Μητσοτάκης από την τετραμερή στο Παρίσι: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας – Έμφαση στη στήριξη Λιβάνου και Συρίας
Καίρια μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο, τις προσφυγικές ροές και τις εξελίξεις στον Λίβανο και τη Συρία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας–Γαλλίας–Κύπρου–Λιβάνου, με συμμετοχή και της Συρίας μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Παρίσι.

Την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και ενίσχυσης της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του μετά την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ενεργή παρουσία της Γαλλίας στις εξελίξεις της περιοχής είναι καθοριστικής σημασίας», ενώ χαρακτήρισε Ελλάδα και Κύπρο «πυλώνες σταθερότητας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου έχει «βάθος και συνέχεια» και εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση του Λιβάνου. Όπως σημείωσε, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης και η εκλογή προέδρου στον Λίβανο αποτελεί σημαντικό βήμα. «Ένας σταθερός Λίβανος λειτουργεί ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει έμπρακτα τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, ώστε να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία, κυρίως στον ευαίσθητο νότιο τομέα της χώρας. «Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνημένη εκεχειρία για να μη δημιουργηθεί νέο μέτωπο συγκρούσεων», προειδοποίησε.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είχε την πρώτη συνομιλία με τον νέο πρόεδρο της χώρας. «Του μετέφερα ξεκάθαρα το ισχυρό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Συρίας, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τις πρόσφατες σφαγές και εγκλήματα», δήλωσε. Ζήτησε με έμφαση να υπάρξει λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Κλείνοντας, διατύπωσε την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση της Συρίας που αναμένεται να ανακοινωθεί θα είναι «συμπεριληπτική» και αντιπροσωπευτική του πολυεθνοτικού και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της χώρας, θέτοντας ως όρο για την άρση κυρώσεων την προστασία όλων των μειονοτήτων και τη διασφάλιση συμμετοχικής πολιτικής διαδικασίας.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Πως επηρεάζει η παρέμβαση του Αρείου Πάγου τη Δικαιοσύνη στη δίκη της «Αχαϊκής»
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ μετά τα 7,7 Ρίχτερ, η σπάνια έκκληση από τη χούντα ΒΙΝΤΕΟ
«Βροχή» επιδομάτων τη Δευτέρα: Ποιοι πληρώνονται και τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα
Δένδιας: Αυξήσεις 13% έως 20% στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το νέο μισθολόγιο και η Ατζέντα 2030
Πάτρα: SOS για την πλαζ, στην Κτηματική για παράνομες αμμοληψίες
Επαφές Φαρμάκη με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, αποδοχή πρόσκλησης από Ελπιδοφόρο ΦΩΤΟ
Αγορά: Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει
Καιρός: Ξεχάστε τα 30άρια – Η Άνοιξη ξαναφοράει το μπουφάν της
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News