Νέα κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Γηροκομειού: «Σε κακοκαιρία θα βουλιάξουμε»
Εκδηλη ανασφάλεια στο καμένο Γηροκομειό της Πάτρας ενόψει βροχοπτώσεων. Νομική θωράκιση κατοίκων, που αποφάσισαν να παλέψουν πιο δυναμικά.
Η λέξη «ανησυχία» είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το πώς νιώθουν οι κάτοικοι του Γηροκομείου μετά τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού και ενόψει των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ανοικτή συνάντηση στην πλατεία Κυδωνιάτη, στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας πενταμελούς επιτροπής αγώνα, η οποία θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και με τη νομική θωράκιση των κατοίκων. Το κλίμα φανέρωσε την έκδηλη ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα και χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις αγωνίας που έγιναν, όπως: «Σε μια νέα μεγάλη κακοκαιρία θα βουλιάξουμε όλοι» ή «Αν δεν πεθάνουμε από τη λάσπη, θα πεθάνουμε από τον καρκίνο, λόγω του αμίαντου και των τοξικών που θα κατεβάσει το νερό στα σπίτια μας».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού Ντίνα Παπάκου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Προχωρούμε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα παλέψει πιο δυναμικά για τα δίκια μας. Ενημερώσαμε άπαντες για το πρόβλημά μας, όμως τα πάντα κινούνται αργά. Από το Δασαρχείο, μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε να κάνουμε αίτηση έκτακτης ευκαρπίας και να κοπούν τα δέντρα από εμάς τους ίδιους. Εμείς, όμως, θέλουμε τα δέντρα να κοπούν από το Δασαρχείο, όπως πρέπει και με τη σωστή σειρά. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η Ιερά Μονή Γηροκομείου, μας ενημέρωσαν ότι θα φτιάξουν αυτά που τους αναλογούν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πατρέων, μας ενημέρωσε εγγράφως ότι αναμένει την απόφαση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ότι θα φτιάξουν τοιχίο στην οδό Ιγνάτιου και τοιχίο αντιστήριξης επί της οδού Υπαπαντής. Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προβεί στον καθαρισμό του ανοικτού ρέματος και λίγο προς τα κάτω».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Μιχάλης Αναστασίου, ανέφερε τα εξής: «Σε κάποια πράγματα βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε με τη Μητρόπολη ούτε με το Δασαρχείο. Γι’ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύμφωνο με το Ινστιτούτο Γεωδυναμικων Ερευνών. Μόνον έτσι θα αναγκαστούν όλες οι υπηρεσίες να απαντήσουν. Αυτό το είδαμε και στην κατολίσθηση στον Ασύρματο. Θα είναι ένα όπλο παραπάνω η έκθεση του Ινστιτούτου. Η Διεύθυνση Εργων Υποδομής κατέληξε ότι, πέρα από τα κορμοδέματα, πρέπει να γίνουν και ζαρζανέτ (σ.σ. αντιπλημμυρικά πλέγματα) προκειμένου να σταματάει η απότομη ροή του νερού. Αυτό, βέβαια, απαιτεί ένα υψηλό κόστος που φτάνει στα 4-5εκ. Μια προσωρινή λύση, λοιπόν, είναι να οδηγήσουμε τα νερά να μην πάνε στα καμένα, με ένα τοιχίο στο ρέμα της οδού Υπαπαντής, το οποίο θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα».
Η Ντίνα Παπάκου πρόσθεσε και τα εξής: «Ευτυχώς οι βροχές των προηγούμενων ημερών δεν ήταν τόσο ισχυρές ώστε να δούμε φαινόμενα που θα δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα, ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Εχουν περάσει ήδη δυο μήνες, η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι παρεμβάσεις έπρεπε να είχαν γίνει».
Παρών στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν και ο πρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Αργά χθες βράδυ έγινε γνωστή και η Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα αποτελείται από κατοίκους της συνοικίας Γηροκομείου και ιδιαίτερα της οδού Υπαπαντής, εκεί όπου κινδύνεψαν και τα περίσσοτερα σπίτια από τις φλόγες της φωτιάς του καλοκαιριού. Αναλυτικά η Επιτροπή Αγώνα θα αποτελείται από τους Θανάση Σταμάτη, Μαρία Σταυροπούλου, Κώστα Παριανό, Χρήστο Σολωμό και Κώστα Πετρόπουλο. Η Επιτροπή πιάνει δουλειά από σήμερα κιόλας, αναζητώντας νομική κάλυψη και ξεκινώνοντας θεσμικές επαφές.
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Μια σειρά σοβαρών ζητημάτων έθεσαν οι κάτοικοι του Γηροκομειού στη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κυδωνιάτη. Η κ. Μπαρδάκη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «κινδυνεύουμε και από χημική μόλυνση, καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα αμιάντου στα ρέματα, παλιά αυτοκίνητα, λάστιχα και τοξικά. Ολα αυτά είναι καρκινογόνα».
Η κ. Αδαμοπούλου τόνισε ότι «όπως έγιναν οι καθαρισμοί, τα πράγματα, πλέον, είναι πιο επικίνδυνα», ενώ η Ντίνα Παπάκου επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε πάλι όλες τις σχάρες γιατί υπάρχει κίνδυνος να είναι βουλωμένα φρεάτια…».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και ότι «οι κάτοικοι έχουν θέμα και με τη ΔΕΥΑΠ και το πώς θα φτάσει το νερό σε όλες τις περιοχές». Οπως είπε η Ντίνα Παπάκου: «Και η οδός Αγίου Τρύφωνος έχει λίγο νερό. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πρέπει να μπει μια δεξαμενή ψηλά. Είχαμε προτείνει να μπει στον κοινόχρηστο χώρο κοντά στη ”Μέριμνα”».
Ο Χρήστος Σολωμός προέβλεψε ότι «εάν βρέξει θα γεμίσει όλη η οδός Υπαπαντής, το νερό θα βγει στου Καραπατάκη και όλα τα σπίτια θα πλημμυρίσουν και θα πάμε σε δεύτερη καταστροφή». Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος, συνταξιούχος νομικός, σχολίασε τα εξής: «Χρειάζονται δυο πράγματα. Επιτροπή και δικηγόρος. Χθες κιόλας! Για να δούμε και ποιοι βάζουν εμπόδια ή αδρανούν και τι ευθύνες έχουν. Εχουν περάσει δύο μήνες αδράνειας και όλοι μάς λένε ότι είναι εντάξει, χωρίς να ξέρουμε καν ποιος είναι ο συντονιστής όλων των εμπλεκόμενων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίγιο: Σήμερα το «αντίο» στη Στάμω Ζαπάντη, βρέθηκε νεκρή στο γραφείο της
Από πνιγμό ο θάνατος του δημοσιογράφου Παύλου Γερακάρη
Τζόρτζια: 14χρονος μαθητής ο δράστης των πυροβολισμών με 4 νεκρούς σε σχολείο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News