Κόντρα στη Βουλή για τα υπερκέρδη: Τι είπαν Τσίπρας και Μητσοτάκης

Μείωση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης ζήτησε ο Αλεξης Τσίπρας. Το παράδειγμα της Βρετανίας επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις επιπτώσεις ενός μη κοστολογημένου προγράμματος. Σφοδρή κόντρα και για τη ΔΕΗ

Κόντρα

Γύρω από τους βασικούς άξονες των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν τις πρωτολογίες τους κινήθηκαν οι Αλεξης Τσίπρας και Κυριακος Μητσοτάκης κατά τις δευτερολογίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωνει την κριτική που του ασκείται για «ειδυλιακή εικόνα», και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά με το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και της αύξησης των επιτοκίων λόγω μη κοστολογημένου προγράμματος μείωσης φόρων που ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιμονή του πρωθυπουργό να μην μειώνει το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν όπως είπε στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες οι χώρες που έχουν μειωσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Εσείς γιατί επιμένετε σ’ αυτό;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στο ερώτημα που του είχε θέσει ο πρωθυπουργός για το ποιους θα φορολογήσει για να βρει τα πέντε δισεκ. να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, τόνισε ο κ. Τσίπρας «σας λέμε ότι εμείς θα υπερφορολογήσουμε αυτούς που έχουν τα αστρονομικά υπερκέρδη» αναφερόμενος πριν από όλα στις εταιρείες ενέργειας.

«Η δική μας αντίληψη βασίζεται στη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως, μη συγκρίνετε διαρκώς με την περίοδο των μνημονίων, εσείς βάλατε την Ελλάδα στα μνημόνια, δεν την βάλαμε εμείς και είχατε την τύχη να αναλάβετε όταν εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα για έλλειψη βούλησης στην φορολόγηση των υπερκερδών πως ο μηχανισμός από 1ης Ιουλίου δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη γιατί τα αποσπά από τις εταιρείες εν τη γενέσει τους. Αυτός ο μηχανισμός θα υιοθετηθεί από τη ΕΕ, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως ίσως ενοχλεί, ότι η Ελλάδα αναδειχτηκε σε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας για την ακρίβεια στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έστω και με καθυστέρηση η ΕΕ κινείται στη κατεύθυνση της υιοθέτησης της θέσης της χώρας που τη στηρίζουν άλλες 15 χώρες, δηλαδή της επιβολής κάποιου είδους πλαφόν (ανώτατο όριο στη χονδρεμπορική τιμή).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε απαντώντας στη κριτική Τσίπρα για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια αυξάνονται από την ΕΚΤ, ωστόσο κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κοιτάξτε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία».

Πήγε η πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ένα δικό της «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ή του Μάντσεστερ, όπως αλλιώς και να το πείτε, εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα και οι αγορές την τιμώρησαν. Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι αγορές αν ξαναρχόσασταν στα πράγματα, θα ήταν απόλυτη καταστροφή. Αν σκεφτείτε τι συμβαίνει σε μια χώρα του G7με δικό της νόμισμα, σκεφτείτε τι θα γίνει σε μια μικρή χώρα με πρόβλημα χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας δε στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι παράγοντας αστάθειας τόνισε ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι το 7ο θαύμα όπως λένε οι FT. Αλλά όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα πείτε στον ξαδερφό σας (σ.σ. εννοεί τον Γιώργο Τσίπρα), ότι δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε τα παίρνει από την κυβέρνηση.