Κορονοϊός: Ποιες οι αλλαγές που επέρχονται στα σούπερ μάρκετ – Πως θα γίνονται οι αγορές
θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επιβολή νέων μέτρων στα σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να μπει πλαφόν όσον αφορά τους καταναλωτές.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, μετά την εφαρμογή των μέτρων σε ανεμβολίαστους πολίτες σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίουσε σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση των ατόμων ανά τετραγωνικό, με πιθανότερο σενάριο να είναι η αναλογία εισόδου 1 πελάτης ανά 5 τ.μ.
Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα
Βάσει του ΦΕΚ αυτό που ισχύει σήμερα είναι 1 πελάτης ανα 2 τμ μέτρα γεγονός που είχε οδηγήσει την πλειοψηφία των σουπερ μάρκετ να λειτουργούν χωρίς να δίνουν κάρτα εισόδου στους καταναλωτές προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά για να ψωνίσουν, ελέγχοντας παράλληλα τον αριθμό που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. Υπενθυμίζεται οτι πριν η πληρότητα ήταν ένας πελάτης ανά 9 τ.μ.
Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι αυτή τη στιγμή μπορούν να μπουν στο σούπερ μάρκετ χωρίς rapid test όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα φαρμακεία αλλά και τις εκκλησίες.
Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων), οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι θα πρέπει:
1. Να κάνουν υποχρεωτικά χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία.
Επιπλέον, απαιτείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα
Για το θέμα των σούπερ μάρκετ μίλησε στον RealFm 97,8 και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», τόνισε. «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ.
Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.
Οικονόμου – «Πρόσθετα μέτρα στα σούπερ μάρκετ αν αυτό απαιτηθεί»
Σε ανάλογη ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου είπε πως «ανοιχτή» δηλώνει η κυβέρνηση σε πρόσθετα νέα μέτρα και σε προσαρμογές στα σούπερ μαρκετ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς.
Γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς σε συνέντευξή του την Κυριακή γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε.
Ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τους περιορισμούς, στο στόχαστρο των οποίων είναι οι ανεμβολίαστοι.
Μητσοτάκης: «Όχι» σε lockdown και μέτρα για εμβολιασμένους – Δραματική έκκληση προς ανεμβολίαστους
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα μπει σε νέο lockdown, ούτε και θα υπάρξουν μέτρα για τους εμβολιασμένους, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
«Ξεκινώ με την έξαρση της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Είναι σαφές πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα, που επιφέρει και απώλειες στην χώρα μας», είπε και σημείωσε: «Έχουμε όμως το εμβόλιο και αυτό κάνει την διαφορά, αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να κυκλοφορεί».
«Χάνονται ζωές αχρείαστα», είπε, κάνοντας έκκληση σε όσους δεν το έχουν πράξει να εμβολιαστούν. «Η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου και του ιερέα που θα πρέπει να διδάξει την πίστη στη ζωή. Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος», τόνισε.
Οι τέσσερις βασικές θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία:
Πρώτον δεν θα ξαναυπάρξει lockdown στην χώρα.
Δεύτερον οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
Τρίτον η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται.
Τέταρτον η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών.
Πηγή: dnews.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News