Καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από χωριά της Τριταίας, στάχτη 40.000 στρ. και αγροτικές υποδομές

Σε ακτίνα 15 χλμ. ο πύρινος εφιάλτης

φωτιά

Τιτάνια η μάχη των 100 και πλέον πυροσβεστών και πτητικών μέσων στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας με δυνάμεις από τη Μακεδονία και την Ηπειρο να μεταβαίνουν προς ενίσχυση στην περιοχή.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1.30μ.μ. της Παρασκευής σε δασική περιοχή στο Μαστραντώνη του Δήμου Ερυμάνθου, πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, με τις ριπές να φθάνουν τοπικά ακόμα και τα 8 μποφόρ. Τουλάχιστον 10 οικισμοί εκκενώθηκαν.

Φωτιά στην Τριταία

Μάχη 100 και πυροσβεστών ακόμα κι από Β.Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που μεταφέρθηκαν (ατύπως) στην «Πελοπόννησο», κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα!

Κατά πληροφορίες της «Π», από το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, μέσα από οικισμούς, κάηκαν ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες στα Μασουραίικα και στην Αγία Βαρβάρα, ενώ σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες στο Κάλφα. Μέχρι τις 3μ.μ., στην περιοχή είχε ηχήσει τρεις φορές το 112. Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Αγία Βαρβάρα και Ράχη, με τους κατοίκους να μετακινούνται προς Κάλφα και Σκούρα αντίστοιχα. Το 112 ήχησε για τρίτη φορά ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν από τις περιοχές Σκούρα και Καρδάση προς τον Κάλφα.

Μετά 4.30μ.μ, με νέα επείγουσα ειδοποίηση η Πολιτική Προστασία κάλεσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Πανουσαίικα να απομακρυνθούν προς το Σταυροδρόμι.

Λίγο μετά τις 5μ.μ. νέα ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε δασική πυρκαγιά στην Αχαΐα, καλώντας τους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή Γάλαρο να απομακρυνθούν προς Πόρτες. Ακολούθησε νέο μήνυμα στις 5.30μ.μ. για μετακίνηση από τις Πόρτες προς τις Βελιτσές και από τον Κάλφα στην περιοχή Λάτα.

Φωτιά στην Τριταία

Φαρμάκης-Ζαΐμης από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε στην «Π»: «Υπήρξε καθυστέρηση στα εναέρια μέσα. Εχουν καεί στάβλοι και αποθήκες. Μέχρι τη δύση του ηλίου τα επίφοβα σημεία ήταν το Μάνεσι και η Ρουπακιάί» . Σύμφωνα με τον κ. Μπαρή, το μέτωπο της πυρκαγιάς, λίγο πριν τις 7μ.μ., εκτεινόταν σε ακτίνα περίπου 15χλμ. με κατεύθυνση τα σύνορα με την Ηλεία. Δυο ώρες μετά, οι φλόγες είχα περάσει στο δάσος Σιμόπουλου.

φωτιά

Οι φλόγες απειλούν κτηνοτροφική μονάδα στον Ερύμανθο

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – Πολιτικής Προστασίας Φωκίων Ζαΐμης, που από την πρώτη στιγμή ήταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, μαζί με τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, δήλωσε στην «Π» αργά χθες βράδυ: «Πυροσβεστική και εθελοντές δίνουν αληθινή μάχη με τις εστίες στο βουνό. Το παρήγορο είναι πως δεν είχαμε θύματα από τη φωτιά, όπως και το ότι δεν μπήκε σε σπίτια. Είναι άξιο απορίας, πάντως, πώς πέρασε η φωτιά με τέτοιο τρόπο ενώ τα οικόπεδα στην περιοχή είχαν καθαριστεί».

Το ΚΚΕ Δυτικής Ελλάδας σχολίασε: «Απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο λαός μας, η ζωή του και το βιός του, αλλά και τα δάση του τόπου μας, είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις φωτιές, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης».

 

Δήμος Ερυμάνθου: Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή της Τριταίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δ.Ε. Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιουνίου. Η φωτιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη και εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η πυρκαγιά στο καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς, Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα έκανε «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και αγροικίες. Δυστυχώς από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν εκατοντάδες ζώα, κυρίως, αμνοερίφια, ενώ αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια. Παράλληλα, τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου και κυρίως, στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Ερυμάνθου από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, θέτοντας όλο τον μηχανισμό του επί ποδός. Μηχανήματα και υδροφόρες συνέδραμαν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, συντονίζοντας το προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για την έγκαιρη εκκένωση των χωριών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ο Δήμος λειτούργησε άμεσα χώρο για την υποδοχή των κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στο δημοτικό κατάστημα Σταυροδρομίου, παρέχοντάς τους φιλοξενία και φροντίδα.

«Οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη σε μία δύσκολη ημέρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, με την επικινδυνότητα να είναι στο επίπεδο ‘4’. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα, έφθασαν με καθυστέρηση. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, πάντως προέχει να αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους συνδημότες μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής», δήλωσε ο κ. Μπαρής.