Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Μόνη οριστική, η πολιτική λύση των δύο κρατών Ισραήλ- Παλαιστίνης – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Κατά την διάρκεια της Συνόδου χθες συζητήθηκε η κρίση στη Μέση Ανατολή και σήμερα θέματα οικονομίας και ευρωζώνης.
Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η μόνη οριστική λύση είναι η πολιτική λύση των δύο κρατών.
«Καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο, από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο, από την άλλη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα και θεωρώ πως η απόφαση για παύσεις πυρός για ανθρωπιστικές ανάγκες, στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε, πως η λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό επανέρχεται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, «το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ θα επιλυθεί μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις του Ερντογάν για τη Χαμάς είναι εκτός κλίματος, ενώ επανέλαβε ότι για τη χώρα μας η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Πρόσθεσε, δε,το ότι διαφωνούμε με την Τουρκία δεν πρέπει να επηρεάσει το του πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει, σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μηταοτάκης και επισήμανε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη του την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Ειδικότερα σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κατά πόσον η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και ειδικότερα έναντι της Χαμάς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εν εξελίξει ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, όποιος δει τις θηριωδίες που διέπραξε είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, θα έλεγα λοιπόν πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα όμως το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πως μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο πρόβλημα του μεταναστευτικού τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρώτη προτεραιότητα η διαχείριση του φαινομένου».
Τι είπε για τα άλλα θέματα της Συνόδου
Σε ερώτηση για τις επιδιώξεις της Ελλάδος στη συζήτηση περί αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση, προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πέραν του κονδυλίου που προβλέπεται για την Ουκρανία, εγώ όμως κατέστησα πολύ σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το Προσφυγικό και τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για τη στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για μία δίκαιη παρέμβαση. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προγραμματισμένη εδώ και καιρό μετάβαση την επόμενη Παρασκευή στο Πεκίνο και επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και τον Κινέζο ομόλογο του. Σε ό,τι αφορά στη σημερινή Σύνοδο της Ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση για την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια από τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ. «Από μαύρο πρόβατο, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού λαού και κακώς ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία. Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο σωστό δρόμο και διεμήνυσε πως επιθυμεί η ίδια να έχει την εθνική ιδιοκτησία των παρεμβάσεων για τη μείωση του χρέους, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη δρομολογήσει και υπογραμμισε την έμφαση της Αθήνας στην εξαίρεση των αμυντικων δαπανών από τον τρόπο υπολογισμού τους που κάνει η ΕΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News