Μεταναστευτικό: Τα βήματα και οι γραμμές που θέτει η κυβέρνηση – «Αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική»

Σημειώνεται πως τα ζητήματα της μετανάστευσης «πρωταγωνιστούν» στην ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την επόμενη πενταετία.

Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος σήμερα (25/6) το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής και ασύλου. «Η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» σημείωσε.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ευκαιρία εμπλουτισμού του εργατικού δυναμικού της χώρας με νόμιμους μετανάστες, μετά από διμερείς συμφωνίες.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η χώρα, όπως γνωρίζετε, υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας. Εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Πόροι από τους οποίους η Ελλάδα, προφανώς, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να καλύψουμε ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα συνεχίσουμε στη γραμμή αποθάρρυνσης και καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης
«Καλούμαστε να συνεχίσουμε στη γραμμή που θέσαμε όσον αφορά την αποθάρρυνση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα προσπορίσει και ωφέλειες που η ελληνική οικονομία χρειάζεται» είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά, όπως επισημαίνει, βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2020 μέχρι σήμερα στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Ενδεικτικά, σημείωσε:

«Το υπουργείο συμμετέχει σε όλες τις διυπουργικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παράνομη μετανάστευση. Και θέλω να τονίσω ότι στον τομέα αυτόν τα δείγματα γραφής τα οποία έχει δώσει η κυβέρνησή μας είναι πιστεύω θετικά. Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού. Στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες αυτή τη στιγμή σε δομές, όταν θυμόμαστε το νησί σε άλλες εποχές να έχει 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες».

Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων

Ειδική ήταν η μνεία του κ. Μητσοτάκη στις πολιτικές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Έχει γίνει μία αξιοσημείωτη δουλειά, παρέχοντας φροντίδα, προστασία, περίθαλψη αλλά και μέλλον σε πονεμένες ψυχές, οι οποίες έφτασαν στην πατρίδα μας από πολύ -θα έλεγα- τραυματικά περιβάλλοντα και κουβαλώντας τα δικά τους πολύ δύσκολα προσωπικά βιώματα. Έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει προσφέρει στα παιδιά αυτά την ασφάλεια, τα έχει πάρει από τον δρόμο και από εν δυνάμει παραβατικές συμπεριφορές και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να οραματιστούν, εφόσον το επιθυμούν -γιατί όχι;- ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας» είπε ακόμη.

Ακόμη δύο μέτωπα προς διαχείριση είναι οι νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και η ενσωμάτωση εκείνων των δικαιούχων ασύλου που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία σήμερα να βρούμε προσωπικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως τα ζητήματα της μετανάστευσης «πρωταγωνιστούν» στην ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την επόμενη πενταετία.

Διαβάστε  επίσης:

«Εμείς δεν είμαστε Πατρινοί; Δηλαδή, μόνο το κέντρο είναι Πάτρα;» – Καταγγελίες κατοίκων της Αγυιάς στην «Π» για φίδια και τρωκτικά

Φωτιά στο Αντίρριο: Φωτογραφία ντοκουμέντο από το Canadair, η στιγμή που χτυπά σε δέντρο ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ξεκινά το ξήλωμα της Μαιζώνος για πεζοδρόμηση

ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ζήτησε επίσημα εσωκομματικές εκλογές – Η απάντηση του κόμματος

Αντίρριο: Λίγο καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς – Άνοιξε η Ιόνια Οδός