίνοντας σπίτι τινάξαμε από πάνω μας κομφετί και σερπαντίνες. Φέτος, έχουμε κορονοϊό και έτσι η τελετή ήταν τηλεοπτική και διαδικτυακή, δεν την είδαμε από την πλατεία Γεωργίου, αλλά από τα σαλόνια μας.
Μια τελετή που κράτησε περίπου 2,5 ώρες με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αποτελείται από τραγούδια, παλαιότερα, που όλοι κάποια στιγμή έχουμε χορέψει. Ξεκίνησε από το μπαλκόνι του «Απόλλωνα» με τους δύο τελάληδες σε έναν απολαυστικό διάλογο γιατί «ο νέος είν’ ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Γρήγορες και έξυπνες ατάκες και δύο καρναβαλιστές (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) που ξέρουν τι θα πει Καρναβάλι και μας το μετέδωσαν μέσα από τα κείμενα του Τζίμη Πολίτη. Οι δύο τελάληδες ήταν απολαυστικοί όποτε εμφανίζονταν, με τη «φιλονικία» τους να μας διασκεδάζει.
Η δράση μεταφέρεται μέσα, όπου μας υποδέχεται η ορχήστρα με το γνωστό τραγούδι «Καρναβαλέρια» και τον Ιάσονα Τσόλη στον ρόλο του παρουσιαστή για πρώτη φορά. Ο Ιάσονας Τσόλης καλωσόρισε το κοινό ενώ αναφέρθηκε στο περυσινό Καρναβάλι σημειώνοντας πως εκτός αυτών που δεν έγιναν, υπήρξαν και αυτά που έγιναν, όπως η Τσικνοπέμπτη, το Καρναβάλι των Μικρών, ο Κρυμμένος Θησαυρός κ.λπ., ενώ ένα βίντεο μας θύμισε αυτές τις στιγμές αλλά και την είδηση ότι το Καρναβάλι του 2020 δεν θα ολοκληρωθεί λόγω πανδημίας. Η τελετή περιελάμβανε συνδέσεις με την Φιλαρμονική Εταιρία, το σημείο του κοσμοπολίτικου Καρναβαλιού, όπου η Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με τον Θανάση Μανθόπουλο, με την ταβέρνα «Λαβύρινθος», τα λαϊκά γλέντια, με τον Τζίμη Πολίτη να συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας και καρναβαλιστής Δημήτρης Δημησιάνο. Η τρίτη σύνδεση και μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, ήταν αυτή με το Καρναβαλικό Συνεργείο όπου είδαμε την Κατερίνα Τσουκαλά με τον υπεύθυνο του Συνεργείου Νίκο Λιβάνη. Και ήταν συγκινητική, γιατί είδαμε για πρώτη φορά τον βασιλιά Καρνάβαλο που δεν μπόρεσε να βγει πέρυσι, σε πλήρη κίνηση και σε όλο του το μεγαλείο.
Τα πληρώματα εμφανίστηκαν μέσα από δύο βίντεο. Το πρώτο μετέφερε δικές τους ευχές και μικρά δρώμενα για το διαφορετικό Καρναβάλι, ενώ στο δεύτερο ο Τζίμης Πολίτης συνάντησε το πλήρωμα με τον αριθμό 1, τους Στρατηγούς του Πατρινού Καρναβαλιού, συνομιλώντας με τον Τάκη Πανούτσο.
Υπήρχε όμως και μια τέταρτη σύνδεση, με το σιντριβάνι της πλατείας Γεωργίου, εκεί που ο τελάλης Γιώργος Λογαράς βρέθηκε με τη βασίλισσα του Καρναβαλιού Μαρία Κυριακοπούλου, ρίχνοντας νομίσματα στο σιντριβάνι και ευχόμενοι του χρόνου να γίνει Καρναβάλι.
Και φυσικά υπήρχαν οι καθιερωμένοι λόγοι. Αυτός της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας Ηρας Κουρή που μας κάλεσε να «να αφουγκραστούμε τις αναπνοές των ανθρώπων που εδώ (σ.σ. θέατρο Απόλλων), σε αυτόν τον χώρο, για ενάμιση αιώνα σκόρπιζαν τις μυρωδιές της ζωής» και σημείωσε πως το Καρναβάλι είναι η χαρά της ζωής και ο έρωτας. Και φυσικά, την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού κήρυξε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε πως εν μέσω πανδημίας «Η δημοτική αρχή, ο Καρναβαλικός Οργανισμός και οι καρναβαλιστές δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν με αστείρευτό κέφι, με φαντασία και ανατρεπτική διάθεση το Πατρινό Καρναβάλι αλλιώς, με την ευθύνη να μην έχουμε διασπορά του κορονοϊού». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κλασικές διεκδικήσεις όπως «μια ζωή χωρίς φτώχεια, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ανεργία, με δουλειά και δικαιώματα».
Σε γενικές γραμμές ήταν μια τελετή έναρξης γεμάτη νοσταλγία, μια καλή προσπάθεια δεδομένων των συνθηκών, που όμως αναλώθηκε στο χθες και στο σήμερα χωρίς να μας δίνει προοπτική για το μέλλον, για το Καρναβάλι του αύριο, χωρίς να κάνει μια πρόταση για το νέο. Οι παλαιότεροι είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν άλλες στιγμές, οι νεότεροι να δουν πώς διασκέδαζαν παλαιότερα.
ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕ
Καταλαβαίνουμε ότι η φετινή διοργάνωση ήταν διαφορετική, όμως μας έλειψαν κάποια στοιχεία συνυφασμένα με το Πατρινό Καρναβάλι, με την ψυχή της διοργάνωσης, υπήρχαν αρκετές αδυναμίες που κόστισαν στην τελετή έναρξης.
> Ο ήχος, καθώς επρόκειτο για μια τελετή έναρξης με το μεγαλύτερο κομμάτι της να αποτελείται από μουσική, δεν ήταν από τα δυνατά σημεία της διοργάνωσης.
>Μας έλειψαν οι πολύχρωμες καρναβαλικές στολές. Οι χορευτές στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» φορούσαν κοστούμια ή ντόμινο, όμως έλειψαν οι στολές του Καρναβαλιού, τα καπέλα, οι μάσκες. Υπάρχουν στολές τόσο στην Κοινωφελή Επιχείρηση ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κάποια κοστούμια από το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ, με το κόστος να είναι μηδενικό.
>Η «χρυσόσκονη» της τελετής έναρξης, τα πυροτεχνήματα ήταν απόντα. Το σήμα κατατεθέν κάθε τελετής έναρξης, το οποίο «γράφει» και τηλεοπτικά έλειπε το βράδυ του Σαββάτου. Πόσω μάλλον τώρα που δεν υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος στην πλατεία Γεωργίου, καθώς ήταν άδεια από κόσμο.
> Η προοπτική του μέλλοντος ήταν απούσα. Μας έλειψε το νέο, το διαφορετικό, το κλείσιμο του ματιού στο αύριο και στη συνέχεια, στο νέο που περιμένουμε να έρθει μετά την πανδημία. Καλό και ένδοξο το χθες και η ιστορία του θεσμού, όμως ποια είναι η νέα πρόταση, η νέα ματιά; Πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα;
> Μας έλειψαν οι καρναβαλιστές, αυτοί που αποτελούν την καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού, αυτοί που λύνουν σπαζοκεφαλιές, τρέχουν, χορεύουν, δημιουργούν και δίνουν το στίγμα της γιορτής.
> Μας έλειψε ο παλμός του Πατρινού Καρναβαλιού, αυτός που σε κάνει να σηκώνεσαι από τη θέση σου και να χορεύεις, έστω και αν χορεύεις μόνος σου στο σαλόνι σου.
> Απόντες ήταν οι σοκολατορίχτες, ένα μοναδικό έθιμο που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο Καρναβάλι. Το καλάθι βγήκε για να ρίξει – συμβολικά – ο δήμαρχος σοκολάτες στους συντελεστές της τελετής, όμως έλειπαν οι άνθρωποι του εθίμου, που κάθε χρόνο μας γλυκαίνουν. Ας βλέπαμε την «μπαλκονάτη» έστω και τηλεοπτικά!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News