Κορονοϊός – Μέτρα: Ποιοι περιορισμοί σταματούν από Δευτέρα

Το σήμα για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού δίνει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

μέτρα

Οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού που επιβλήθηκαν πριν από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς αποσύρονται σταδιακά, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Βασική εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επιστροφή των όρθιων πελατών στη διασκέδαση, η οποία θα τονώσει έναν κλάδο που δοκιμάστηκε από την πανδημία. Τα μπαρ- εστιατόρια, τα κλαμπ, τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι χώροι, από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου δεν θα έχουν καθήμενους θαμώνες, κάτι που θα δώσει μια ανάσα στα ταμεία τους,

Η εισήγηση της κυβέρνησης είναι επίσης να επιτραπούν ξανά οι σχολικές εκδρομές και τα συνέδρια αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα. Αν και η εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταργηθεί εντελώς ο περιορισμός, οι ειδικοί φέρεται να προκρίνουν σε πληρότητα στο 50% από 10% που ισχύει σήμερα.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η εισήγηση είναι να καταργηθούν και οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Κλειδί» η πτωτική πορεία των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Η αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας (διασωληνωμένοι και θάνατοι) δημιουργεί το έδαφος για άρση των περιορισμών, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ειδικοί. Το δρόμο ανοίγει και το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι επικίνδυνη για τους εμβολιασμένους, ενώ όσοι δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία τους έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, παρότι όλη η επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνηση απευθύνουν συνεχώς έκκληση να το πράξουν.

Η απόφαση για την άρση των μέτρων είναι πρωτίστως πολιτική και ακολουθεί την τάση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή στην κανονικότητα και συνύπαρξης με τον ιό.

Άρση των μέτρων μόνο για τους εμβολιασμένους
«Και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα (Πρώτο Πρόγραμμα).

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους και ότι αυτό θα συνεχιστεί. «Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν «και να μην είναι “χύμα”».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών αποκριάτικων γιορτών.

Για τις απόκριες όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να θυσιαστούν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό αλλά και για να είναι ομαλή η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από τις κρουαζιέρες.

Ο συνωστισμός στις καρναβαλικές παρελάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας. Το απαγορευτικό ωστόσο συζητείται να μην ισχύσει για μικρές αποκριάτικες γιορτές.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι έχουμε μια καθοδική πορεία που δείχνει μια σταθερότητα, αλλά είμαστε πολύ ψηλά όσον αφορά τη διασπορά. Δε θέλουμε να έχουμε υπερμετάδοση, καθώς αυτό θα ανέστρεφε τους σκληρούς δείκτες που έκαναν πολύ καιρό να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία που είναι αργή» δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δικαιολογώντας τη θέση του να μη γίνουν και φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.