Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πόσο πιθανή είναι η ενδοσχολική μετάδοση
Τι λένε οι Καθηγητές Παιδιατρικής της Επιτροπής των ειδικών, για την πιθανότητα μετάδοσης οξείας ηπατίτιδας στα σχολεία.
Στην αγωνία των γονιών για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, προστέθηκε από σήμερα με την επαναλειτουργία τους, κι ένα ακόμη άγχος: αυτό της οξείας ηπατίτιδας.
«Σπάνια» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, τα περιστατικά της ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παγκόσμια κλίμακα. Κι αυτό καθώς, ανάμεσα σε εκατομμύρια παιδιά έχουν παρουσιαστεί μόλις 200 κρούσματα, αν και έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι και επιπλέον 17 περιστατικά αποδείχθηκαν εξαιρετικά σοβαρά.
Στις τελευταίες περιπτώσεις, μάλιστα, για την επιβίωση των παιδιών απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, από τα 200 κρούσματα:
Τα 114 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 19 στις ΗΠΑ, 13 στην Ισπανία, 12 στο Ισραήλ, 6 στη Δανία, 5 στην Ιρλανδία, 4 στην Ολλανδία, 2 στην Ιταλία, 2 στη Νορβηγία, 2 στη Γαλλία , 1 στη Ρουμανία και 1 στο Βέλγιο.
Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, (ένα κατέληξε και ένα ακόμα παιδί χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος), έχουν καταγραφεί ως περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, ενώ στην Ινδονησία τρία παιδιά πέθαναν τον περασμένο μήνα από οξεία ηπατίτιδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αδενοϊός με συμπτώματα κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα»
Σχολιάζοντας το μέγεθος της διασπορά αυτής της νέας άγνωστης ασθένειας που εμφανίστηκε ξαφνικά στα παιδιά, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος, υποστηρίζει ότι “ένοχος” ιός είναι ο αδενοϊός, ο οποίος εντοπίστηκε σε περισσότερα από τα μισά περιστατικά:
«Ένα 70% των περιστατικών βγήκαν θετικά στον αδενοϊό. Όχι όλα τα περιστατικά. Οπότε δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά πιθανολογούμε ότι έχει σχέση με τον αδενοϊό. Αυξήθηκαν και οι θάνατοι και έχουμε 17 μεταμοσχεύσεις ήπατος», σημειώνει ο Καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr.
Ο συγκεκριμένος αδενοϊός προκαλεί πρωτίστως συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και δευτερευόντως ίκτερο, σημειώνει ο ειδικός και εφιστά την προσοχή στους γονείς:
«Στα παιδιά αυτά στην Αμερική και στην Βρετανία, εντοπίστηκε πόνος στην κοιλιά, γαστρεντερίτιδα, έμετοι, ναυτία και κιτρίνισμα στο δέρμα. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η γαστρεντερίτιδα, εντοπίζονται στην κοιλιά δηλαδή οι ενοχλήσεις. Εμετοί και διάρροια», τονίζει.
Υπάρχει φόβος για ενδοσχολική μετάδοση;
Οι γονείς ανησυχούν διπλά πλέον για το άνοιγμα των σχολίων από σήμερα (3/4). Μπορεί να έχουν μειωθεί πλέον αισθητά τα κρούσματα του κορονοϊού και να μην απαιτείται πλέον ούτε καν self test για την είσοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές τάξεις, ωστόσο, υπάρχει φόβος πλέον και για την ηπατίτιδα.
Ο Καθηγητής, Γεώργιος Χρούσος ωστόσο, είναι κατηγορηματικός. Σε καμία περίπτωση από αυτές του εξωτερικού, παιδί δεν μετέδωσε σε άλλο άτομο τον ιό, όπως λέει:
«Στα σχολεία δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ηπατίτιδα. Αυτή η ηπατίτιδα που ανακοινώθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και σε πολλές άλλες χώρες είναι πολύ σπάνια και δεν πρέπει να μεταδίδεται. Δηλαδή, οι κοντινοί άνθρωποι, οι συγγενείς και η οικογένεια αυτών των παιδιών που έπαθαν ηπατίτιδα, δεν έχουν πάθει τίποτα. Δεν έχουμε δει κρούσματα μαζεμένα, για να ανησυχήσουμε για τη μετάδοση», σημειώνει ο ίδιος.
Χρούσος: Να καλυφθούν τα «κενά» στους εμβολιασμούς
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Χρούσος, προσθέτει επίσης, πως αν και τα παιδιά μας είναι εμβολιασμένα για τις βασικές μορφές της ηπατίτιδας -αλλά όχι για τη σπάνια και οξεία μορφή της- οι γονείς έχουν αμελήσει τα υπόλοιπα εμβόλια.
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
«Τα παιδιά μας είναι εμβολιασμένα για τις βασικές της μορφές, αλλά όχι γι’ αυτή τη σπάνια οξεία περίπτωση ηπατίτιδας. Αυτό, όμως, που είναι πολύ σοβαρό είναι οι γονείς που έχουν καθυστερήσει τους εμβολιασμούς αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας, να πάνε να τους κάνουν στα παιδιά τους. Τους εμβολιασμούς ρουτίνας για όλες τις νόσους. Όλα τα εμβόλια έχουν καθυστερήσει σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας. Και να ξέρουν οι γονείς σε περίπτωση που εμφανιστεί μια ηπατίτιδα ποια συμπτώματα έχει», σημειώνει.
Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News