Παράδοση-παραλαβή υπουργείου Εξωτερικών – Δένδιας: Φεύγουμε υπερήφανοι

Δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά την τελετή παράδοσης καθηκόντων στον υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη.
Δένδιας

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν», ανέφερε.

Ακόμη προωθήθηκε η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εκστρατείες που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα».

Ακόμη επεσήμανε πως «μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό, το υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων και κατά συνέπεια να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες».

Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα ποια είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να μη διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι από τα τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μια διαφορά που είχε ιστορικές ρίζες και όχι νομικές».

«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Στο εσωτερικό, όπως τόνισε, υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του υπουργείου, με εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με νέα ψηφιακή εργαλεία. «Θα επιτραπεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής, της πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο υπουργείο», ανέφερε.

Εξέφρασε ευχαριστίες στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στους υφυπουργούς κ. Κατσανιώτη και κ. Φραγκογιάννη και στους στενούς του συνεργάτες και σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και σημείωσε ότι όλες οι επαφές που έχει αναπτύξει, καθώς και ο ίδιος, βρίσκονται στη διάθεσή του.

Β. Κασκαρέλης: Κύρια μέριμνα όλων μας η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων

«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε.

«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.

«Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως σημείωσε, «η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω έστω και για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους».

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ