Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Συγκεντρώσεις υπέρ του Ιμάμογλου, με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η αστυνομία

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνοντας ενάντια στην κίνηση αυτή, η οποία θεωρείται από πολλούς πολιτικά υποκινούμενη

Τουρκία

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνοντας ενάντια στην κίνηση αυτή, η οποία θεωρείται από πολλούς πολιτικά υποκινούμενη. Η αστυνομία επενέβη με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, προσπαθώντας να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς την πλατεία Ταξίμ, έναν συμβολικό χώρο διαμαρτυριών.

Ο Ιμάμογλου, δήμαρχος που εξελέγη με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συνελήφθη χθες, και η κίνηση αυτή έχει ερμηνευτεί ως προσπάθεια να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Εζέλ, προειδοποίησε την αστυνομία να μην χρησιμοποιεί βία, ενώ οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου, ακόμα και από τη φυλακή, συνέχισε να ασκεί κριτική στον Ερντογάν, με ηχητικό μήνυμα που ακούστηκε στο μετρό της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκία

Supporters of Istanbul metropolitan Mayor Ekrem Imamoglu take part in a demonstration outside Istanbul municipality against his detention over a corruption probe in Istanbul on March 19, 2025. Mayor of Istanbul Ekrem Imamoglu, the main opponent of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, was arrested on March 19, 2024 in the morning along with dozens of his aides, elected representatives and members of his party, accused of ‘corruption’, according to the city’s public prosecutor. (Photo by YASIN AKGUL / AFP)

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δικαιολογεί τις ενέργειές της, αναφέροντας ότι οι συλλήψεις και οι έρευνες αφορούν υποκίνηση σε μίσος και εγκλήματα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε τη σύλληψη 37 υπόπτων και την εικονική «περιπολία» στο διαδίκτυο για την καταπολέμηση εγκληματικότητας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με το CHP να προγραμματίζει περαιτέρω συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η σύλληψη του Ιμάμογλου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν αναδεικνύουν τις βαθιές πολιτικές και κοινωνικές διχασμούς στην Τουρκία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Συναγερμος για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος 2 μηνών – Μαστοράκου στο pelop.gr: «Ελεγχόμενη κατάσταση»

Αχαΐα: Σοκάρουν στοιχεία …για ανήλικους, παιδιά με τσιγάρα και σεξουαλική κακοποίηση!

Μυστήριο στου Ζωγράφου: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο οδόστρωμα

Ανοιξιάτικη διάθεση στον καιρό: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η πρόγνωση για την 25η Μαρτίου- Τι λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Οι «επίμαχες φράσεις» της εισαγγελέως που οδήγησαν σε διαθεσιμότητα την Αγγελική Τσιόλα

Πάτρα: Εντονη δυσαρέσκεια του υπ. Παιδείας για τον γυμναστή και «μοντελάκια» μαθήτριες, τι ισχυρίζεται, η απάντηση της «Π»

ΑΑΔΕ: Σαφάρι με τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακά εργαλεία για φοροδιαφυγή, ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο

Δώρο Πάσχα – Άνεργοι: Ποιοι θα το λάβουν και πώς, όλες οι λεπτομέρειες