ΠΑΣΟΚ 1974-2014: Μια θυελλώδης διαδρομή
∆εκαπέντε είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Στον Νομό Αχαΐας, από τις 15 αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, στις έντεκα πρώτευσε το ΠΑΣΟΚ που διατήρησε ένα σερί από πρωτιές που ξεκίνησε στις εκλογές του 1981 και κράτησε έως το 2009
Tούτο σημαίνει ότι επί 28 ολόκληρα χρόνια και για έντεκα αλλεπάλληλες βουλευτικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα ήταν σταθερά πρώτο και τι πρώτο. Σε πέντε περιπτώσεις, το 1981, το 1985, το 1993, το 2000 και το 2009 πέτυχε απόλυτες πλειοψηφίες με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 50%.
Σε αυτήν την περίοδο, το ΠΑΣΟΚ είχε τις καλύτερες επιδόσεις του το 1981 με 55,9% και το 1993 με 55,1% και τις χειρότερες τον Ιούνιο του 1989 με 45,5% και το 2007 με 45,9%. Είναι τρεις δεκαετίες που διαμόρφωσαν εκλογικές συνήθειες και συμπεριφορές, που καθόρισαν πολιτικές επιλογές αλλά και ατομικές διαδρομές.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πλήρως τη σχετική φήμη. Ο Νομός Αχαΐας υπήρξε σταθερά ένας πράσινος νομός δίνοντας πάντα στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά μεγαλύτερα από τα πανελλαδικά του και τούτο κράτησε για, σχεδόν, τρεις δεκαετίες.
Είναι τρεις δεκαετίες που διαμόρφωσαν εκλογικές συνήθειες και συμπεριφορές, που καθόρισαν πολιτικές επιλογές αλλά και ατομικές διαδρομές. Μπορούμε να το διατυπώσουμε και αλλιώς. Σε όλο aυτό το χρονικό διάστημα, ο ασφαλέστερος τρόπος για την πολιτική, τη συνδικαλιστική ακόμα και την κοινωνική ανάδειξη είχε πράσινο χρώμα.
H OIKOΓΕΝΕΙΑ
Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά και πολιτικά χρονικά. Η οικογένεια Παπανδρέου, επί τρεις γενεές, εκπροσωπεί σχεδόν μόνιμα τον Νομό Αχαΐας στο Κοινοβούλιο.
Η αρχή έγινε το μακρινό 1946, στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές. Ο Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968), που διαθέτει ήδη σημαντικό πολιτικό παρελθόν και μια θητεία Πρωθυπουργού, παίρνει μέρος στις εκλογές υπό τη σημαία του συνασπισμού της Εθνικής Πολιτικής Ενωσης, ως αρχη-γός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Ενωση αποσπά το 19,2% των ψήφων και το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 27 βουλευτές. Ανάμεσά τους και ο αρχηγός του, Γεώργιος Παπανδρέου, που εκλέγεται άνετα βουλευτής Αχαΐας.
Αυτή είναι η ιδρυτική πράξη μια μακράς σχέσης μεταξύ της οικογένειας Παπανδρέου και τους αχαϊκού εκλογικού σώματος, μια σχέση που ξεκίνησε πριν από 68 χρό νια και συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου επανεκλέγεται βουλευτής Αχαΐας, με διάφορα σχήματα και συνεργασίες, πέντε ακόμα φορές. Στις εκλογές του 1952, του 1956, του 1958, του 1961 και του 1963. Συνολικά εξελέγη βουλευτής Αχαΐας επτά φορές, θέτοντας τις βάσεις για όσα ακολούθησαν.
Στις επόμενες εκλογές του 1964 είναι η ώρα του Ανδρέα Παπανδρέου (1919- 1996).
Από τις εκλογές του 1981 και μετά είναι η εποχή του Γιώρ-γου Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται αδιά-κοπα βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1989 (Ιούνιος), του 1989 (Νοέμβριος), του 1990, και του 1993.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μια πόλη ή ένας νομός, εκτός αθηναϊκού κέντρου, τροφοδοτούν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ιδρυτική πράξη ενός πολιτικού κόμματος και μάλιστα ενός κόμματος που θα σφραγίσει την πολιτική ζωή της χώρας. Πρόκειται για την περίφημη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, που αποτέλεσε την εναρκτήρια πράξη του ΠΑΣΟΚ και που κοιτάζοντας σήμερα τους 151, όλες κι όλους, άντρες και γυναίκες που την υπογράφουν, η αίσθηση που απομένει είναι σε μεγάλο βαθμό πατρινή!
Στους 151 οι 28, δηλαδή ποσοστό γύρω στο 18% είναι Πατρινοί και Αχαιοί, έτσι ώστε δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ η παρουσία της Πάτρας υπήρξε καταλυτική. Και φυ σικά αυτό το γεγονός ερμη νεύει σε μεγάλο βαθμό όλη τη μετέπειτα εξέλιξη καθώς και το ότι η Πάτρα και η Αχαΐα υπήρξαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Τα πρωτοσέλιδα που «μιλούν» για το ΠΑΣΟΚ και για την εποχή που τα σύνταξε.
Πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Δεσπόζει, φυσικά, η αναγγελία της επιβλητικής νίκης της ΝΔ. Σχολιάζεται ωστόσο και η επίδοση ΠΑΣΟΚ ως φιάσκο. Βασικός αντίπαλος της ΝΔ είναι η Eνωση Κέντρου, ωστόσο η περίπτωση Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται ότι ιντριγκάρει από τώρα. Οι μνήμες της επεισοδιακής δεκαετίας ‘60, άλλωστε, το 1974 είναι ζωηρότατες. Σημειώνεται, πάντως, ότι η εκλογική επίδοση ΠΑΣΟΚ, τότε, είχε αποκαρδιώσει και τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου.
Είμαστε στις εκλογές του 1977. Το αποτέλεσμα αναγγέλλεται ηπίως. Είναι Τρίτη, έκδοση της Δευτέρας δεν υπάρχει. Ενδιαφέρον εντοπίζεται στον υπότιτλο πάνω δεξιά που παρατηρεί ότι «μερικά κόμματα είναι σε δυσχερήν θέσιν», Υπονοείται σαφέστατα, αλλά με τον έμμεσο τρόπο της εποχής, η βαρύτατη ήττα της Ενωσης Κέντρου. Ο διπλασιασμός των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ έχει αναγγείλει ανακατατάξεις στον χώρο.
1981. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει σαρωτικά τις εκλογές. Εκφράζοντας με συνέπεια τη συντηρητική παράταξη, αλλά και αποδεχόμενη με σεβασμό την αποστομωτική, ούτως η άλλως, ετυμηγορία της κάλπης, η «Π» aφήνει να μιλήσει το αποτέλεσμα, ενώ με επιλογή ευσχήμων φράσεων αναγγέλλει τις εξελίξεις στην παράταξη τις ΝΔ, με τρόπο που δεν προσβάλλει την αξιοπρέπεια του αρχηγού. Στην ήττα, συντεταγμένοι.
Aπό το αφιέρωμα της “Π”:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News