Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η νέα αύξηση, ποια επιδόματα αυξάνονται
Σύμφωνα με προεκλογικές δεσμεύσεις στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Από 5% έως 6% θα κυμαίνεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2024. Η διαδικασία για την αύξηση θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.
Σύμφωνα με προεκλογικές δεσμεύσεις ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να αυξάνεται ώστε στο τέλος της τετραετίας να ανέλθει στα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μικτός μισθός στη χώρα μας θα ανέρχεται στα 1500 ευρώ.
«Με δεδομένα αυτά ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη που μίλησε στο Newsbeast.
Τι ισχύει για τις τριετίες
Με δεδομένο δε το ποσοστό μείωσης της ανεργίας στο 10,9 για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έρχεται ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για «ξεπάγωμα» των τριετιών οι οποίες είναι παγωμένες από το Φεβρουάριο του 2012. «Σύμφωνα με νομοθετική δέσμευση η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10% θα παρέχει τη δυνατότητα για υπολογισμό των τριετιών και προσαύξηση του κατώτατου μισθού , έως και 30% , δηλαδή 10% για κάθε τριετία και μέχρι τρεις στο σύνολο» επισήμανε η κα Κάρδαρη. Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, που μίλησαν στο Newsbeast κάνουν λόγο για τη δυνατότητα αυτή μέσα στο έτος 2025.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο: «το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα που χωρίζει τους μισθωτούς σε εργαζομένους δύο ταχυτήτων , σε αυτούς που έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους καις σε αυτούς που προσλήφθηκαν από το Φεβρουάριο του 2012 με μηδενική προϋπηρεσία , σε σχέση με τη διαμόρφωση του μισθού τους , δημιουργεί στρεβλώσεις και ανισότητες στην ήδη πληγωμένη και καταρρακωμένη λόγω μνημονίων αγορά εργασίας και πρέπει άμεσα να εκλείψουν και να θεραπευτούν» είπε. και πρόσθεσε πως: «η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας δημιουργεί και μια άλλη στρέβλωση στην αγορά εργασίας, καθώς κάποιοι νέοι που έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά τις 14.02.2012, δεν δύνανται να αποζημιωθούν για αυτή την προϋπηρεσία τους» ανέφερε.
Τα σημαντικότερα επιδόματα που αυξάνονται με βάση τον κατώτατο μισθό
- Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
- Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
- Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
- Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων
- Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων
- Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
- Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News