Οι δύο εκδοχές για την τιμωρία σε Φουρνιέ και Ναν
Η λεπτομέρεια που σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο Ολυμπιακός νίκησε 99-88 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στον 3ο τελικό, που σημαδεύτηκε από πολλά…παρατράγουδα. Το θέμα είναι πλέον η ποινή που θα επιβληθεί σε Φουρνιέ και Ναν που αποβλήθηκαν.
Όλα τα βίντεο με τη φάση του Φουρνιέ, την αποβολή του και όσα έγιναν
Συγκεκριμένα, ο Φουρνιέ δέχθηκε τεχνική ποινή από τους διαιτητές λόγω της χειρονομίας που έκανε τους οπαδούς του “τριφυλλιού” και αποβλήθηκε – επειδή νωρίτερα είχε χρεωθεί με αντιαθλητικό φάουλ – ενώ λίγο αργότερα αποβλήθηκε και ο Κέντρικ Ναν έπειτα από τεχνική ποινή που δέχθηκε επειδή έβαλε το δάκτυλό του στο πρόσωπο του διαιτητή Γιώργου Θεωνά, αφού και αυτός είχε χρεωθεί νωρίτερα με αντιαθλητικό φάουλ.
Αυτή η συμπεριφορά των δύο σταρ των “αιωνίων”, όμως ενδέχεται να τους δημιουργήσει μπελάδες, αν κληθούν από τον Αθλητικό Δικαστή για όσα γράφηκαν στον Φύλλο Αγώνα, ειδικά αν κληθούν με βάση το άρθρο 74, άρθρο 2 περί δυσφήμισης του αθλήματος.
Αυτός ο κανονισμός αναφέρει σε ένα σημείο: “Δυσφήμιση του αθλήματος θεωρείται κάθε πράξη, ενέργεια ή παράλειψη που δυσφημεί το άθλημα της καλαθόσφαιρας στην συνείδηση του φίλαθλου κόσμου λόγω της προβολής/δημοσιότητας που έλαβε το συγκεκριμένο περιστατικό ή προβλέπεται ειδικά στους σχετικούς Κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ”.
Κοινώς, αν ο Αθλητικός Δικαστής κρίνει πως οι χειρονομίες του Φουρνιέ προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και η χειρονομία του Ναν προς τον διαιτητή Θεωνά αποτελεί δυσφήμιση του αθλήματος, τότε θα τους καλέσει σε απολογία. Με βάση τον ίδιο κανονισμό, υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας των δύο σταρ, αφού παρακάτω (Άρθρο 74, παράγραφος 2, Section Δ, υποκατηγορία β΄.) αναφέρεται το εξής:
“Στους αθλητές επιβάλλονται οι ποινές: β. Αποκλεισμός συμμετοχή σε αγώνες από μία (1) έως πέντε (5) αγωνιστικές ημέρες ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος και χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 3.000 ευρώ”.
Αυτή η λεπτομέρεια που ίσως κάνει τη διαφορά
Όμως πρέπει να διευκρινιστεί εδώ κάτι σημαντικό για τους Φουρνιέ και Ναν για την αποβολή τους: Οι δύο σταρ δεν αποβλήθηκαν λόγω των χειρονομιών τους. Δεν αποβλήθηκαν δηλαδή απευθείας, αλλά επειδή νωρίτερα αμφότεροι – σε διαφορετικές φάσεις – είχαν χρεωθεί με αντιαθλητικό φάουλ.
Βάσει κανονισμών, ένας παίκτης αποβάλλεται αν χρεωθεί με δύο τεχνικές ποινές ή δύο αντιαθλητικά φάουλ ή από μία τεχνική ποινή και ένα αντιαθλητικό φάουλ. Τόσο ο Φουρνιέ, όσο και ο Ναν, εμπίπτουν στην 3η κατηγορία.
Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική για έναν πολύ βασικό λόγο, κάτι που φαίνεται και στο Φύλλο Αγώνα: Και στις δύο περιπτώσεις οι διαιτητές δεν κάνουν λόγο για αποβολή λόγω χειρονομιών ή υβριστικής συμπεριφοράς, αλλά για τεχνική ποινή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
“Τεχνική ποινή στον Εβάν Φουρνιέ. Μετά από κερδισμένο φάουλ έκανε κίνηση προς τους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας, προκαλώντας τους, κουνώντας το χέρι του μπροστά στα γεννητικά του όργανα. Στο σημείο αυτό οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπως ορίζεται από τον πειθαρχικό κανονισμό του ΕΣΑΚΕ, ρίχνοντας και μία διαφημιστική πινακίδα.
Τεχνική ποινή στον Κέντρικ Ναν για διαμαρτυρία. Ο παίκτης απευθυνόμενος στον διαιτητή “call the fucking foul”, βάζοντας το δάχτυλό του μπροστά στο πρόσωπο του διαιτητή”.
Γιατί είναι αυτό σημαντικό όμως και ίσως κάνει την διαφορά σε πρώτο χρόνο; Γιατί, αναλόγως με την ερμηνεία του κανονισμού, αμφότεροι δεν εμπίπτουν ούτε στο Άρθρο 3 περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, ούτε στο Άρθρο 4 περί υβριστικής συμπεριφοράς.
Αναλυτικά:
Το Άρθρο 3 περί ανάρμοστης συμπεριφοράς αναφέρει το εξής:
“Σε περίπτωση κατά την οποία αθλητής απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή συνεπεία ανάρμοστης συμπεριφοράς προς το πρόσωπο του διαιτητή, κριτή ή άλλου παράγοντα του αγώνα, αθλητή της ομάδας του ή της αντιπάλου ή θεατή, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού μίας (1) αγωνιστικής ημέρας και χρηματικό πρόστιμο από 1.200 έως 1.900 ευρώ. Ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστούν ιδίως οι περιπτώσεις απειλής, ειρωνικών σχολίων σε βάρος των διαιτητών, επιδεικτικού λακτίσματος της μπάλας και είναι γενικά ενέργειες που αποκλίνουν από την συνήθη συμπεριφορά του μέσου καλόπιστου αθλητή και της υποχρέωσης τήρησης των κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι”.
Το Άρθρο 4, περί υβριστικής συμπεριφοράς, αναφέρει το εξής:
“1. Σε αθλητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή, συνεπεία της υβριστικής του συμπεριφοράς προς αντίπαλο, συναθλητή του, θεατή ή άλλο παράγοντα του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού μίας (1) αγωνιστικής ημέρας και χρηματικό πρόστιμο από 1.400 έως 2.100 ευρώ. Υβριστική συμπεριφορά συνιστούν ιδίως περιπτώσεις άσεμνων και προσβλητικών εκφράσεων, απρεπών χειρονομιών, πτυσίματος κλπ. Σε περίπτωση υποτροπής 7 επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών και το διπλάσιο του ως άνω επιβληθέντος χρηματικού προστίμου.
2. Σε αθλητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή, συνεπεία της υβριστικής του συμπεριφοράς προς οιονδήποτε των διευθυνόντων τον αγώνα, θεωρουμένων ως τέτοιων αποκλειστικά και περιοριστικά των αρμοδίως ορισθέντων διαιτητών, τεχνικών παρατηρητών (κομισάριων) και κριτών, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών και χρηματικό πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 1.500 – 3.000 ευρώ κατά την κρίση του ΜΔΟ. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών και το διπλάσιο του ως άνω επιβληθέντος χρηματικού προστίμου”.
Κοινώς, αν και ξεκάθαρα είναι θέμα ερμηνεία του κανονισμού, οι δύο σταρ των ομάδων αποβλήθηκαν επειδή αμφότεροι είχαν χρεωθεί αρχικά με αντιαθλητικό φάουλ και ακολούθως δέχθηκαν τεχνική ποινή. Αν ο Αθλητικός Δικαστής θεωρήσει όμως ότι αυτά που αναφέρονται στο Φύλλο Αγώνα αποτελούν λόγο για δυσφήμιση του αθλήματος και τους καλέσει σε απολογία, τότε η συζήτηση ενδεχομένως να αλλάξει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News