«Νταντάδες της γειτονιάς»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

νταντάδες

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αιτήσεις για την πιστοποίηση των επιμελητών και των επιμελητριών», τόνισε για το πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι γυναίκες πιστοποιημένες, αλλά και άνδρες μπορούν να είναι πιστοποιημένοι, δηλαδή επιμελητές – επιμελήτριες όπως ορίζονται στον νόμο. Θα προσέχουν βρέφη από 2 μηνών έως 2- 2,5 ετών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «έτσι και αλλιώς, υπάρχει παροχή φροντίδας αυτού του είδους στα σπίτια», καθώς «πολλά νέα ζευγάρια για ένα χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση των παιδιών τους, χρειάζονται έναν άνθρωπο στο σπίτι».

«Είναι μια εργασία που δεν είναι καταγεγραμμένη, θεωρείται και “μαύρη εργασία” πολλές φορές. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πιστοποιημένοι, θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστικές εισφορές, οπότε ταυτόχρονα θα είναι και καταγεγραμμένοι μέσω του μητρώου», εξήγησε.

Σύμφωνα με την ίδια, σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ένα πτυχίο – είτε από ΕΠΑΛ, είτε από ΙΕΚ, είτε από διάφορες σχολές Βρεφονηπιοκόμων. Επίσης, θα πρέπει να καταθέσουν μια ψυχιατρική γνωμάτευση, να γνωρίζουν από παροχή Πρώτων Βοηθειών σε βρέφη και να προσκομίσουν αντίγραφο Ποινικού Μητρώου.

«Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η εκπαίδευση για τον γενικό πληθυσμό, πέρα δηλαδή από όσους έχουν κάποιο πτυχίο, γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στα σπίτια άνθρωποι που δεν έχουν πτυχίο. Αλλά πλέον θα πρέπει να έχουν μια εκπαίδευση για να είναι πιστοποιημένοι», δήλωσε.

Όπως είπε η κυρία Συρεγγέλα, το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση με 250 ευρώ τα οποία θα δίνονται στην οικογένεια, αφού πρώτα έχει πληρώσει το εργόσημο στην νταντά.

«Για το 8ωρο η επιδότηση που θα κάνουμε θα είναι 250 ευρώ. Για 4ωρο η επιδότηση θα είναι 150 ευρώ είτε για άνεργες, είτε για γυναίκες που θα είναι σε ημιαπασχόληση. Πάμε με το ατομικό εισοδηματικό κριτήριο της μαμάς, όχι με το οικογενειακό. Και είναι αρκετά υψηλό μέχρι 24.000 ευρώ γιατί θέλουμε να κάνουμε ενίσχυση της γυναικείας εργασίας.

Βλέπουμε πολλές φορές, όταν είναι τα παιδιά μικρά, οι μητέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Θέλουμε λοιπόν να τους βοηθήσουμε στην καθημερινότητά τους ώστε να μην υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Και να βρουν έναν άνθρωπο που να είναι πιστοποιημένος», επισήμανε.

«Θα είναι μια οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ είτε για να υπάρχει μια νταντά στο σπίτι, είτε μια νταντά να κρατά 2-3 βρέφη στο χώρο της. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο στην περιφέρεια, σε ένα χωριό για παράδειγμα, όπως δεν υπάρχουν βρεφικοί σταθμοί, ένας άνθρωπος μπορεί να κρατάει τα παιδιά 2-3 γυναικών ώστε αυτές να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους», πρόσθεσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

«Αν ρίξουμε μια ματιά στο ίντερνετ, θα δούμε ότι είναι πολύ μεγάλη η παροχή φροντίδας στο σπίτι, η οποία δεν είναι καταγεγραμμένη. Τώρα θα είναι καταγεγραμμένη, θα υπάρχει πιστοποίηση. Βλέπουμε ότι δουλεύουν άνθρωποι μα μαύρη εργασία στα σπίτια, δουλεύουν στην παροχή φροντίδας και δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «μέσω της πλατφόρμας οι γονείς θα μπορούν να έρθουν σε επαφή και να δουν τους ανθρώπους στους οποίους θα εμπιστευθούν το παιδί τους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πάμε να κάνουμε ως κράτος είναι να δώσουμε μια πιστοποίηση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

«Κριτήριο είναι το ατομικό εισόδημα της μητέρας, όχι το οικογενειακό. Στόχος όταν τελειώνει η άδεια μητρότητας, και αρχίζουν οι δυσκολίες για το που θα αφήσει το βρέφος, να βοηθήσουμε σε αυτό και να βοηθήσουμε και τις ελεύθερες επαγγελματίες που δεν δικαιούνται άδεια μητρότητας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και τις γυναίκες οι οποίες μπορεί να δουλεύουν σε ώρες κατά τις οποίες δεν είναι ανοιχτοί βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να δουλεύουν στην εστίαση για παράδειγμα, ή ως νοσηλεύτριες», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», ξεκινά πιλοτικά σε 33 δήμους, «περίπου σε 2-3 δήμους ανά Περιφέρεια και μετά θα προχωρήσει καθολικά σε όλη τη χώρα», όπως είπε η κυρία Συρεγγέλα. Συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια μέχρι το 2023.