Με AI και tablet οι νεκροτομές στην Ελλάδα – Ριζική αναδιοργάνωση μετά τα σκάνδαλα Πάτρας

Ψηφιακή επανάσταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δρομολογεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αξιοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις για τις υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου. Οι νεκροψίες μπαίνουν στην εποχή του tablet, με αυτόματη σύνταξη πορισμάτων και σαρωτικές αλλαγές σε όλη τη χώρα.

Με AI και tablet οι νεκροτομές στην Ελλάδα – Ριζική αναδιοργάνωση μετά τα σκάνδαλα Πάτρας

Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλάζουν ριζικά οι διαδικασίες στις νεκροψίες και νεκροτομές στην Ελλάδα. Μετά τις υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου και τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διαφάνεια, την ταχύτητα και την επιστημονική εγκυρότητα των εκθέσεων.

Η καθυστέρηση στη σύνταξη των πορισμάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις έφτανε ακόμα και τα τρία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και την απαλλαγή κατηγορουμένων από τα δικαστήρια. Σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για ανεπαρκείς διαδικασίες και έλλειψη τεχνολογικής υποστήριξης, η εικόνα της Υπηρεσίας είχε κλονιστεί σοβαρά.

Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Πάτρας: «Δεν ήταν πια υπηρεσία – ήταν ακυβέρνητο σώμα» – Τι προανήγγειλε

Πλέον, με την εφαρμογή ενός καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος, οι ιατροδικαστές θα χρησιμοποιούν tablet με ενσωματωμένη φωνητική λειτουργία, που θα τους επιτρέπει να περιγράφουν τα ευρήματά τους προφορικά. Η εφαρμογή, αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2025. Θα μπορεί να λαμβάνει εικόνες της σορού και με τη βοήθεια βάσεων δεδομένων και τεχνολογίας AI, να επεξεργάζεται τα στοιχεία και να συντάσσει αυτόματα προσχέδιο ιατροδικαστικής έκθεσης.

Το ψηφιακό αυτό προσχέδιο θα μπορεί να τροποποιηθεί από τον ίδιο τον ιατροδικαστή, ο οποίος θα έχει πάντα τον τελικό λόγο, μειώνοντας όμως τον κίνδυνο σφαλμάτων και την καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης.

Η μεταρρύθμιση δεν σταματά εκεί. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί πειθαρχικοί έλεγχοι σε ιατροδικαστές, με ποινές που κυμαίνονται από επίπληξη έως παύση για έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, τέσσερις ιατροδικαστές τελούν σε δυνητική αργία –τρεις εξ αυτών για την υπόθεση Πισπιρίγκου– ενώ σε τρεις έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις και για δύο εκκρεμούν διαδικασίες. Παράλληλα, η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών έχει ανασταλεί.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε επίσης σε προσλήψεις 32 νέων ιατροδικαστών, σε αλλαγή του τρόπου πρόσληψης νεκροτόμων, καθώς και στη σύσταση νέας δομής, της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής. Ορίστηκε υποχρεωτικό ελάχιστο περιεχόμενο για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, συγκροτήθηκε Τριμελής Επιτροπή Επανελέγχου, και δημιουργείται Κώδικας Δεοντολογίας.

Σημαντικές υποδομές έχουν δρομολογηθεί: νέα τοξικολογικά εργαστήρια σε Πειραιά και Πάτρα, σχεδιασμός για νέα νεκροτομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ρύθμιση για την ταφή δεκάδων αζήτητων σορών που για χρόνια παρέμεναν αταυτοποίητες στα ψυγεία του νεκροτομείου Αθηνών.

Η νέα εποχή στην ιατροδικαστική πρακτική δεν επιδιώκει μόνο τεχνολογική αναβάθμιση αλλά και ηθική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού σε έναν κρίσιμο θεσμό της δικαιοσύνης.